BRITAIN-ROYALS-CHRISTMAS

(SeaPRwire) –   LONDON — Puteri Wales berkata beliau sedang “membuat kemajuan yang baik” dalam rawatan kansernya dan akan menghadiri majlis perbarisan diraja Trooping the Colour pada hari Sabtu, penampilan pertama Kate di khalayak ramai sejak diagnosisnya.

Isteri Putera William yang berusia 42 tahun itu tidak membuat sebarang penampilan di khalayak ramai tahun ini. Dia  menyatakan bahawa dia sedang menjalani kemoterapi untuk jenis kanser yang tidak dinyatakan.

“Saya membuat kemajuan yang baik, tetapi seperti mana-mana orang yang menjalani kemoterapi, terdapat hari yang baik dan hari yang buruk,” kata Kate dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Jumaat, sambil menambah bahawa dia menghadapi “beberapa bulan lagi” rawatan.

“Saya tidak sabar untuk menghadiri Perbarisan Hari Lahir Raja hujung minggu ini bersama keluarga saya dan berharap dapat menyertai beberapa majlis awam pada musim panas, tetapi saya juga tahu bahawa saya belum lagi bebas daripada penyakit ini,” kata Kate.

Pengumuman ini merupakan satu pencapaian yang penting, tetapi tidak menandakan kepulangan Kate ke tugas awam sepenuh masa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.