(SeaPRwire) –

Seorang bayi yang sakit teramat di United Kingdom, yang menjadi tumpuan perbalahan undang-undang melibatkan ibu bapanya, pegawai kesihatan British dan kerajaan Itali mengenai pilihan rawatan, meninggal dunia pada pagi Isnin di rumah jagaan.

Christian Concern, sebuah kumpulan menyokong keluarga, berkata Indi Gregory berusia 8 bulan meninggal dunia selepas sokongan hidupnya ditarik pada Ahad, mengikut Associated Press.

Bayi itu mengalami kecederaan otak disebabkan suatu keadaan langka dikenali sebagai penyakit mitokondria.

Doktor bayi itu berkata sokongan hidupnya harus ditarik untuk membenarkan dia meninggal di hospital atau rumah jagaan, tetapi ibu bapanya, Dean Gregory dan Claire Staniforth, terus berjuang untuk dia kekal menerima sokongan hidup, berharap rawatan eksperimen boleh memanjangkan hayatnya.

Kerajaan Itali telah meminta kebenaran untuk dia dirawat di Hospital Kanak-Kanak Bambino Gesu di Rom. Pegawai Itali bahkan memberikan kerakyatan kepada bayi itu di tengah-tengah perbalahan undang-undang mengenai penjagaan kesihatannya.

Doktor mendakwa Indi tidak sedar akan sekelilingnya dan mengalami kesakitan apabila mereka mendakwa dia harus dibenarkan meninggal dengan aman. Cabaran undang-undang yang disokong oleh Christian Concern ditolak oleh hakim British.

Kes Indi adalah terkini dalam siri perbalahan undang-undang di United Kingdom antara ibu bapa dan doktor mengenai rawatan untuk kanak-kanak dengan penyakit terminal. Hakim British telah berulang kali mengambil pihak doktor dalam kes mengenai kepentingan terbaik kanak-kanak, walaupun bantahan ibu bapa terhadap pilihan rawatan yang dicadangkan.

Hakim Mahkamah Rayuan Peter Jackson berkata pada Jumaat bahawa doktor yang merawat Gregory dan kanak-kanak yang sangat kritikal yang lain diletakkan dalam kedudukan “sangat mencabar” oleh perbalahan undang-undang. Beliau juga mengkritik “taktik manipulasi litigasi” yang cuba untuk menghalang perintah yang dibuat oleh hakim selepas pertimbangan teliti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )