Still from What Jennifer Did

(SeaPRwire) –  
Sudah hampir sedekad sejak Jennifer Pan yang berusia 28 tahun dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana mengupah pembunuh upahan untuk membunuh ibu bapanya. Sekarang, filem dokumentari baharu Netflix, What Jennifer Did, yang dikeluarkan hari ini (10 April), mengkaji bagaimana Pan berubah daripada seorang pianis bintang sebagai seorang kanak-kanak kepada sabitannya atas pembunuhan darjah pertama, berdasarkan mesej teks dan temu ramah yang membebankan dengan para detektif yang terlibat dalam kes ini.

Pada 8 November 2010, ibu Pan, Bich Ha Pan, telah dibunuh dan bapanya, Huei Hann Pan, dibiarkan koma selepas serangan ganas di rumah mereka di Markham, Ontario, kira-kira 20 batu di luar . Pan merupakan satu-satunya saksi yang terselamat, dan filem dokumentari ini termasuk rakaman temu ramah polis dengan Pan selepas pencerobohan di rumah tersebut.

Dalam filem dokumentari tersebut, para detektif memperjelas mereka curiga terhadap Pan sejak awal. Seperti yang dinyatakan oleh pengarah Jenny Popplewell, “Mengapa meninggalkan saksi yang selamat? Jika anda akan menembak dua orang, anda akan menembak yang ketiga.” Tambahan pula, rakaman kamera keselamatan jiran menunjukkan tiga lelaki memasuki rumah itu, tetapi tidak ada tanda-tanda pencerobohan paksa.

Melalui rakaman soal siasat Pan, filem dokumentari tersebut mendedahkan bagaimana Pan terjerumus ke dalam jaring pembohongan. Dia berbohong tentang menamatkan pengajian dari sekolah menengah dan berkuliah, bahkan memalsukan kad laporan dan dokumen menggunakan . Dia memberitahu ibu bapanya bahawa dia sedang mengikuti ijazah sarjana muda di Universiti Metropolitan Toronto (dahulu Ryerson), dan ibu bapanya malah mengantarnya ke sana kerana mereka mengira dia mengikuti kelas. Bapanya mempunyai impian bahwa dia akan menjadi ahli farmasi, sementara ibunya ingin dia berlatih piano di semua waktu luangnya. Dia adalah pianis pemenang penghargaan, tetapi jelas bahawa harapan ibu bapanya bukanlah kegemarannya.

Pada hakikatnya, kegemarannya ialah Danny Wong, seorang pengedar dadah dan penjual pil yang dia kencani selama tujuh tahun. Setelah dia ditangkap, polis menemukan entri buku harian di mana Pan menulis tentang bagaimana mereka berkencan sekali-sekala dan bagaimana orang tuanya tidak ingin dia bersamanya. Dia menjadi sangat murung sehingga dia mulai menyakiti diri sendiri dan memberitahu polis bahawa dia mengupah pembunuh upahan untuk membunuhnya. “Saya perlukan mereka untuk membunuh saya,” katanya dalam rakaman soal siasat oleh seorang detektif. “Saya tidak mahu hidup lagi… kerana saya sangat mengecewakan.”

Still from What Jennifer Did

Filem dokumentari tersebut banyak memanfaatkan penyelidikan dan rakaman polis yang digunakan oleh wartawan jenayah Jeremy Grimaldi untuk buku tahun 2016 tentang kes tersebut, A Daughter’s Deadly Deception: The Jennifer Pan Story. Melalui permintaan rekod pada tahun 2014, Grimaldi memperoleh mesej teks dari telepon Jennifer yang menunjukkan bahawa Wong berkata dia telah membuat barisan seorang pembunuh upahan bernama “homeboy.” Dalam filem dokumentari tersebut, polis yang terlibat dalam penyelidikan mengatakan bahawa mereka yakin Wong menginginkan orang tua Pan mati kerana dia berharap mendapatkan keuntungan dari asuransi jiwa dan rumah yang akan didapatkan Pan, mungkin untuk membiayai pengedaran narkotika.

Dalam filem dokumentari tersebut, para detektif juga menemukan bahawa Pan sangat serius untuk membunuh orang tuanya sehingga dia menawarkan bayaran kepada teman lelaki lain untuk melakukannya tetapi bahwa rencana itu tidak berhasil.

Pada tahun 2015, Pan, Wong, serta dua lelaki yang diupahnya, Lenford Crawford dan David Mylvaganam, semuanya dijatuhi hukuman penjara seumur hidup tanpa kemungkinan pembebasan bersyarat selama 25 tahun atas pembunuhan tingkat pertama terhadap ibu Pan, dan penjara seumur hidup atas percobaan pembunuhan terhadap ayah Pan. Pada bulan Mei 2023, mereka memenangkan banding karena juri tidak diberi pilihan pembunuhan tingkat dua dalam kasus pembunuhan ibu Pan. Sekarang mahkamah agung Kanada akan memutuskan apakah akan ada perbicaraan lain.

Para pendokumentari berharap filem Netflix tersebut akan membantu menarik perhatian baru pada kes itu, kerana para detektif masih mencari seorang pembunuh upahan ketiga. Pan dan ayahnya menolak untuk diwawancarai untuk filem dokumentari tersebut, dan apa yang sebenarnya terjadi di rumah tangga Pan menjelang pembunuhan itu mungkin tidak pernah diketahui.

Popplewell berharap masa lalu Pan yang bermasalah akan menginspirasi penonton untuk merekomendasikan konseling kepada orang-orang terkasih yang tampak terisolasi seperti Pan. “Ini bukan kejadian yang langsung, ini perkembangan yang lambat yang memungkinkan kesempatan untuk dicegat dan agar dia mendapatkan bantuan,” kata Popplewell. “Dan sayangnya, tampaknya dia tidak dapat berbicara kepada orang yang tepat tentang emosinya dan bagaimana perasaannya… Alih-alih mengarahkannya untuk mendapatkan dukungan, Daniel memberinya nomor telepon ‘homeboy’”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.