(SeaPRwire) –   Kapal perusak kelas Arleigh Burke, USS Hudner, menembak jatuh sebuah drone dari Yaman di Laut Merah pada hari Rabu, dua pegawai pertahanan AS mengesahkan kepada .

Pegawai pertahanan berkata drone itu ditembak jatuh dalam pertahanan diri. “Drone itu menuju ke arah Hudner,” kata pegawai itu.

Serangan drone ini merupakan serangan terbaru dalam siri serangan terhadap tentera Amerika yang ditempatkan di Timur Tengah di tengah peperangan Israel-Hamas yang berterusan.

Setakat Selasa, Pentagon berkata terdapat 56 serangan terhadap tentera AS di Iraq dan Syria sejak 17 Oktober, dengan 59 anggota tentera AS cedera sama ada dengan kecederaan otak trauma (TBI) atau kecederaan tidak serius.

memberikan kemaskini kepada wartawan, menyatakan daripada 59 anggota tentera AS yang cedera, 32 disenaraikan dengan kecederaan dalam kategori tidak serius, manakala 27 individu yang lain mengalami TBI.

Minggu lepas, Houthi yang disokong Iran menembak jatuh drone MQ-9 Reaper AS berhampiran Pantai Yemini.

Drone itu dilaporkan mengintai Yaman apabila militia Houthi menembak ke arah peralatan, dianggarkan bernilai kira-kira $30 juta.

Sejak drone itu ditembak jatuh, AS tidak memberi respon, dan Houthi telah mengancam untuk bertindak terhadap kapal Israel di Laut Merah.

Pada Selasa, semasa brifing berita Pentagon, ‘ Jennifer Griffin bertanya kepada Singh mengenai ketiadaan tindak balas tentera AS ke atas Houthi di Yaman yang menembak jatuh drone MQ-9.

“Bukankah ketiadaan tindak balas oleh tentera AS menjemput lebih tindakan agresif oleh Houthi?” soal Griffin.

“Saya tidak akan katakan ia menjemput tindak balas lebih agresif atau lanjut daripada Kami telah melihat Houthi berbuat demikian sebelum ini,” kata Singh. “Kami telah melihat salah satu MQ-9 kami ditembak jatuh sebelum ini pada masa lalu. Saya tidak mengatakan bahawa kami tidak akan memberi respon. Kami sentiasa menyimpan hak untuk memberi respon pada masa dan tempat pilihan kami.”

Juga pada Selasa, Jabatan Pertahanan AS mengeluarkan dua video serangan udara yang dilaksanakan oleh tentera AS terhadap pemain proksi Iran di Syria, yang berlaku pada Ahad.

Pegawai pertahanan kanan AS berkata serangan itu membunuh sekurang-kurangnya enam pemain proksi Iran dari stesen Pengawal Revolusi Islam di bandar Syria Abu Kamal dan Maydin.

Bangunan yang disasarkan oleh termasuk rumah selamat dan kemudahan latihan dilaporkan, tetapi sumber pertahanan kanan memberitahu bahawa rumah selamat itu berfungsi sebagai ibu pejabat.

Pegawai lain memberitahu Fox bahawa letupan sekunder dilihat di salah satu lokasi itu, yang menunjukkan terdapat jumlah besar peluru atau senjata mudah terbakar di kemudahan itu.

memberitahu serangan udara itu adalah “bertindak balas terhadap serangan berterusan terhadap perosnal di Iraq dan Syria.”

‘ Jennifer Griffin dan Digital Greg Wehner dan Andrea Vacchiano menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )