Britain mendahului kebanyakan negara untuk menduduki kedudukan tinggi dalam senarai peminum berlebihan terbesar di dunia, duduk di belakang Romania dan No. 1 yang mengejutkan Denmark.

“Hampir satu daripada lima orang dewasa (19%) melaporkan minum berlebihan episodik sekali sebulan, purata di 29 negara pada tahun 2019,” kajian daripada Pertubuhan untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) mendapati.

“Peratusan ini berbeza sepuluh kali ganda, dari kurang daripada 3% di Turki dan Itali hingga lebih daripada 30% di Jerman, Luxembourg, United Kingdom dan Denmark, serta Romania,” penyelidik menyimpulkan.

Penyelidik mendefinisikan “minum berlebihan” sebagai meminum sekurang-kurangnya enam minuman dalam satu sesi dan mendapati minuman itu telah berkurangan di 23 negara antara 2011 dan 2021, dengan pengurangan terbesar berlaku di Lithuania dan Ireland. Latvia, Mexico dan Norway mengalami peningkatan terbesar dalam kategori yang sama.

Kira-kira 26% lelaki di semua negara melaporkan minum berlebihan episodik sekali sebulan berbanding 12% wanita, menurut kajian itu. Romania, yang menduduki tempat teratas, melaporkan bahawa kira-kira 55% lelaki mengakui minum berlebihan, Denmark melaporkan sedikit di bawah 50% dan Luxemburg melaporkan kira-kira 46%.

Negara minum terkenal yang menduduki kedudukan lebih rendah termasuk Ireland di tempat kelapan; Jerman, tuan rumah Oktoberfest, di tempat kelima; dan Amerika Syarikat di tempat ke-10. Poland menduduki tempat sedikit di bawah purata bagi semua negara, Belanda sedikit di atas purata dan Greece ketiga terakhir. Rusia secara menonjol tidak dimasukkan kerana ia bukan ahli OECD, dan perbualan untuk penyertaannya berhenti berikutan pengilhakan Crimea pada tahun 2014.

Kajian itu mendapati wanita British dan Denmark berkongsi tempat teratas senarai itu, tetapi dalam semua negara lelaki minum lebih daripada wanita. Norway dan Amerika Syarikat mempunyai kadar minum berlebihan paling serupa antara lelaki dan wanita, diikuti dengan rapat oleh Sepanyol, Greece, Itali dan Turki, negara terendah dalam kajian itu.

OECD, sebuah pertubuhan antara kerajaan beribu pejabat di Perancis dan mengandungi 38 negara ahli, memasukkan tinjauan sebagai sebahagian daripada tinjauan lebih luas mengenai penjagaan kesihatan di kalangan ahli-ahlinya. Pertubuhan itu menekankan bahawa penggunaan alkohol kekal “salah satu punca kematian dan kecacatan utama di seluruh dunia, terutamanya di kalangan mereka dalam usia bekerja,” termasuk risiko tinggi untuk penyakit jantung dan strok.

Fokus utama kajian meninjau perbelanjaan terhadap penjagaan kesihatan khususnya dasar-dasar yang menangani “penggunaan alkohol merbahaya,” termasuk “strategi meluas dan yang menyasarkan peminum berat.”

Satu langkah yang mungkin dicadangkan kajian adalah penggunaan “harga minimum unit,” yang akan cuba menetapkan harga minimum untuk alkohol dalam usaha untuk menggagalkan perbelanjaan terlalu banyak dalam satu sesi dengan menyasarkan alkohol murah yang membakar minum berlebihan.

Satu langkah lain yang dicadangkan adalah penggunaan label amaran serupa dengan yang digunakan pada rokok yang akan memperingatkan bahaya pengambilan alkohol, langkah yang berada di tempat di Ireland dan Scotland dan satu yang wujud untuk menggagalkan minum semasa hamil di negara-negara lain.

Ireland telah mewajibkan pelabelan “seluruh populasi,” yang kajian itu membayangkan merupakan faktor utama dalam mengurangkan pengambilan secara keseluruhan di negara itu.