(SeaPRwire) –   Sebuah jawatankuasa PBB telah meluluskan resolusi mengutuk pelanggaran hak asasi manusia Korea Utara untuk tahun ke-19 berturut-turut.

Jawatankuasa Ketiga Majlis Agung PBB meluluskan resolusi Rabu menyeru negara-negara ahli supaya tidak memaksa memulangkan balik pelarian politik ke negara-negara dengan

Resolusi itu juga menggalakkan Majlis Keselamatan PBB mempertimbangkan merujuk pelanggaran hak asasi manusia Korea Utara ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Resolusi itu mengutuk “dengan paling tegas pelanggaran hak asasi manusia sistematik, meluas dan keterlaluan” yang dilakukan oleh Korea Utara.

Korea Utara bertindak dengan keras terhadap keputusan jawatankuasa PBB, dengan menggambarkannya sebagai propaganda anti-Korea Utara.

“Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK) menafikan secara kategorik draf resolusi mengenai situasi hak asasi manusia di DPRK yang diajukan oleh EU… sebagai plot politik anti-DPRK,” kata Kim, mengikut Agensi Berita Yonhap.

Kim memanggil resolusi itu sebagai “dokumen palsu yang konsisten dengan kepalsuan, pemalsuan dan plot”.

Ini adalah tahun ke-19 berturut-turut resolusi sedemikian diluluskan oleh negara-negara PBB, yang mempersoalkan keberkesanan resolusi sedemikian.

Walaupun begitu, resolusi itu diterima dengan baik oleh wakil Korea Selatan ke PBB.

“Kerajaan kami mengalu-alukan pelulusan resolusi sebulat suara di Jawatankuasa Ketiga Majlis Agung PBB ke-78, dengan 62 negara, termasuk Korea Selatan, menyertai sebagai penaja bersama,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Korea Selatan Lim Soo-suk.

Korea Selatan bulan lalu berkata ia menyatakan kebimbangannya kepada China selepas menilai negara komunis itu baru-baru ini memulangkan “bilangan besar” warga Korea Utara, termasuk pelarian, ke tanah air mereka.

“Nampaknya benar bahawa bilangan besar warga Korea Utara dipulangkan ke Korea Utara dari tiga wilayah timur laut China,” kata Koo Byoungsam, jurucakap Kementerian Persatuan Korea Selatan.

Beliau menambah, “[Kedudukan] kerajaan kami ialah tiada keadaan di mana warga Korea Utara yang tinggal di luar negara akan dipaksa dipulangkan balik ke rumah dengan kehendak mereka sendiri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )