Donald Trump Holds Rally In Wisconsin

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menulis di Truth Social bahawa beliau menyokong kawalan negeri terhadap undang-undang dan dasar abort dan enggan menyokong larangan abortus serata negara. Beliau juga mendakwa bahawa Mahkamah Agung membatalkan kes Roe v. Wade dalam kes Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization disokong oleh “semua ahli undang-undang” dari “kedua-dua belah”. Menurut Trump, abortus adalah “di mana semua orang mahu daripada segi undang-undang”.

Tentu sahaja semua ini palsu, tentunya. Berdekad-dekad penyelidikan dan pengadvokasian undang-undang menyokong hak perlembagaan untuk abortus yang dimansuhkan oleh Dobbs. Beberapa yang menyokong abortus sah sebagai dasar telah mengkritik keputusan Mahkamah dalam Roe, tetapi mereka adalah minoriti. Yang lain telah mengkritik penjelasan Roe v. Wade. Beberapa seperti lebih menyokong rasional (1992), di mana Mahkamah menyatakan kepentingan utama kebebasan reproduktif untuk kemampuan wanita untuk menyertai sepenuhnya dan sama rata dalam kehidupan sosial, politik dan ekonomi negara. Tetapi konsep bahawa semua atau kebanyakan ahli undang-undang mahu Mahkamah memusnahkan hak untuk memilih abortus adalah lucu.

Tiada seorang pun harus tertipu dengan kegagalan Trump menyokong mana-mana larangan abortus serata negara yang dicadangkan, satu langkah yang direka untuk kelihatan “moderat” dan menenangkan pengundi kepada kekeliruan palsu. Jangan salah sangka: pentadbiran Trump kedua akan memberi kuasa kepada pergerakan anti-abortus yang berazam untuk membuat abortus haram di seluruh tempat. Walaupun Republikan tidak menguasai Kongres, terdapat cara untuk membuat abortus ubatan tidak tersedia dan menggunakan Akta Comstock 1873, satu undang-undang anti-nafsu yang lapuk, untuk melarang abortus serata negara. Penyokong keperibadian janin, yang mentakrifkan embrio sebagai orang undang-undang dari saat pembuahan, akan lebih dekat untuk merealisasikan matlamat mereka, mengancam bukan sahaja abortus dan rawatan keguguran tetapi juga IVF dan bentuk kontrasepsi biasa.

Trump menjual khabar angin ini kerana beliau memahami bahawa kebenaran tentang abortus membahayakan kempen dan Republikan secara umum. Jauh daripada mengakhiri kontroversi, mengembalikan abortus kepada negeri sudah menyebabkan hasil yang jauh melampaui pendapat awam. Doktor dan hospital menafikan pesakit rawatan perubatan asas, termasuk rawatan keguguran, kerana mereka tidak cukup dekat dengan kematian untuk hak mereka mengatasi hak embrio atau janin. Undang-undang negeri dengan paksaan memaksa kanak-kanak, mangsa rogol dan inses, dan orang dengan janin tidak boleh hidup untuk mengandungkan kehamilan terlepas daripada akibatnya kepada kesihatan dan kesuburan masa depan mereka. Padang kesihatan ibu muncul kerana doktor takut liabiliti jenayah dan sivil. Larangan abortus memperburuk krisis kesihatan ibu dan bayi yang menjadikan kehamilan bahaya maut kepada wanita Amerika—terutamanya wanita kulit hitam, yang lebih tiga kali lebih cenderung untuk mati akibat kehamilan dan bersalin berbanding rakan kulit putih mereka.

Walaupun orang dengan keluhan tentang abortus dari segi teori tidak menyokong keputusan hakiki ini. Kajian pendapat terbaru dari Gallup dan Axios masing-masing mendedahkan sokongan majoriti terhadap larangan keseluruhan dan hampir keseluruhan terhadap abortus, dan majoriti, walaupun di kalangan Republikan, untuk mengekalkan kerajaan daripada membuat keputusan tentang kesihatan reproduktif. Setiap undian sejak Dobbs telah diputuskan menyokong hak dan akses abortus. Sebenarnya, abortus memotivasikan orang Amerika untuk keluar dan mengundi bagi calon yang menyokong kebebasan reproduktif.

Mungkin yang paling merbahaya dari kebohongan Trump ialah bahawa mengembalikan abortus kepada negeri adalah kemenangan demokrasi. Memenafikan hak orang untuk membuat keputusan asas tentang tubuh dan hidup mereka adalah sangat tidak demokratik dan ciri kediktatoran di seluruh dunia. Larangan abortus dan undang-undang keperibadian janin melampau lulus walaupun tentangan pendapat kerana gerrymandering parti yang tidak terkawal memberi Republikan majoriti super. Walaupun pembuat undang-undang paling konservatif tinggal dalam ketakutan daripada hak jika menyokong pengecualian, walaupun minor dan tidak berkesan, kepada larangan abortus keseluruhan. Trump mengatakan undang-undang abortus selepas Dobbs adalah “semua tentang kehendak rakyat.” Tetapi sebenarnya, Republikan bergegas mengambil keputusan tentang abortus daripada tangan rakyat dengan mencegah referendum mencapai undian, melindungi mahkamah negeri yang melawan pendapat awam daripada pertanggungjawaban untuk keputusan mereka, dan menafikan hak mengundi pengundi.

GOP telah menggunakan untuk menjamin sokongan pengundi untuk mempromosikan agenda kanan jauh yang lebih luas. Trump, seperti yang dijanjikan, mengisi kehakiman persekutuan dengan ahli kehakiman yang akan memusnahkan keupayaan kerajaan untuk mengatur syarikat, memerangi perubahan iklim dan rasuah politik, melaksanakan undang-undang keselamatan senjata yang masuk akal, menyediakan kesihatan mampu milik, meluaskan peluang bagi wanita dan orang berwarna, memerangi diskriminasi, melindungi hak pekerja dan pendatang, meminta orang kaya membayar bahagian yang adil dalam cukai, dan sebagainya.

Masalahnya ialah majoriti Amerika sebenarnya menyokong setiap dasar yang Kanan berazam untuk memansuhkan. Untuk kekal berkuasa, Republikan mesti menggugat institusi dan amalan demokrasi. Gerrymandering parti dan perkauman, penindasan pengundi, dan penghancuran peraturan kempen kewangan dan undang-undang mengundi adalah strategi jangka panjang; baru-baru ini, pembangkang pilihan raya, pemberontakan, keganasan politik dan kebangkitan supremasi putih—semuanya dihasut oleh Trump—menempatkan demokrasi dan kedaulatan undang-undang dalam bahaya maut. Semuanya ini dipertaruhkan dalam kebohongan terakhir Trump: tuntutannya menjadi wira demokrasi dan bukannya jurutera kemusnahannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.