Seorang pegawai Israel berkata ia bukan niat negaranya untuk “menduduki semula Gaza atau mengawalnya untuk jangka masa yang lama” berikutan peperangan dengan Hamas, mengikut laporan.

Ucapan dari apa yang Reuters huraikan sebagai seorang pegawai kanan Israel di Washington datang ketika Setiausaha Negara Antony Blinken berkata pada Rabu bahawa AS percaya tidak sepatutnya “pendudukan semula Gaza” selepas peperangan Israel-Hamas.

“Idea di sebalik Israel masuk secara tentera ialah untuk memusnahkan keupayaan Hamas mengancam kami,” Reuters dikatakan memetik pegawai Israel berkata minggu ini atas syarat tanpa nama. “Kami memahami ia akan mengambil masa dan bahawa, walaupun kami melengkapkan fasa operasi tentera kami, kami masih perlu mengambil tindakan terhadap infrastruktur tentera mereka yang tinggal.”

“Ia bukan niat Israel untuk menduduki semula Gaza atau mengawalnya untuk jangka masa yang lama,” pegawai itu dilaporkan menambah, menyatakan bahawa “operasi kami tidak terbuka.”

KETERANGAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Blinken, berucap Rabu berikutan mesyuarat Kumpulan Tujuh di Tokyo, berkata kepada wartawan, “Pada akhirnya, satu-satunya cara untuk memastikan krisis ini tidak berulang lagi ialah memulakan penetapan syarat untuk keamanan dan keselamatan yang berkekalan dan untuk merangka usaha diplomasi kita.

“Dengan itu di fikiran, Amerika Syarikat percaya unsur penting termasuk tiada pengusiran paksa penduduk Palestin dari Gaza, sama ada sekarang atau selepas peperangan,” katanya. “Tiada penggunaan Gaza sebagai platform untuk keganasan. Atau serangan ganas lain. Tiada pendudukan semula Gaza selepas konflik, oleh itu, tiada cubaan untuk memblokade atau mengepung Gaza. Tiada pengurangan wilayah Gaza. Kita juga perlu pastikan tiada ancaman keganasan boleh berasal dari Tebing Barat.”

Blinken menambah beliau mendengar daripada pemimpin Israel bahawa “mereka tidak berniat untuk menduduki semula Gaza dan mengambil alih kawalan itu” tetapi “satu-satunya persoalan ialah adakah terdapat tempoh peralihan yang mungkin perlu, dan apakah mekanisme yang boleh diletakkan untuk itu, untuk memastikan keselamatan.”

’Anders Hagstrom menyumbang kepada laporan ini.