Cecily Myart-Cruz and UTLA protest against LAUSD

(SeaPRwire) –   Pemerhati biasa boleh dimaafkan jika kelihatan kedua-dua kiri dan kanan sedang berusaha untuk hilangkan perdebatan mengenai masa depan pendidikan Amerika.

Di sebelah kiri, pegawai awam dan pengadu berjiwa mulia hampir terjatuh menyokong dan memperbesarkan birokrasi yang membengkak, sistem sekolah bandar yang hampa, dan kegilaan kampus. Mereka telah diam-diam melihat menutup sekolah dan menegaskan bahawa “sejarah sebenar” memerlukan AS digambarkan sebagai tempat yang penuh dengan dan .

Sementara itu, di sebelah kanan, pengadu kemarahan gemuk telah berusaha sedaya upaya untuk mengurangkan kes mudah untuk membuat kes pilihan pendidikan dengan mengaitkannya ke dalam olok-olok marah terhadap sekolah tempatan yang disukai ramai. Mereka telah menganggap Taylor Swift, seorang penyanyi pop yang lurus suka oleh pelajar sekolah menengah dan tinggi, dan dia sebagai sebahagian daripada rancangan PSYOP aneh Pentadbiran Biden. Malahan, mereka telah memutuskan untuk cuba “” Martin Luther King, Jr., ikon Hak Sivil yang dihormati untuk warisannya keadilan, kesamarataan, dan ketidakganasan.

Apa yang berlaku?

Kiri mempunyai masalah. Demokrat telah lama mendapat manfaat daripada perikatan dengan kesatuan guru, radikal kampus, dan birokrat yang mengendalikan kartel kolej. Ini bermain dengan baik dengan awam yang cenderung gurunya, sekolahnya, dan kolejnya. Tetapi , , dan telah mengganggu status quo.

Ini telah mewujudkan peluang luar biasa untuk kanan—bebas daripada ikatan dengan kesatuan, birokrasi awam, dan akademik—untuk mempertahankan nilai bersama, memberdayakan pelajar dan keluarga, dan merangka semula susunan yang lapuk. Kanan berada dalam kedudukan yang unik untuk memimpin dalam pendidikan kerana ia tidak terhalang oleh ikatan kiri, dan dengan itu jauh lebih bebas untuk merangka semula cara pendidikan awal kanak-kanak, K-12, dan pengajian tinggi diatur dan disampaikan.

Kanan juga perlu menunjukkan bahawa ia peduli setidak-tidaknya (atau lebih) tentang isu meja makan yang mempengaruhi keluarga Amerika berbanding isu perang budaya yang menggegarkan media sosial. Kemampuan, akses, ketat, kemudahan, kesesuaian, adalah perkara yang dipentingkan oleh ibu bapa, dan kanan perlu sesuatu untuk ditawarkan kepada mereka.

Pertanyaannya adalah sama ada kanan akan memilih untuk melangkaui masa ini ketika terlalu banyak pegawai awam kelihatan lebih berminat dalam pendedahan media sosial berbanding menyelesaikan masalah.

Kami optimis. Kami fikir kanan boleh bangkit untuk menghadapi cabaran ini.

Ia bermula dengan komitmen kepada prinsip, nilai bersama, dan penyelesaian dunia sebenar. Ini lebih mudah daripada kedengaran. Selepas semua, awam dengan konservatif dengan perbezaan besar dalam pertengkaran panas tentang perkauman, jantina, dan sejarah Amerika. Rata-rata rakyat Amerika bahawa pelajar harus belajar baik dan buruk tentang sejarah Amerika, penolakan berdasarkan perkauman ke universiti, bahawa atlet pelajar harus bermain dalam pasukan yang sepadan dengan jantina biologi mereka, dan guru tidak seharusnya membincangkan jantina dalam bilik darjah K–3.

Dan, walaupun sesetengah konservatif berfikiran memandang rendah daripada tuduhan terlibat dalam “perang budaya”, ia penting bagi untuk bercakap dengan terus terang tentang nilai bersama. Kajian Wall Street Journal-NORC, misalnya, melaporkan bahawa, apabila diminta untuk mengenal pasti nilai penting bagi mereka, 94 peratus rakyat Amerika mengenal pasti usaha keras, 90 peratus berkata toleransi terhadap orang lain, 80 peratus berkata penglibatan masyarakat, 73 peratus berkata patriotisme, 65 peratus berkata kepercayaan kepada Tuhan, dan 65 peratus berkata mempunyai anak-anak. Sekolah harus memuliakan usaha keras, mengajar toleransi, menghubungkan pelajar dengan masyarakat mereka, mempromosikan patriotisme, dan berfikiran terbuka terhadap iman dan keluarga.

Pada masa yang sama, tentu sahaja, hasil pendidikan amat penting, untuk pelajar dan negara. Komitmen kepada ketat, kecemerlangan, dan merit adalah nilai yang konservatif seharusnya mempertahankan dengan lantang. Dan bercakap tentang jualan mudah! Lebih 80 peratus rakyat Amerika berkata ujian piawai seperti . Sementara itu, pegawai Demokrat California baru-baru ini piawaian matematik baru yang akan mengakhiri matematik lanjut di sekolah rendah dan menengah dan pendidik Oregon telah keperluan bahawa graduan sekolah tinggi mampu membaca dan berhitung. Kanan harus menunjukkan ketidakmasukakalan dasar sedemikian dan membawa panji-panji untuk jangkaan tinggi, pengajaran maju, program berbakat, dan pentingnya kejayaan yang dicapai.

Berkenaan isu meja makan, konservatif boleh berbuat lebih untuk menyokong ibu bapa. Ini bermakna mengakhiri bilik darjah yang kacau. Ia bermakna menggunakan kod cukai untuk memberikan lebih bantuan kewangan. Ia bermakna membuatnya lebih mudah dan menarik bagi majikan untuk menawarkan kemudahan penjagaan anak di tempat kerja. Ia bermakna mencipta akaun penggunaan fleksibel untuk kedua-dua pendidikan awal kanak-kanak dan pelajar K-12 untuk menyokong pelbagai pilihan pendidikan. Ia bermakna mendorong kolej untuk mengurangkan kemewahan dan mencari cara untuk menawarkan sijil yang kurang mahal. Ini bermakna menawarkan pilihan kerjaya dan teknikal yang bermakna supaya ijazah kolej kelihatan seperti pilihan dan bukan keperluan, membuatnya lebih mudah untuk pilihan pasca menengah baru muncul, dan memerlukan kolej mempunyai kesan dalam permainan apabila pelajar mengambil pinjaman (meletakkan sekolah di atas tanggungjawab jika pelajar tidak membayar balik pembayar cukai).

Kemudian ada keperluan untuk menangani hubungan sejuk kanan dengan pendidik. Ia menakjubkan, jika anda fikir tentangnya, bahawa konservatif—yang berdaya usaha menyokong polis dan mempunyai sikap semula jadi terhadap birokrat dan kertas kerja berlebihan—mempunyai begitu banyak masalah menghubungkan diri dengan guru. Seperti polis, guru adalah penjawat awam tempatan yang geram dengan birokrasi dan kertas kerja. Ia sepatutnya mudah untuk memeluk dasar disiplin yang mengekalkan guru selamat dan bilik darjah dapat dikawal, mengurangkan birokrasi yang membengkak dan memindahkan wang itu ke bilik darjah, dan mengendalikan tanggungjawab ibu bapa serta hak ibu bapa.

Terdapat peluang besar bagi kanan untuk memimpin dalam pendidikan hari ini. Persoalannya adalah sama ada kami bersedia untuk bangkit menghadapi cabaran ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.