United States Gaza Aid

(SeaPRwire) –   WASHINGTON — Jeti binaan tentera AS yang direka untuk membawa bantuan yang sangat diperlukan ke Gaza dengan menaiki bot telah disambungkan semula ke pantai di wilayah yang dikepung setelah satu bahagian terpecah akibat ribut dan laut bergelora, dan makanan serta bekalan lain akan mula diedarkan tidak lama lagi, US. Central Command diumumkan pada hari Jumaat.

Bahagian yang bersambung ke pantai di Gaza, jalan masuk, dibina semula hampir dua minggu selepas dan secara tiba-tiba menghentikan apa yang sudah menjadi laluan penghantaran bermasalah.

“Awal pagi ini di Gaza, pasukan AS berjaya memasang jeti sementara ke pantai Gaza,” Naib Laksamana Brad Cooper, timbalan komander AS. Central Command, memberitahu pemberita melalui telefon pada hari Jumaat. “Kami menjangka untuk meneruskan penghantaran bantuan kemanusiaan dari laut dalam beberapa hari akan datang.”

Cooper berkata operasi di jeti yang disambung semula itu akan dipertingkatkan tidak lama lagi dengan matlamat untuk mendapatkan 1 juta paun (450,000 kilogram) makanan dan bekalan lain yang dipindahkan melalui jeti ke Gaza setiap dua hari.

Jeti itu hanya beroperasi selama seminggu sebelum ribut memecahkannya, dan pada awalnya berusaha mencapai sasaran penghantaran. Cuaca menjadi faktor, dan usaha awal untuk mendapatkan bantuan dari jeti ke Gaza terganggu apabila orang awam yang sangat memerlukan makanan menyerbu trak yang digunakan oleh agensi bantuan untuk mengangkut makanan ke gudang untuk pengedaran.

Namun sebelum ia pecah, jeti itu telah meningkatkan pergerakan bantuan secara beransur-ansur setiap hari. Cooper berkata pada hari Jumaat bahawa pelajaran yang dipelajari dari minggu operasi awal itu membuatnya yakin bahawa tahap bantuan yang lebih tinggi dapat dicapai sekarang.

Sebahagian besar jalan masuk pecah pada 25 Mei apabila angin kencang dan laut bergelora melanda kawasan itu, dan empat kapal Tentera yang beroperasi di sana terkandas, mengakibatkan tiga anggota perkhidmatan cedera, termasuk seorang yang masih dalam keadaan kritikal. Kerosakan itu adalah batu penghalang terbaru dalam apa yang telah menjadi perjuangan berterusan untuk mendapatkan makanan dengan hampir berumur 8 bulan.

Laluan laut untuk masa yang terhad telah menjadi cara tambahan untuk membantu mendapatkan lebih banyak bantuan ke Gaza kerana telah menyukarkannya, jika tidak mustahil pada masa-masa tertentu, untuk mendapatkan apa-apa melalui laluan darat yang jauh lebih produktif. Operasi ketenteraan dan serangan udara di Israel di utara Gaza juga telah menghentikan seketika bantuan makanan AS.

Cooper berkata AS juga dijangka akan meneruskan bantuan tersebut dalam beberapa hari mendatang.

Pemerintahan Presiden Joe Biden telah mengatakan sejak awal bahwa jeti itu tidak dimaksudkan sebagai solusi total dan bahwa sejumlah bantuan pun akan membantu.

Setelah kerosakan ribut pada 25 Mei ke jalan masuk, bahagian besar terputus dan dipindahkan ke pelabuhan Israel untuk dibaiki. Selain itu, dua dari bot Tentera A.S. yang terdampar pada cuaca buruk yang sama di dekat Ashkelon di Israel telah dibebaskan.

Dua bot Tentera yang lain yang terdampar di pantai Gaza mengambil banyak air dan pasir dan Tentera Laut Israel telah membantu pembaikan, kata jurucakap Pentagon Sabrina Singh.

Biden, seorang Demokrat, mengumumkan pada awal Mac, dan tentera mengatakan akan memakan masa sekitar 60 hari untuk memasangnya dan beroperasi. Kos awal dianggarkan sebesar $320 juta, namun Singh mengatakan awal minggu ini bahwa harga telah turun menjadi $230 juta, karena kontribusi dari Britain dan karena biaya kontrak truk dan peralatan lain lebih rendah dari perkiraan.

Pemasangan memakan waktu sedikit lebih lama dari dua bulan yang direncanakan, dengan untuk Jalur Gaza bergulir di dermaga pada 17 Mei. Hanya sehari kemudian, orang ramai menyerbu konvoi trak ketika mereka menuju ke Gaza, menanggalkan kargo dari 11 dari 16 kenderaan sebelum mereka sampai ke gudang PBB.

Pada hari berikutnya, ketika para pegawai mengubah jalur perjalanan konvoi, bantuan akhirnya sampai ke orang-orang yang membutuhkan. Lebih dari 1.100 tan (1.000 metrik tan) bantuan telah dikirimkan sebelum jalan masuk pecah dalam badai, kata pegawai Pentagon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.