(SeaPRwire) –   RAFAH, Gaza Strip — Israel memerintahkan pengosongan baru di bandar selatan Gaza Rafah pada Sabtu, memaksa puluhan ribu orang lagi berpindah kerana ia sedang mempersiapkan untuk mengembangkan operasi tentera lebih dekat ke kawasan penduduk yang padat di tengah-tengah, menentang tekanan yang semakin meningkat dari sekutu rapatnya Amerika Syarikat dan lain-lain.

Tentera Israel juga berkata ia bergerak ke kawasan utara Gaza yang dimusnahkan di mana ia mendakwa kumpulan militan Hamas telah berkumpul semula.

Israel kini telah mengosongkan sepertiga timur Rafah, yang dianggap sebagai tempat perlindungan terakhir di Gaza. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan lain-lain telah memberi amaran bahawa serangan penuh skala Israel ke Rafah akan merosakkan operasi kemanusiaan dan menyebabkan peningkatan kasualiti awam yang membinasakan. Rafah bersempadan dengan Mesir berhampiran pintu masuk bantuan utama, yang sudah terjejas. Tentera Israel telah menawan sebelah Gaza laluan Rafah, memaksa ia ditutup.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah berkata beliau tidak akan memberikan senjata serangan kepada Israel untuk Rafah. Pada Jumaat, Amerika Syarikat berkata terdapat “bukti munasabah” bahawa Israel telah melanggar undang-undang antarabangsa melindungi awam dalam cara ia menjalankan perang terhadap Hamas – kenyataan terkuat sehingga kini yang telah dibuat oleh pentadbiran Biden mengenai perkara ini.

Berikutan laporan AS, Ophir Falk, penasihat dasar luar negeri kepada perdana menteri Israel, memberitahu AP bahawa Israel bertindak selaras dengan undang-undang konflik bersenjata dan tentera mengambil langkah yang meluas untuk mengelakkan kasualiti awam, termasuk memberi amaran kepada orang tentang operasi tentera melalui panggilan telefon dan mesej teks.

Lebih 1.4 juta orang Palestin – separuh daripada penduduk Gaza – telah berlindung di Rafah, kebanyakannya selepas melarikan diri daripada serangan Israel di tempat lain. Pengosongan memaksa orang untuk kembali ke utara di mana kawasan dimusnahkan daripada serangan Israel sebelum ini. Agensi bantuan menganggarkan bahawa 110,000 telah berbuat demikian sebelum perintah Sabtu, yang menambah 40,000 lagi.

“Apa yang harus kami lakukan di sini? Kami tunggu sampai mati di atas satu sama lain? Jadi kami telah memutuskan untuk meninggalkan. Ini lebih baik,” kata penduduk Rafah Hanan al-Satari ketika orang bergegas memuatkan tilam, tangki air dan barang-barang lain ke atas kenderaan.

“Tentera Israel tidak mempunyai kawasan selamat di Gaza. Mereka menyerang segala-galanya,” kata Abu Yusuf al-Deiri, sebelum dipindahkan dari Bandar Gaza.

Ramai orang telah dipindahkan berulang kali, dan terdapat sedikit tempat untuk pergi. Sesetengah yang melarikan diri daripada pertempuran awal minggu ini mendirikan kem kanvas baru di bandar Khan Younis – separuh dimusnahkan dalam serangan Israel sebelumnya – dan bandar Deir al-Balah, menekan infrastruktur.

Sesetengah orang Palestin dihantar ke apa yang Israel namakan zon selamat kemanusiaan sepanjang pita pantai Muwasi di Gaza. Tetapi zon itu sudah penuh dengan kira-kira 450,000 orang dalam keadaan kotor, dengan kem sampah tidak mempunyai kemudahan asas.

Georgios Petropoulos, pegawai agensi kemanusiaan PBB di Rafah, berkata pekerja bantuan tidak mempunyai bekalan untuk membantu orang menubuhkan lokasi baru. “Kami hanya tidak mempunyai khemah, kami tidak mempunyai tilam, tiada bedding, tiada item yang anda harapkan penduduk berpindah dapat dari sistem kemanusiaan,” katanya.

Program Makanan Sedunia telah memberi amaran bahawa ia akan habis makanan untuk diedarkan di selatan Gaza menjelang Sabtu, kata Petropoulos.

Pertempuran berat juga berlangsung di utara Gaza, di mana Hamas kelihatan telah berkumpul semula di kawasan di mana Israel melancarkan serangan. Jurucakap Tentera Darat Israel Avichay Adraee memberitahu orang Palestin di Jabaliya dan Beit Lahiya dan kawasan sekitarnya untuk meninggalkan rumah dan menuju ke tempat perlindungan di barat Bandar Gaza, memberi amaran bahawa orang berada “dalam zon pertempuran berbahaya” dan bahawa Israel akan menyerang dengan “kuasa besar”.

Utara Gaza merupakan sasaran pertama serangan darat Israel dilancarkan selepas Hamas dan militan lain menyerang selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya awam, dan mengambil 250 lagi sebagai tebusan. Mereka masih menahan kira-kira 100 tebusan dan mayat lebih 30.

Israel berkata pada akhir tahun lalu ia telah menghancurkan sebahagian besar Hamas di utara Gaza.

Agensi PBB menyokong rakyat Gaza, dikenali sebagai UNRWA, berkata kira-kira 300,000 orang terjejas oleh perintah pengosongan di Rafah dan Jabaliya, tetapi angka mungkin lebih kerana mereka sangat padat.

“Kami sangat bimbang bahawa perintah pengosongan ini datang ke Rafah pusat dan Jabaliya,” kata jurucakap UNRWA di Rafah Louise Wateridge kepada Associated Press.

Pengeboman dan serangan darat Israel telah membunuh lebih 34,800 orang Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, yang tidak membezakan antara awam dan pejuang dalam angkanya. Israel menyalahkan Hamas atas kematian awam, menuduh ia bersembunyi di kawasan penduduk yang padat.

Sekurang-kurangnya 19 orang, termasuk lapan wanita dan lapan kanak-kanak, terbunuh semalam di pusat Gaza dalam serangan yang mengenai kawasan Zawaida, Maghazi dan Deir al Balah, menurut Hospital Syahid Al Aqsa di Deir al Balah dan jurukamera AP yang mengira mayat.

Satu lagi pusingan rundingan gencatan senjata di Kaherah berakhir awal minggu ini tanpa kemajuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.