Ekonomi Jerman akan mengecut sebanyak 0.4% tahun ini dan hanya akan tumbuh pada kadar yang agak sederhana iaitu 0.7% tahun depan, ramalan panel penasihat ekonomi bebas kerajaan pada hari Rabu.

Panel itu menyertai beberapa penganalisis lain dalam menyemak turun pandangan mereka terhadap ekonomi terbesar Eropah. Ramalan mereka untuk tahun ini selari dengan satu yang dikeluarkan kerajaan kira-kira sebulan lalu, tetapi ramalan untuk tahun depan jauh lebih muram berbanding 1.3% yang dijangka kerajaan.

Dalam pandangan terdahulu pada bulan Mac, pakar-pakar itu meramalkan bahawa keluaran dalam negara kasar akan tumbuh 0.2% tahun ini dan 1.3% pada 2024.

Pengerusi panel itu, Monika Schnitzer, berkata bahawa “pemulihan ekonomi di Jerman terhalang — ia masih diperlahankan oleh krisis tenaga dan pendapatan sebenar yang berkurangan disebabkan inflasi.” Beliau menegaskan bahawa kenaikan kadar faedah pusat dan kelemahan ekonomi di China telah menjadikan persekitaran perdagangan Jerman lebih sukar, sementara kadar faedah tinggi menyekat pelaburan dan pembinaan di dalam negara.

Inflasi di Jerman kini telah jatuh semula kepada 3.8%, tahap terendah sejak Ogos 2021. Pendapatan sebenar rakyat sepatutnya meningkat tahun depan, menyebabkan perbelanjaan swasta yang lebih tinggi dan “pemulihan ekonomi yang berhati-hati,” kata Schnitzer.

Selain cabaran ekonomi masa kini, Jerman juga berhadapan isu-isu lain seperti populasi yang semakin menua, penggunaan teknologi digital dalam perniagaan dan kerajaan yang kurang, birokrasi berlebihan yang menghalang pelancaran perniagaan dan projek pembinaan awam, serta kekurangan tenaga kerja berkemahiran.

Dalam laporan tahunannya, panel penasihat mencadangkan bahawa umur persaraan negara — yang kini sedang ditambah secara berperingkat kepada 67 tahun, tahap yang akan dicapai pada 2031 — perlu ditambah lagi pada masa hadapan untuk mengambil kira peningkatan jangka hayat.

Ia tidak memberikan butiran tertentu, tetapi ahli panel Martin Werding menunjuk kepada kemungkinan menaikkan umur persaraan selama enam bulan setiap 10 tahun sehingga mencapai 68 tahun pada pertengahan abad.