Pasukan bomba berkumpul di lokasi kebakaran di sebuah kilang bateri litium milik pengeluar bateri Korea Selatan Aricell di Hwaseong pada 24 Jun 2024.

(SeaPRwire) –   SEOUL — Kebakaran di sebuah kilang pembuatan bateri litium berhampiran ibu kota Korea Selatan pada Isnin mengakibatkan sekurang-kurangnya 16 orang maut, tujuh cedera dan enam hilang, kata para pegawai.

Pasukan penyelamat di kilang di bandar Hwaseong, di selatan Seoul, menemui mayat-mayat tersebut selepas menyisir tapak itu, kata pegawai bomba tempatan Kim Jin-young dalam taklimat yang disiarkan di televisyen.

Kim sebelum ini berkata kebanyakan orang yang hilang adalah warga asing termasuk warga China.

Beliau berkata isyarat telefon bimbit orang yang hilang dikesan di tingkat dua kilang tersebut. Kim berkata seorang saksi memberitahu pihak berkuasa bahawa kebakaran bermula selepas bateri meletup ketika pekerja sedang memeriksa dan mengemasnya, tetapi punca sebenar akan disiasat.

Kim berkata mereka yang ditemui mati mungkin gagal melarikan diri melalui tangga ke tingkat bawah. Beliau berkata pegawai akan menyiasat sama ada sistem pemadam kebakaran berfungsi.

Kim berkata sejumlah 102 orang bekerja di kilang tersebut sebelum kebakaran berlaku.

Presiden Yoon Suk Yeol sebelum ini mengarahkan para pegawai untuk mengerahkan semua kakitangan dan peralatan yang ada untuk mencari mangsa yang terselamat, menurut pejabatnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.