Seorang jururawat neonatal British yang didapati bersalah atas tuduhan membunuh tujuh bayi dan percubaan membunuh enam lagi telah memulakan rayuan terhadap sabitan-sabitannya, menurut pegawai pada hari Jumaat.

Lucy Letby, 33, dihukum bulan lepas penjara seumur hidup tanpa peluang pembebasan. Sebuah juri di Mahkamah Crown Manchester telah mendapati beliau bersalah atas tujuh pembunuhan antara Jun 2015 dan Jun 2016 di unit neonatal di Hospital Countess of Chester di barat laut England.

Beliau juga didapati bersalah atas tujuh percubaan pembunuhan melibatkan enam bayi lain di sana tetapi dibebaskan daripada dua tuduhan tambahan percubaan pembunuhan. Juri tidak dapat membuat keputusan beberapa tuduhan lain.

Pegawai di Mahkamah Rayuan berkata pada hari Jumaat mereka telah menerima permohonan kebenaran merayu terhadap sabitan.

Biasanya, permohonan kebenaran merayu terhadap keputusan mahkamah crown dipertimbangkan oleh seorang hakim tanpa pendengaran. Jika permohonan ditolak, pihak bersalah mempunyai hak untuk memperbaharui rayuan mereka dalam pendengaran penuh di hadapan dua atau tiga orang hakim.

Motif Letby masih tidak jelas, tetapi skala jenayahnya menunjukkan perancangan yang rumit.

Letby, yang enggan hadir di mahkamah untuk penghakimannya atau menghadapi luahan kemarahan dan kesengsaraan daripada ibu bapa yang berkabung, dituduh dengan sengaja mencederakan bayi-bayi dengan pelbagai cara, termasuk menyuntik udara ke dalam aliran darah mereka dan menyuntik udara atau susu ke dalam perut mereka melalui tiub nasogastrik.

Beliau juga dituduh meracuni bayi dengan menambah insulin ke suapan intravena dan mengganggu tiub pernafasan.

Hakim James Goss mengenakan “perintah seumur hidup” yang jarang berlaku ke atas Letby, yang katanya bertindak dengan “kejahatan yang bersempadan dengan sadisme.”

Hanya tiga wanita lain telah menerima hukuman sebegitu keras di United Kingdom.

Kerajaan British segera melancarkan inkuiri bebas selepas keputusan untuk menyiasat keadaan yang lebih luas di sekitar apa yang berlaku di hospital itu, termasuk pengendalian kebimbangan yang dibangkitkan oleh kakitangan.