Tentera Israel mengumumkan pada Selasa bahawa lagi 300 sasaran Hamas telah diserang di Jalur Gaza dalam tempoh sehari apabila pasukan darat “melakukan beberapa pertempuran dengan kumpulan pengganas yang menembakkan peluru berpandu anti-kereta kebal atau mesingan ke arah pasukan.”

Jurucakap Pertahanan Israel (IDF) Jonathan Conricus berkata aktiviti tentera berterusan di utara Gaza memberi tumpuan kepada “pusat graviti Hamas.”

“Kami sedang memburu komander mereka. Kami menyerang infrastruktur mereka dan setiap sasaran berpotensi yang berkaitan dengan Hamas, kami serang,” katanya. “Kini kami berbuat demikian dengan profesionalisme. Hamas ialah musuh, bukan penduduk awam.”

Tentera Udara Israel menyatakan dalam satu pos pada Selasa bahawa IDF telah “menyerang kira-kira 300 sasaran semasa hari yang lalu, antaranya terowong untuk peluru berpandu anti-kereta kebal dan roket, terowong dan kompleks tentera organisasi pengganas Hamas.”

KETERANGAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Semasa aktiviti pasukan darat, pasukan melakukan beberapa pertempuran dengan kumpulan pengganas yang menembakkan peluru berpandu anti-kereta kebal atau mesingan ke arah pasukan,” ia teruskan. “Pasukan menghapuskan pengganas dan mengarahkan tentera udara untuk memusnahkan sasaran dan infrastruktur pengganas secara masa nyata.”

“Juru terbang Tentera Udara menyerang beberapa minit lalu infrastruktur organisasi pengganas Hezbollah di wilayah Lubnan,” ia juga menyatakan, menyatakan bahawa “senjata, kedudukan dan tapak yang digunakan oleh organisasi itu dimusnahkan.”

Conricus berkata pada Selasa bahawa setakat ini “Hezbollah mempunyai banyak korban jiwa” dan “sayangnya kami juga mempunyai korban jiwa.”

AGENSI PBB MENGAJAR GANGGUAN API DALAM PEPERANGAN ISRAEL-HAMAS: ‘PERKARA NYAWA DAN KEMATIAN BAGI JUTAAN’

“Tetapi pada akhirnya, apa yang penting di sini ialah bagi negara Lubnan untuk memahami bahawa mereka berisiko kehilangan hampir segala-galanya dan tidak mendapat apa-apa dengan membenarkan Hezbollah menyeret mereka ke dalam peperangan,” beliau menambah. “Dan jika sesiapa yang peduli tentang negara Lubnan, mereka seharusnya keluar dari peperangan ini kerana mereka tidak akan mendapat apa-apa dengan membantu kumpulan pengganas di Gaza.”

“Kami terus bergerak, kuat dan berjaga-jaga sepanjang sempadan kami,” Conricus menyimpulkan.

Menjelang Selasa, seramai 9,400 orang telah terbunuh dalam peperangan di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 33 orang Amerika.

Kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas mendakwa lebih 8,000 orang Palestin terbunuh di Gaza dan 110 di Tebing Barat.

’ Chris Pandolfo menyumbang kepada laporan ini.