(SeaPRwire) –   PARIS — Kebakaran berlaku pada hari Khamis di menara katedral zaman pertengahan di bandar Rouen di utara Perancis, kata pihak berkuasa.

Saksi-saksi yang bercakap di televisyen BFM menggambarkan asap yang keluar dari menara itu, dan mengingatkan tentang kebakaran yang dahsyat pada tahun 2019 di Katedral Notre Dame di Paris yang meruntuhkan menaranya dan merobohkan bumbungnya.

Katedral di Rouen di Normandy terkenal luas daripada siri lukisan oleh impresionis Claude Monet.

Datuk Bandar Nicolas Mayer-Rossignol menulis di platform media sosial X bahawa “permulaan kebakaran sedang berlaku di menara katedral Rouen. Asal usulnya tidak diketahui setakat ini. Semua sumber awam digerakkan.”

Pentadbiran wilayah itu menyiarkan secara dalam talian bahawa katedral itu telah dikosongkan dan perimeter keselamatan telah diadakan.

Katedral di Paris, sebuah mercu tanda utama, dijadualkan untuk dibuka semula pada bulan Disember selepas usaha pembinaan semula yang belum pernah terjadi sebelumnya. Punca kebakaran itu dianggap sebagai kemalangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.