(SeaPRwire) –   NEW YORK — Kadar perkahwinan di A.S. telah pulih kepada tahap pra-pandemik dengan hampir 2.1 juta pada tahun 2022.

Ini adalah peningkatan sebanyak 4% berbanding tahun sebelumnya. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat telah mengeluarkan data ini pada hari Jumaat, tetapi belum mengeluarkan data perkahwinan untuk tahun lalu.

Pada tahun 2020, tahun pertama pandemik COVID-19, terdapat 1.7 juta perkahwinan di A.S.—angka terendah yang dicatatkan sejak 1963. Pandemik telah mengganggu ramai rancangan perkahwinan, dengan masyarakat mengeluarkan perintah untuk tinggal di rumah dan melarang perhimpunan besar-besaran untuk menghadkan penularan COVID-19.

Kadar perkahwinan kemudiannya meningkat pada tahun 2021, tetapi tidak kepada tahap pra-pandemik. Ia meningkat lagi pada tahun 2022 dan melepasi statistik perkahwinan 2019 dengan sedikit margin.

New York, Wilayah Columbia, dan Hawaii menyaksikan peningkatan terbesar dalam perkahwinan dari tahun 2021 hingga 2022. Nevada—rumah kepada kapel perkahwinan terkenal Las Vegas—terus mempunyai kadar perkahwinan tertinggi di negara ini, walaupun ia sedikit menurun dari tahun 2021.

Bilangan dan kadar perceraian di A.S. pada tahun 2022 jatuh sedikit, meneruskan trend penurunan, kata CDC.

Secara keseluruhannya, perkahwinan kini jauh kurang biasa berbanding dahulu di A.S.

Menurut data yang bermula pada tahun 1900, perkahwinan mencapai puncaknya pada tahun 1946, apabila kadar perkahwinan adalah 16.4 per 1,000 orang. Kadar ini berada di atas 10 pada awal 1980-an sebelum memulakan penurunan selama dekad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.