The Prince And Princess Of Wales Mark World Mental Health Day - Day 3

(SeaPRwire) –   Putera dan Puteri Wales sangat tersentuh dengan sokongan dan simpati yang diterima berikutan pengumuman bahawa beliau didiagnosis dengan kanser dan sedang menjalani rawatan.

“Putera dan Puteri sangat terharu dengan mesej-mesej baik hati dari rakyat di UK, seluruh Negara Komanwel, dan seluruh dunia berikutan pesanan Duli Yang Maha Mulia,” kata jurucakap Istana Kensington dalam satu emel kepada TIME pada Ahad. “Mereka sangat tersentuh dengan sokongan dan kasih sayang orang ramai dan bersyukur dengan pemahaman permintaan privasi mereka pada masa ini.”

Kenyataan itu dikeluarkan berikutan sokongan, kasih sayang dan simpati yang diterima berikutan pengumuman Kate mengenai diagnosis kansernya, yang menyusul persoalan mengenai kesihatannya selepas beliau dimasukkan ke hospital kerana “masalah perubatan” pada Januari. Hasil ujian selepas pembedahan mendapati kanser telah wujud, dan beliau memulakan “rawatan” pada akhir Februari.

Dalam pengumumannya melalui video, Kate berkata beliau dan suaminya telah berusaha sedaya upaya “untuk menangani dan menguruskan perkara ini secara peribadi demi anak-anak kami yang masih kecil,” termasuk mengambil masa untuk pulih daripada pembedahan besar untuk memulakan rawatan dan “yang paling penting” untuk menerangkan segala-galanya kepada tiga orang anak mereka sebelum membuat pengumuman awam. Kini anak-anak mereka sedang bercuti sekolah sempena cuti Easter.

Kenyataan terbaru Istana Kensington menekankan semula permintaan privasi dalam pengumuman asal Kate, ketika keluarga itu menghadapi tekanan awam dan media yang kuat sebelum pengumuman dibuat.

“Kami berharap anda dapat memahami bahawa sebagai sebuah keluarga, kami kini memerlukan masa, ruang dan privasi untuk saya menyempurnakan rawatan,” kata Kate dalam pesanan video itu. “Kerja saya sentiasa membawa rasa gembira yang mendalam, dan saya berharap dapat kembali apabila saya pulih sepenuhnya. Tetapi untuk sementara, saya perlu memberi tumpuan untuk pulih sepenuhnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.