Kerajaan Kanada telah dilaporkan cuba untuk menjelaskan pendirian mereka mengenai “gencatan senjata kemanusiaan” dalam peperangan Israel-Hamas, hanya beberapa hari selepas negara itu tidak mengundi resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai perkara tersebut.

Melalui ucapan Isnin di hadapan Economic Club of Canada di Toronto, Menteri Luar Negeri Mélanie Joly memanggil untuk “jeda kemanusiaan” dan “gencatan senjata kemanusiaan” di Gaza, kerana sekurang-kurangnya tujuh warganegara Kanada telah mati, sekurang-kurangnya dua lagi masih hilang dan “mungkin dijadikan tebusan,” dan “400 warganegara Kanada terperangkap di Gaza.”

“Pada masa ini, kita perlu persetujuan daripada semua pihak untuk mengeluarkan warganegara asing kita,” kata Joly Isnin, memberitahu penonton dalam kalangan perniagaan bahawa beliau telah berhubung dengan Israel, Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat hampir setiap hari selama tiga minggu lepas. “Semua tebusan mesti dibebaskan, dan penting untuk membenarkan makanan, bahan api dan air masuk ke Gaza. Dan Kanada akan menghubungi lebih banyak negara untuk menyertai panggilan itu.”

Joly bersuara menentang serangan pengganas Hamas, sementara juga mengakui situasi yang dihadapi oleh orang awam Palestin.

“Kami telah melihat adegan mengerikan kekejaman yang tidak terbayangkan apabila Hamas melancarkan serangan pengganas terhadap rakyat Israel, yang ditentang dengan tegas oleh Kanada,” kata Joly. “Apa yang berlaku di Gaza juga merupakan tragedi kemanusiaan. Situasi kemanusiaan yang dihadapi oleh rakyat Palestin – wanita dan kanak-kanak Palestin khususnya – adalah teruk.”

“Dan serangan penghuni penghuni haram terus berlaku di Tebing Barat dan mesti berhenti,” tambah Joly. “Seperti semua negara, tentu sahaja Israel mempunyai hak untuk mempertahankan diri terhadap serangan pengganas. Ia mempunyai obligasi untuk berbuat demikian mengikut undang-undang antarabangsa. Bahkan dalam krisis, terdapat prinsip dan bahkan dalam peperangan, terdapat peraturan.”

Beberapa ahli kaukus liberal Perdana Menteri Justin Trudeau telah memanggilnya untuk menyokong gencatan senjata, menurut Politico, sementara kumpulan penyokong dan pemimpin Muslim di Kanada telah mengkritik sokongannya yang teguh terhadap Israel. Walaupun Trudeau menyokong idea jeda kemanusiaan beberapa hari sebelumnya, Kanada tidak mengundi resolusi di hadapan Majlis Agung PBB Jumaat menyokong “gencatan senjata kemanusiaan serta-merta, tahan lama.” Resolusi tidak mengikat yang diperkenalkan oleh Jordan itu ditolak oleh Amerika Syarikat, Israel dan 12 negara lain.

Akhirnya ia diluluskan dengan 120 undian menyokong. Di kalangan 45 negara yang tidak mengundi termasuk Kanada, Jerman, Itali, Jepun dan United Kingdom. Perancis telah mengundi menyokong resolusi itu.