Curb Your Enthusiasm

(SeaPRwire) –   Amaran: Artikel ini membincangkan siri akhir Curb Your Enthusiasm.

Dalam banyak cara, Curb tidak Curb sebelum Leon Black tiba. Ini merupakan pendapat umum di kalangan peminat lama siri yang berakhir semalam selepas 23 tahun sejak ia dipertontonkan. Tentu saja, lima musim pertama adalah antara yang terbaik dalam jalan cerita siri — tetapi sebaik sahaja J. B. Smoove menyertai dalam Musim 6, ia menjadi mustahil untuk membayangkan versi tanpa beliau. Ia berkisar kepada bakat luar biasa Smoove untuk improvisasi; setiap kali Leon membuka mulutnya, kami diberi kejutan baru yang menyeronokkan, sebahagian daripada lore yang pelik, atau falsafah tanpa makna yang kadang-kadang kembali dan kedengaran agak bijak.

Ini terus dalam siri akhir, “No Lessons Learned”, di mana Leon memutuskan untuk menonton keseluruhan Seinfeld — satu aktiviti yang sesuai untuk kesimpulan yang sungguh meta yang secara sedar memanggil balik kepada penghujung asal David dari magnum opusnya hampir pada setiap peringkat. Dalam minit-minit terakhir, Leon bahkan menyebut bahawa beliau mendengar Larry “f-cked up” penghujung Seinfeld, menetapkan satu siri akhir yang menipu satu cara sebelum menentang jangkaan kami.

TIME bertemu dengan Smoove pagi selepas penghujung untuk membincangkan improvisasi, otak Larry David, dan ciri-ciri yang membuat penghujung sempurna.

TIME: Saya tidak dapat percaya Curb telah tamat. Bagaimana perasaan anda?

Smoove: Menontonnya membuat saya rindu semua orang dan semua bahagian daripadanya. Ia membuat anda memikirkan seluruh perjalanan. Semua tujuh musim itu kembali kepada saya. Anda nampak semua orang menua. Anda nampak masa berlalu. Anda nampak bagaimana ia bermula dari awal. Saya ingat semuanya seperti ia adalah semalam, dari menonton rancangan itu, proses uji bakat, menjadi sebahagian daripada rancangan itu. Anda lakukannya untuk keseronokan, anda lakukannya untuk menjadi sebahagian daripada sesuatu yang besar, dan anda menunggu panggilan. Kemudian tiba-tiba tempat anda dalam rancangan itu menjadi berbeza dan anda mendapat pengiktirafan atas kerja anda. Anda bekerja dengan orang yang anda kagumi, dan tiba-tiba, bintang jemputan adalah orang yang anda kagumi. Damn, dia akan berbuat demikian musim ini? Oh ya, saya suka Vince! Oh, Tracy Ullman, saya suka Tracy Ullman! Saya suka Woody Harrelson, oh Tuhan! Saya perlu bersikap tenang. Bersikap tenang.

Kadang-kadang ketika anda bekerja pada sesuatu, anda rasakan kasih sayang dan anda rasakan bahawa anda melakukan pekerjaan yang hebat, dan anda tahu apa kemungkinan yang ada. Saya telah berada di banyak rancangan, dan ini adalah yang terpanjang saya berada di sebuah rancangan. Ia adalah pengalaman yang berbeza. Saya rasa lebih seperti saya adalah sebahagian daripada keluarga berbanding hanya mempunyai pekerjaan. Menontonnya semalam membuat saya rasa sedikit cara. Sepanjang jalan, anda kehilangan orang, tetapi anda juga mendapat orang. Larry pernah berkata kepada saya sekali, ‘Anda tidak akan pernah mempunyai kebebasan dan keseronokan sebanyak ini di mana-mana rancangan lain yang akan anda lakukan.’ Saya berkata, ‘Anda tahu sesuatu, Larry? Saya fikir anda mungkin benar.’ Ia sukar untuk membayangkan apa-apa menggantikan rancangan ini.

Curb Your Enthusiasm

Di mana anda berada ketika menonton penghujung?

Saya berada di Brooklyn. Satu-satunya perkara yang akan membuatnya lebih baik lagi adalah menontonnya pada hari yang sama dengan . Tetapi ia masih bertepatan, kerana kita berada dalam zaman penstriman.

Mungkin gerhana akan membantu orang rasa lebih baik tentang penghujung siri.

Betul. Anda tahu semua orang ini menonton penghujung pada masa yang sama, dan membaca komen dan ucapan perpisahan — ia membuatnya lebih manis lagi.

Adakah terdapat banyak improvisasi dalam penghujung?

Terdapat banyak improvisasi, tetapi Curb adalah teka-teki, jadi ia juga banyak menyusun teka-teki. Matlamat akhir adalah untuk sampai ke adegan mahkamah itu, dan ia memerlukan banyak orang terlibat. Anda perlu berada dalam cerita. Anda perlu sedar berapa banyak perkara yang terkena lantai edit. Anda fikir dalam kepala anda bahawa ia adalah perkara yang emas. ‘Oh Tuhan, bagaimana anda tidak mengekalkan bahagian itu?’ Saya tanya pengarah dan penerbit, ‘Hei, adakah bahagian itu masuk?’ Ia sentiasa seperti, ‘Oh, uh, kami tidak menggunakannya.’ Tetapi apabila Larry menyusunnya, semuanya bermakna.

Leon juga mula menonton Seinfeld dalam penghujung, yang merupakan cara yang sangat lucu untuk selarikan penghujung rancangan itu.

Dalam Musim 7, saya membuat keputusan untuk berpura-pura seolah-olah Leon tidak pernah menonton Seinfeld. Saya suka bahawa beliau tidak mengetahui apa-apa tentang rancangan itu. Jadi itu diteruskan ke ‘Aku akan memberi percubaan pada perkara ini Seinfeld‘ dalam penghujung. Terdapat sesuatu tentang kekaguman ini, menonton sesuatu buat kali pertama dan terperangkap dalamnya dan menonton berlebihan, yang mendapat Leon terjun lebih dalam dan cuba untuk memahami bagaimana Jerry dapat semua pantat ini sepanjang masa.

Tetapi semua perkara itu hanyalah mendengar dan improvisasi dan cuba untuk mencipta lorong kecil anda sendiri untuk bermain. Improvisasi adalah tentang membuat pilihan anda sendiri. Pada pembelokan jalan, anda perlu menentukan arah mana anda mahu berpaling. Terdapat improvisasi yang sangat rumit, dan kemudian ada improvisasi jauh terangkat. Rancangan ini melakukan kerja yang baik untuk kekal dalam saku di mana anda tertarik dengannya tetapi ia tidak pernah seperti ‘Ini tidak boleh berlaku.’ Ia sentiasa seperti, ‘Holy sh-t. Larry f-cked up.’ Kepercayaan itu membuat rancangan ini nyata. Saya juga cuba memberitahu Larry sesuatu yang tidak diketahui tentang Leon. Sekali saya mengatakannya, dan mereka suka, kita perlu teruskan dan membuatnya bermakna berdasarkan cerita. Kadang-kadang anda mengatakan sesuatu dan ia menjadi sebahagian daripada seluruh musim.

Kini kita tahu bagaimana perasaan Leon tentang Seinfeld, tetapi apakah hubungan anda dengan rancangan itu?

Saya akan jujur, saya tidak banyak menonton Seinfeld dalam kehidupan peribadi saya juga. Saya menontonnya dalam ulangan, tetapi bukan ketika ia disiarkan secara langsung. Saya mengetahui Larry dari menonton rancangan sketsa bernama Fridays. Semua orang dalam rancangan itu hebat, tetapi mereka menjadi nama rumah tangga daripada Seinfeld. Mereka bukan bintang superbesar. Saya mengetahui Jerry Seinfeld dari dunia berdiri. Kini saya mempunyai penghargaan sebenar untuknya. Ketika saya seorang pelawak muda dan saya menonton Fridays, saya suka Michael Richards. Saya fikir beliau adalah pelawak fizikal yang paling lucu. Lelaki itu sangat lucu. Ketika saya mendapati beliau berada dalam Seinfeld, itulah masanya saya mula melihat.

Setelah saya mula memahami humor daripadanya, saya mempunyai satu kaki di dalam, satu kaki di luar. Terdapat banyak rancangan hebat yang saya tidak benar-benar terkunci seperti saya terkunci pada Curb. Ketika Curb mula disiarkan, saya jatuh cinta dengan bagaimana rancangan itu dibina. Saya menonton rancangan itu, tetapi episod Krazee-Eyez Killa dan Wanda Sykes membuat saya berada di atas. Saya tidak dapat percaya betapa lucunya rancangan godd-mn ini.

Curb Your Enthusiasm

Bagaimana rasanya mengambil babak bersama Jerry Seinfeld dalam penghujung?

Ia hampir seperti kami mempunyai hubungan sebenar, nyata. Kami tidak mempunyai banyak babak bersama, tetapi Leon bercakap kepadanya dengan cara itu seolah-olah, ‘Ayolah, aku tahu apa yang berlaku dengan rancangan itu’ seolah-olah beliau mengenalinya selama bertahun-tahun. Anda hampir mempunyai watak yang anda inginkan bertemu. Anda inginkan Krazee-Eyez Killa bertemu Leon. Anda mahu melihat mereka berbenturan atau bersetuju atau tidak bersetuju tentang sesuatu.

Ketika anda menjadi kawan dengan orang, [menonton kerja mereka] menjadi lebih menarik lagi, kerana anda mengenali mereka secara peribadi. Saya akan menonton perkara yang berbeza kini — bukan hanya pelakon lagi. Saya mendengar penulisan. Saya kenal Larry kini. Saya tahu bagaimana otaknya berfikir. Ia hampir seperti saya boleh meletakkan diri saya dalam Seinfeld. Saya tahu coraknya kini. Saya melihat bagaimana watak bekerja bersama. Saya melihat nuans kecil dengan cara yang berbeza kerana bekerja dengan Larry.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Adakah anda sedar tentang penerimaan bercampur bagi penghujung Seinfeld