Kanada mengusir diplomat India tertinggi di tengah siasatan ke atas dakwaan berkaitan yang kredibel bahawa kerajaan India mungkin mempunyai pertalian dengan pembunuhan di Kanada seorang aktivis Sikh, kata Perdana Menteri Justin Trudeau.

Trudeau berkata di Parlimen bahawa agensi perisikan Kanada telah menyiasat dakwaan-dakwaan selepas pemimpin Sikh Hardeep Singh Nijjar, seorang penyokong kuat tanah air Sikh merdeka yang dikenali sebagai Khalistan, ditembak mati pada 18 Jun di luar sebuah pusat kebudayaan Sikh di Surrey, British Columbia.

Trudeau memberitahu Parlimen bahawa beliau membangkitkan pembunuhan itu dengan Perdana Menteri India Narendra Modi di G-20 minggu lepas, bahawa beliau memberitahu Modi bahawa apa-apa penglibatan kerajaan India akan tidak boleh diterima dan bahawa beliau meminta kerjasama dalam siasatan itu.

Menteri Luar Kanada Mélanie Joly berkata ketua perisikan India di Kanada telah diusir sebagai akibatnya. “Jika terbukti benar ini akan menjadi pelanggaran kedaulatan dan peraturan asas tentang bagaimana negara-negara berurusan antara satu sama lain yang sangat besar,” kata Joly. “Sebagai akibatnya, kami telah mengusir seorang diplomat India tertinggi.”

Kedutaan India di Ottawa tidak segera menjawab panggilan telefon daripada The Associated Press yang mencari komen.

“Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, agensi keselamatan Kanada telah secara aktif menyiasat dakwaan-dakwaan kredibel mengenai kemungkinan pertalian antara ejen-ejen kerajaan India dan pembunuhan warganegara Kanada, Hardeep Singh Nijjar,” kata Trudeau.

Trudeau berkata Kanada telah menyatakan kebimbangan mendalamnya kepada kerajaan India.

“Minggu lepas di G-20 saya membawa mereka secara peribadi dan terus kepada Perdana Menteri Modi dengan tanpa syarat,” kata Trudeau. “Sebarang penglibatan kerajaan asing dalam pembunuhan warganegara Kanada di tanah Kanada adalah pelanggaran kedaulatan yang tidak boleh diterima.”

Trudeau berkata kerajaannya telah bekerja rapat dan menyelaraskan dengan sekutu Kanada mengenai kes itu.

“Dengan sekeras-kerasnya saya terus mendesak kerajaan India untuk bekerjasama dengan Kanada untuk mendapatkan ke bawah hal ini,” katanya.

Trudeau berkata beliau tahu ada anggota masyarakat Indo-Kanada yang berasa marah atau takut, dan beliau menyeru agar tenang.

Menteri Keselamatan Awam Dominic LeBlanc berkata penasihat keselamatan negara Kanada dan ketua perkhidmatan risikan Kanada telah berangkat ke India untuk bertemu rakan sejawat mereka dan menghadapkan agensi perisikan India dengan tuduhan-tuduhan itu.

Beliau menyebutnya sebagai siasatan pembunuhan aktif yang diketuai oleh Royal Canadian Mounted Police.

Joly berkata Trudeau juga membangkitkan perkara itu dengan Presiden AS Joe Biden.

Pemimpin pembangkang Konservatif Pierre Poilievre berkata jika tuduhan-tuduhan itu benar mereka mewakili “suatu penghinaan yang tidak boleh diterima terhadap kedaulatan kita.”

Gerakan Khalistan adalah haram di India, di mana pegawai-pegawai melihatnya dan kumpulan-kumpulan bersekutu sebagai ancaman keselamatan negara. Tetapi pergerakan itu masih menikmati sokongan di utara India, serta di luar negara, di negara-negara seperti Kanada dan United Kingdom yang merupakan rumah kepada diaspora Sikh yang besar.