Gambar Nex Benedict, yang meninggal sehari selepas berlaku pergaduhan di tandas sekolah tinggi, diproyeksikan semasa upacara lilin di Point A Gallery, 24 Februari 2024, di Oklahoma City.

(SeaPRwire) –   OKLAHOMA CITY – Peguam Daerah Tulsa, Steve Kunzweiler mengatakan pada Khamis bahawa beliau tidak bercadang untuk memfailkan sebarang tuduhan dalam kes Nex Benedict, pelajar bukan binari 16 tahun dari Owasso yang kematiannya selepas berlaku pergaduhan di tandas sekolah tinggi didapati sebagai bunuh diri.

Steve Kunzweiler berkata dalam kenyataan bahawa selepas meneliti siasatan oleh Jabatan Polis Owasso, beliau bersetuju dengan penilaian daripada detektif bahawa pergaduhan antara remaja itu dan tiga orang gadis adalah “insiden pergaduhan bersama” dan tuduhan tidak wajar.

“Apabila saya meneliti laporan dan membuat keputusan untuk memfailkan tuduhan saya mesti yakin – seperti setiap peguam – bahawa satu jenayah telah dilakukan dan saya mempunyai kepercayaan munasabah bahawa hakim atau juri akan yakin di luar keraguan bahawa satu jenayah telah dilakukan,” kata Kunzweiler. “Berdasarkan semua bukti yang dikumpul, pergaduhan ini adalah insiden pergaduhan bersama.”

Kunzweiler juga berkata polis Owasso menemui “surat bunuh diri” yang ditulis oleh Benedict, walaupun beliau enggan memberitahu kandungan surat itu. Pakar perubatan undang-undang negeri menyatakan kematian Benedict pada Februari adalah bunuh diri disebabkan oleh keracunan dadah.

“Sebahagian penting siasatan Jabatan Polis Owasso adalah penemuan beberapa nota ringkas, ditulis oleh Benedict, yang kelihatan berkaitan dengan surat bunuh diri,” kata Kunzweiler. “Kandungan tepat surat bunuh diri adalah perkara peribadi yang keluarga terpaksa hadapi dalam privasi kehidupan mereka sendiri.”

Peguam keluarga Benedict, Jacob Biby, berkata beliau tidak mengharapkan keluarga untuk memberi komen pada Khamis mengenai keputusan peguam daerah. Dalam kenyataan minggu lepas, bagaimanapun, keluarga menyeru sekolah, pentadbir dan pembuat undang-undang untuk bersatu dan mendorong pembaharuan yang bertujuan mengakhiri buli.

“Pembaharuan yang mencipta persekitaran sekolah yang dibina atas tiang-tiang hormat, penyertaan dan rahmat, dan bertujuan menghapuskan buli dan kebencian adalah jenis perubahan yang semua pihak harus dapat bersatu di belakang,” kata keluarga Benedict.

Kematian Benedict, yang bukan binari, yang bermaksud mereka tidak mengenalpasti sebagai lelaki atau perempuan secara ketat, dan menggunakan kata ganti mereka/mereka, telah berfungsi sebagai titik perdebatan untuk kumpulan hak LGBTQ+ mengenai buli di sekolah dan telah menarik perhatian daripada Gabenor Oklahoma, Kevin Stitt dari Parti Republikan, dan Presiden Demokratik Amerika Syarikat, Joe Biden.

Pada hari kejadian pergaduhan, Benedict menerangkan kepada pegawai bahawa gadis-gadis itu telah mengganggu dia dan kawan-kawannya kerana cara mereka berpakaian. Benedict mendakwa bahawa di tandas pelajar itu berkata “sesuatu seperti: mengapa mereka ketawa seperti itu,” merujuk kepada Benedict dan kawan-kawan mereka.

“Dan jadi saya pergi ke atas sana dan saya tuang air ke atas mereka, dan kemudian ketiga-tiga mereka datang kepada saya,” Benedict memberitahu pegawai dari katil hospital.

Paramedic bertindak balas ke rumah keluarga dan melakukan CPR sebelum membawa Benedict ke hospital, di mana remaja itu kemudian meninggal dunia.

Keluarga Benedict telah mengatakan terdapat gangguan kerana identiti bukan binari remaja itu, dan pegawai persekutuan telah membuka siasatan ke dalam kawasan sekolah, menurut surat yang dihantar awal bulan ini oleh Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat.

Sekolah Awam Owasso mengesahkan dalam kenyataan bahawa kawasan itu menerima notis siasatan dan menamakan dakwaan tidak disokong dan tanpa asas.

Dalam kenyataannya pada Khamis, Kunzweiler berkata bahawa walaupun mendapatkan penghukuman jenayah memerlukan piawaian bukti “di luar keraguan”, beliau menyatakan beban bukti dalam kes sivil jauh lebih rendah.

“Sama ada individu memilih untuk mendapatkan nasihat guaman untuk remedi dalam bidang sivil sistem mahkamah adalah keputusan yang lebih baik dibiarkan kepada mereka,” katanya. “Skop siasatan itu tidak seterhad seperti soalan tingkah laku jenayah/remaja yang saya diminta untuk jawab dalam kes ini.”

Jika anda atau seseorang yang anda kenal mungkin mengalami krisis kesihatan mental atau memikirkan bunuh diri, hubungi atau teks 988. Dalam kecemasan, panggil 911, atau cari rawatan daripada hospital tempatan atau penyedia kesihatan mental.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.