Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mengatakan pada Rabu bahawa ia telah membunuh pembuat senjata utama Hamas sebagai serangan udara dan darat Israel menargetkan terowong bawah tanah di bawah Bandar Gaza.

Serangan udara Israel telah membunuh Moshen Abu Zina, ketua Weapons and Industries Hamas, yang merupakan pakar dalam membangunkan senjata strategik dan roket yang digunakan oleh kumpulan pengganas, kata IDF.

Pasukan Israel telah mengelilingi Bandar Gaza, di mana Hamas telah membina rangkaian luas terowong bawah tanah untuk memindahkan pejuang dan bekalan ketika melaksanakan serangan terhadap Israel. Tentera berkata pasukan kini berada “di jantung Bandar Gaza” dan Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant mengatakan pada Selasa bahawa askarnya sedang “mengetatkan ikatan” terhadap kumpulan pengganas.

“[Askar] mempunyai satu sasaran – pengganas Hamas di Gaza, infrastruktur mereka, pemerintah, bunker, bilik komunikasi,” kata Gallant.

Ribu-ribu orang awam Palestin dilihat melarikan diri dari bahagian utara Gaza, ke arah selatan, melalui laluan pemindahan selamat yang dibuka IDF untuk membenarkan laluan selamat bagi orang Gaza untuk melarikan diri daripada pertempuran, lapor Reuters.

Walau bagaimanapun, beribu-ribu orang Palestin masih kekal di dalam Bandar Gaza, termasuk di hospital utama Al Shifa, di mana IDF mendakwa Hamas telah menubuhkan pangkalan operasi tentera bawah tanah utamanya.

Dengan peperangan kini memasuki bulan keduanya, pegawai PBB dan negara-negara Kumpulan Tujuh meningkatkan rayuan untuk gencatan senjata kemanusiaan untuk membantu meringankan penderitaan di Gaza, di mana bangunan-bangunan telah rata, dan bekalan asas sedang berkurangan. Kementerian kesihatan Hamas mendakwa lebih daripada 10,000 orang telah terbunuh, 40% daripadanya kanak-kanak, walaupun angka-angka ini tidak boleh disahkan secara bebas.

Jumlah kematian awam adalah mengejutkan, tetapi pegawai Israel dan Amerika Syarikat telah menekankan bahawa Hamas meletakkan sasaran tentera berhampiran hospital, sekolah, tempat ibadat dan rumah kediaman, menggunakan rakyat Gaza sebagai perisai manusia.

Serangan ganas Israel di Gaza datang sebagai tindak balas kepada serangan pengganas Hamas di selatan Israel pada 7 Oktober, di mana pengganas telah dengan kejam membunuh 1,400 orang Israel, kebanyakannya orang awam, dan mengambil sekurang-kurangnya 240 tebusan, menurut pegawai Israel.

Niat yang dinyatakan Israel adalah untuk memusnahkan Hamas, kumpulan Islamis yang memerintah Gaza, menggempur ia dari udara, darat dan laut sementara askar darat telah bergerak untuk membahagikan jalur pantai sempit itu kepada dua dalam pertempuran bandar yang sengit di tengah-tengah puing-puing bangunan.

Gallant berkata pada Selasa bahawa pegawai tertinggi Hamas di Gaza, Yahya Sinwar, terasing dalam bunkernya di Gaza. Sinwar dipercayai merupakan perancang utama serangan 7 Oktober.

“[Sinwar] terputus daripada persekitarannya, rantai perintahnya melemah,” kata Gallant.

Juru Bicara IDF Laksamana Madya Daniel Hagari mengatakan jurutera tempur sedang menggunakan peranti letupan untuk memusnahkan terowong Hamas.

IDF melaporkan 33 askar telah terbunuh sejak serangan darat di Gaza bermula.

Andrea Vacchiano dari Digital dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.