(SeaPRwire) –   bayi 8 bulan yang dipaksa ditanggalkan dari sokongan hidup oleh sistem mahkamah United Kingdom, telah dibaptiskan sebelum kematiannya walaupun keluarganya pada asalnya tidak beragama.

Dean Gregory, bapa Indi, berkata bahawa dia terinspirasi untuk membaptiskan anaknya oleh sukarelawan undang-undang Kristian yang berjuang untuk mengekalkan hidupnya. Dean berkata dia terpengaruh dengan kewujudan syaitan oleh perlakuan keluarganya di mahkamah.

“Saya bukan beragama dan saya tidak dibaptiskan. Tetapi apabila saya berada di mahkamah, ia terasa seperti saya telah ditarik ke neraka,” kata Dean Gregory dalam temu bual 6 November dengan New Daily Compass. “Saya fikir, jika neraka wujud maka syurga mesti wujud. Ia seperti syaitan berada di sana. Saya fikir jika ada syaitan maka Tuhan mesti wujud.”

Indi Gregory, yang meninggal dunia Isnin selepas dipaksa ditanggalkan sokongan hidup oleh Mahkamah, telah dipertahankan di mahkamah oleh peguam undang-undang Kristian Concern.

Dia telah ditawarkan kerakyatan Itali oleh kerajaan Perdana Menteri Giorgia Meloni dan sumber untuk meneruskan rawatan di hospital pediatrik Katolik di Rom oleh Vatican. Walau bagaimanapun, Hakim Robert Peel membuat keputusan pada 8 November bahawa bayi itu akan dipaksa ditanggalkan terhadap kehendak ibu bapa.

Dean Gregory berkata nasihat undang-undangnya yang prihatin terhadap anaknya – berbeza dengan “neraka” yang dialaminya di mahkamah – meyakinkannya untuk membaptiskan Indi.

“Sukarelawan Kristian melawat unit rawatan rapi setiap hari dan dia memberitahu saya pembaptisan melindungi anda dan membuka pintu syurga. Saya juga sangat terkesan dengan peguam saya dari Pusat Undang-Undang Kristian, Louis Browne KC, Bruno Quintavalle dan Pavel Stroilov, cara mereka menyokong saya dan dedikasi mereka. Ia seperti pembaptisan Indi juga satu cara mengiktiraf kerja mereka.”

Bapa itu menjelaskan bahawa pembaptisan Indi bukanlah sekadar ungkapan terima kasih kepada sukarelawan Kristian yang berjuang untuk menyelamatkan nyawa anaknya, dengan berkata bahawa dia ingin mencari pembaptisan untuk dirinya dan anaknya yang masih hidup juga.

“Saya telah melihat apa neraka itu dan saya mahu Indi pergi ke syurga,” kata Dean Gregory. Sebenarnya, saya telah memutuskan bahawa saya dan anak saya harus dibaptiskan juga. Kami mahu dilindungi dalam kehidupan ini dan pergi ke syurga.”

Kerajaan UK enggan membenarkan Indi Gregory terus hidup dengan sokongan hidup walaupun tawaran untuk memindahkan bayi itu ke hospital Bambino Gesù dengan kerjasama Itali.

Hakim Kanan Lord Justice Peter Jackson, Lady Justice Eleanor King dan Lord Justice Andrew Moylan ialah hakim yang enggan rayuan Gregorys, membuat keputusan bahawa kerajaan Itali dan Vatican adalah “sama sekali tidak benar” dalam cubaan untuk memindahkan bayi sakit itu ke bawah jagaan mereka.

menyatakan hasrat doanya untuk keluarga Gregory, dengan Vatican mengumumkan Paus “memeluk keluarga Indi Gregory kecil, bapanya dan ibunya, berdoa untuk mereka dan untuknya, dan memikirkan semua kanak-kanak di seluruh dunia pada jam-jam ini yang hidup dalam kesakitan atau berisiko nyawa kerana penyakit dan perang.”

adalah penyokong awam Gregorys, membuat dorongan agresif kepada kerajaan UK untuk melepaskan Indi ke dalam jagaan negaranya.

“Mereka mengatakan tidak ada banyak harapan untuk Indi kecil, tetapi sehingga akhir, saya akan berbuat apa yang saya boleh untuk mempertahankan hidupnya, dan untuk mempertahankan hak mamanya dan papanya untuk berbuat segala-galanya untuknya,” tulis Meloni di media sosial pada hari-hari menjelang kematian Indi.

“Nyawa Indi berakhir pada 01.45 pagi. Claire dan saya marah, patah hati, dan malu. NHS dan Mahkamah tidak sahaja mengambil peluangnya untuk hidup lebih lama, tetapi mereka juga mengambil kehormatan Indi untuk meninggal dunia di rumah keluarga di mana dia sepatutnya,” kata Dean Gregory Isnin berikutan kematian anaknya. “Mereka berjaya mengambil tubuh dan kehormatan Indi, tetapi mereka tidak akan pernah mengambil jiwanya. Mereka cuba menyingkirkan Indi tanpa sesiapa mengetahui, tetapi kami memastikan dia akan diingati selamanya. Saya tahu dia istimewa sejak hari dia lahir.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )