(SeaPRwire) –   Lima negara Eropah iaitu Denmark, Perancis, Jerman, Belanda dan sedang berusaha untuk menyertai kes yang dibawa oleh Gambia di mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menuduh Myanmar melakukan genosid terhadap minoriti Rohingya.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa menyatakan pada Khamis bahawa Denmark, Perancis, Jerman, Belanda dan telah menyertai Kanada dalam mengemukakan “pengisytiharan campur tangan dalam kes itu.” Maldives mengemukakan pengisytiharan berasingan.

Di bawah peraturan mahkamah, pengisytiharan bermakna negara-negara tersebut akan dapat membuat hujah undang-undang dalam kes yang dibawa pada tahun 2019 berikutan kemarahan antarabangsa terhadap perlakuan terhadap minoriti Rohingya, sebuah minoriti Muslim. Ratusan ribu melarikan diri ke Bangladesh jiran akibat serangan ganas oleh pasukan Myanmar.

Gambia mendakwa bahawa ia dan Myanmar adalah kedua-dua pihak kepada konvensyen 1948 yang melarang genosid dan bahawa semua penandatangan mempunyai tanggungjawab untuk memastikan ia dikuatkuasakan. Ia meminta mahkamah untuk mengisytiharkan Myanmar melanggar konvensyen itu.

Mahkamamah telah memutuskan ia mempunyai bidang kuasa, walaupun perbicaraan dalam kes itu belum dijadualkan.

Tentera Myanmar melancarkan apa yang dipanggil kempen pembersihan di negeri Rakhine pada tahun 2017 berikutan serangan oleh kumpulan pemberontak Rohingya. Lebih 700,000 Rohingya melarikan diri ke Bangladesh jiran. Pasukan keselamatan Myanmar dituduh melakukan rogol beramai-ramai, membunuh dan membakar beribu-ribu rumah Rohingya.

Myanmar cuba sia-sia untuk menolak kes itu, dengan mendakwa mahkamah dunia hanya boleh mendengar pertikaian antara negara dan Gambia bertindak bagi pihak Pertubuhan Kerjasama Islam.

Hakim juga menolak dakwaan Myanmar bahawa Gambia tidak boleh mengemukakan kes itu kerana ia tidak terus berkaitan dengan peristiwa di Myanmar dan bahawa pertikaian undang-undang tidak wujud antara kedua-dua negara sebelum kes itu difailkan.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa membuat keputusan mengenai pertikaian antara negara. Ia tidak berkaitan dengan Mahkamah Jenayah Antarabangsa, juga berpangkalan di The Hague, yang memegang individu bertanggungjawab atas kekejaman. Penyiasat di ICC sedang menyiasat tuduhan genosid terhadap Rohingya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )