(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Satu siri ujian lanjutan mendapati tiada kecederaan otak atau penyusutan di kalangan diplomat dan pekerja kerajaan AS yang lain yang mengalami masalah kesihatan misteri yang pernah digelar “Gejala Havana”, menurut laporan penyelidik pada Isnin.

Kajian Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH) selama hampir lima tahun tidak menawarkan penjelasan untuk gejala termasuk sakit kepala, masalah keseimbangan dan kesukaran memikirkan dan tidur yang pertama kali dilaporkan di Cuba pada 2016 dan kemudian oleh beratus-ratus pekerja kerajaan AS di pelbagai negara.

Tetapi ia membantah beberapa temuan awal yang menimbulkan bayang-bayang kecederaan otak pada orang yang mengalami apa yang Jabatan Negara kini panggil “insiden kesihatan anomali”.

“Individu-individu ini mempunyai gejala sebenar dan sedang melalui masa yang sangat sukar,” kata Dr. Leighton Chan, ketua bidang pemulihan perubatan NIH, yang membantu memimpin penyelidikan itu. “Mereka boleh menjadi agak mendalam, menyukarkan dan sukar dirawat.”

Walau bagaimanapun, skan MRI canggih tidak mengesan perbezaan ketara dalam isi padu otak, struktur atau bahan putih – tanda kecederaan atau penyusutan – apabila pesakit Gejala Havana dibandingkan dengan pekerja kerajaan sihat dengan pekerjaan serupa, termasuk beberapa di kedutaan yang sama. Juga tiada perbezaan ketara dalam ujian kognitif dan lain-lain, menurut temuan yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika.

Walaupun itu tidak boleh menolak sebarang kecederaan sementara ketika gejala bermula, penyelidik berkata ini berita baik bahawa mereka tidak dapat mengesan penanda skan otak jangka panjang yang biasa selepas trauma atau strok.

Ini “harus memberi beberapa keyakinan kepada pesakit,” kata penyelidik utama kajian itu Louis French, neuropsikolog di Pusat Perubatan Ketenteraan Kebangsaan Walter Reed yang merawat gejala Havana.

Subset, kira-kira 28% kes Gejala Havana didiagnosis dengan masalah keseimbangan yang dipanggil vertigo postural-perceptual berkekalan, atau PPPD. Berhubung dengan masalah telinga dalam serta tekanan yang teruk, ia berlaku apabila beberapa rangkaian otak tidak menunjukkan kecederaan tetapi tidak berkomunikasi dengan betul.

French menggelarnya “tindak balas tidak sesuai”, sama seperti bagaimana orang yang telah bersandar untuk meringankan sakit belakang boleh mengalami masalah postur walaupun selepas sakit hilang.

Peserta Gejala Havana melaporkan lebih keletihan, gejala stres pascatrauma, dan depresi.

Temuan ini adalah terkini dalam usaha untuk menyelidik misteri yang bermula apabila kakitangan di kedutaan AS di Cuba mula mencari rawatan perubatan untuk kehilangan pendengaran dan berdenging telinga selepas melaporkan bunyi aneh tiba-tiba.

Awalnya, terdapat kebimbangan bahawa Rusia atau negara lain mungkin menggunakan bentuk tenaga terarah untuk menyerang rakyat Amerika. Tetapi pada tahun lepas, agensi perisikan AS menyatakan tiada tanda musuh asing terlibat dan kebanyakan kes kelihatan mempunyai punca yang berbeza, daripada penyakit yang tidak didiagnosis kepada faktor persekitaran.

Beberapa pesakit menuduh kerajaan menolak penyakit mereka. Dan dalam editorial dalam JAMA pada Isnin, seorang saintis menyeru lebih banyak penyelidikan untuk menyediakan misteri kesihatan berikutnya, dengan memberi amaran bahawa reka bentuk kajian NIH serta had teknologi perubatan sedia ada mungkin telah melepasi beberapa petunjuk.

“Mungkin anda menyangka bahawa tiada atau tiada yang serius berlaku dengan kes-kes ini. Ini akan salah,” tulis Dr. David Relman dari Universiti Stanford. Pada 2022, beliau merupakan sebahagian daripada panel yang dilantik kerajaan yang tidak dapat menolak bahawa bentuk tenaga berdenyut boleh menjelaskan subkelompok kes.

Kajian NIH, yang bermula pada 2018 dan merangkumi lebih 80 pesakit Gejala Havana, tidak dirancang untuk mengkaji kemungkinan senjata atau pemicu lain untuk gejala Gejala Havana. Chan berkata temuan itu tidak bertentangan dengan kesimpulan agensi perisikan.

Jika “fenomena luaran” di sebalik gejala, “ia tidak mengakibatkan perubahan patofisiologi yang berkekalan atau dikesan,” katanya.

Jabatan Negara berkata ia sedang mengkaji temuan NIH tetapi keutamaannya adalah memastikan pekerja yang terlibat dan ahli keluarga “diperlakukan dengan hormat dan prihatin serta menerima akses yang tepat pada rawatan perubatan dan semua faedah yang mereka berhak.”

___

Penulis Diplomatik AP Matthew Lee menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.