(SeaPRwire) –   Pelajar kebersihan gigi, Miki Sudo dari Florida telah memenangi kejuaraan wanita ke-10 beliau di Pertandingan Makan Hot Dog Nathan’s Famous Hari Kemerdekaan Tahunan.

Pada Khamis, Sudo menelan 51 hot dog dalam masa 10 minit dan mencipta rekod dunia baharu untuk wanita.

Juara bertahan berusia 38 tahun itu memenangi pertandingan tahun lepas selepas memakan 39 1/2 hot dog, manakala rekod peribadi beliau ialah 48 1/2, rekod dunia wanita.

Beliau mengalahkan 14 peserta dari seluruh dunia, termasuk pesaingnya, Mayoi Ebihara dari Jepun yang berusia 28 tahun. Ebihara menduduki tempat kedua selepas memakan 37 hot dog dalam masa 10 minit. Beliau juga merupakan naib juara pada tahun 2023.

Peserta datang dari lebih sedozen negeri dan lima benua, dengan prospek dari Brazil, Jepun, United Kingdom, Korea Selatan, Australia dan Republik Czech bersaing untuk merebut gelaran berprestij dalam bahagian lelaki dan wanita serta wang hadiah $10,000.

Ribuan peminat berbondong-bondong setiap tahun ke acara yang diadakan di luar lokasi asal Nathan’s di Coney Island, Brooklyn, sebuah destinasi tepi pantai dengan taman hiburan dan budaya musim panas karnival.

Joey “Jaws” Chestnut, yang memenangi 16 daripada 17 pertandingan sebelum ini, tidak menyertai pertandingan itu . Sebaliknya, beliau akan bersaing dengan askar di pangkalan tentera AS di El Paso kemudian pada hari itu.

“Akan ada juara baharu,” kata James Webb dari Australia, yang memegang rekod dunia untuk memakan 70 donat dalam masa lapan minit, pada acara pratonton di New York pada hari Rabu.

Tahun lepas , dari Indiana, mengunyah jalannya untuk merebut gelaran dengan menelan 62 hot dog dan roti dalam masa 10 minit. Rekod yang beliau cipta pada tahun 2021 ialah 76.

Sebelum acara itu, ESPN berkata mereka akan menumpukan perhatian kepada dua rakyat Amerika dengan rakaman kamera khusus: guru sekolah menengah Massachusetts, Geoffrey Esper dalam bahagian lelaki, dan Sudo dalam bahagian wanita.

Esper menduduki tempat kedua tahun lepas dengan 49 hot dog dan roti, walaupun rekod peribadi beliau ialah 51.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.