(SeaPRwire) –   (IDF) melepaskan satu video Rabu menunjukkan apa yang dikatakannya sebagai senjata di sebuah hospital Hamas di dalam Jalur Gaza menyusul kritikan antarabangsa bahawa Israel menargetkan kemudahan perubatan dalam perangnya dengan kumpulan pengganas.

Israel, serta banyak pakar, lama mengatakan bahawa Hamas menggunakan hospital sebagai pusat arahan dan gudang peluru untuk menyembunyikan operasi tentera, meletakkan orang awam dalam bahaya dengan sedikit mengambil kira keselamatan mereka.

Video IDF menunjukkan Lt. Kol. Jonathan Conricus berjalan melalui pusat MRI Hospital al-Shifa setelah pasukan Israel menyerbu bangunan itu.

“Beberapa perkara paling menarik yang kami jumpai benar-benar mengesahkan, tanpa keraguan, bahawa Hamas secara sistematik menggunakan hospital dalam operasi tentera mereka, melanggar undang-undang antarabangsa,” katanya.

Sebagai Conricus berjalan melalui hospital itu, beliau menunjukkan pelbagai simpanan senjata yang dijumpai tersembunyi di dalam. Di sebalik mesin MRI adalah peralatan tentera, termasuk senapang AK-47, peluru, majalah, grened, katanya. Juga, didapati adalah beg punggung dengan maklumat tentera, katanya.

Lebih daripada yang sama dijumpai di bilik MRI lain. Di bahagian-bahagian lain kemudahan itu, tentera mendapati lebih senapang dan peluru di dalam almari.

“Senjata-senjata ini sama sekali tidak ada tempatnya di dalam hospital,” kata Conricus. “Satu-satunya sebab mereka berada di sini adalah kerana Hamas meletakkannya di sini, kerana mereka menggunakan tempat ini seperti banyak hospital dan ambulans dan kemudahan sensitif lain di dalam Jalur Gaza untuk tujuan tentera haram mereka.”

Dalam beg yang dijumpai di bilik lain, pihak berkuasa mendapati makanan, peralatan tentera, majalah peluru dan senapang AK-47. Dalam almari yang menyimpan peralatan perubatan, tentera mendapati beg lain dengan lambang tentera Hamas dan pelindung badan.

Laptop dan peranti elektronik lain juga dirampas.

Hospital Shifa telah menampung beribu-ribu orang Gaza yang dipindahkan sejak konflik tentera semasa dengan Israel bermula bulan lepas. Pegawai Israel mendakwa bahawa kemudahan itu digunakan sebagai perisai oleh dan bahawa kumpulan itu telah menubuhkan pusat arahan utama di bawah bangunan itu.

Pada Selasa, John Kirby, jurucakap untuk , berkata bahawa maklumat menyokong dakwaan Israel tentang aktiviti Hamas di hospital.

“Saya boleh mengesahkan untuk anda bahawa kami mempunyai maklumat bahawa Hamas dan Jemaah Islamiah Palestin menggunakan beberapa hospital di Jalur Gaza, termasuk al-Shifa, dan terowong di bawah mereka, untuk menyembunyikan dan menyokong operasi tentera mereka dan menahan tebusan,” kata Kirby kepada wartawan di atas Kapal Terbang Angkatan Udara.

Ucapan itu datang ketika Israel dikritik kerana serangan ke atas atau berhampiran hospital di Gaza ketika tindak balas kepada serangan 7 Oktober ke atas komuniti sempadan Israel yang mengorbankan kira-kira 1,400 nyawa, kebanyakannya orang awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )