Tentera Israel berjaya menyerang kubu utama Hamas semasa serangan darat kedua mereka di Gaza — digunakan oleh operatif Hamas, perancang dan pemikir utama — dan telah bersumpah untuk “mendedahkan bukti” bahawa kumpulan pengganas itu mengeksploitasi lokasi awam untuk menjalankan serangan, kata seorang pegawai.

Laksamana Madya Daniel Hagari, jurucakap untuk Tentera Pertahanan Israel (IDF), berkata semasa sidang akhbar Jumaat pagi bahawa Israel terus menjalankan aktiviti penyerangan “dari darat, udara dan laut semalam dengan penekanan di kawasan Shejaiya, yang merupakan salah satu kubu pengganas utama Hamas.” IDF membunuh operatif Hamas dan memusnahkan tapak pelancar roket, katanya.

“Dalam beberapa jam akan datang kami akan mendedahkan bukti yang menunjukkan penggunaan Hamas ke atas kemudahan kemanusiaan untuk infrastruktur pengganasan dengan cara yang membahayakan warga Gaza” beliau tambah. “Saya ulangi, kami akan mendedahkan bahan-bahan ini yang menghubungkan Hamas dengan penggunaan sikap yang sia-sia terhadap kemudahan kemanusiaan.”

Hagari juga mengemaskini bilangan askar IDF yang mati kepada 310 dan bilangan tebusan kepada 229. “Kami terus berusaha keras – usaha awam, usaha operasi, usaha risikan untuk melakukan satu perkara – membawa tebusan pulang adalah keutamaan tertinggi,” katanya.

Hagari menambah, “Hamas lebih suka, pada bila-bila masa, memerangkap penduduk Jalur Gaza untuk melindungi pengganas. Pada setiap masa, beliau lebih suka memberikan makanan, elektrik dan peralatan perubatan kepada pengganas Hamas daripada kepada warga Gaza yang tidak terlibat dalam perang. Kami akan mendedahkan bukti-bukti ini dan membawanya ke perhatian dunia dan orang ramai.”

IDF berkata secara berasingan bahawa serangan udara IDF di Gaza pada Jumaat membunuh komander kanan Hamas.

“Madhath Mubashar—Pemerintah Batalion Barat Khan Yunis Hamas—telah dimusnahkan,” kata IDF. “Selain itu, IDF menyerang lebih 250 sasaran Hamas termasuk rangkaian terowong pengganas di Gaza yang meletupkan letupan sekunder.”

Semua tentera darat IDF keluar dari jalur tanpa sebarang kecederaan, katanya.

“Semasa hari yang lalu, pasukan infantri, perisai, dan kejuruteraan, disertai dengan pesawat, melaksanakan serbuan terarah di pusat Jalur Gaza sebagai sebahagian daripada persiapan kawasan untuk peringkat seterusnya pertempuran. Serbuan bermula semalam pada waktu siang yang terang, ia termasuk semua pasukan yang saya gambarkan sebagai pasukan tempur dan berakhir dengan jayanya pada waktu pagi.”

Operasi darat kecil datang sebelum serangan darat penuh skala kerana Israel telah berperang menentang Hamas, berjanji untuk menghapuskan kehadirannya di Jalur Gaza.

“Operasi di Jalur Gaza membenarkan kami untuk mendedahkan musuh, membunuh pengganas, mengeluarkan bahan letupan dari kawasan, mengeluarkan kedudukan pelancaran yang diatur untuk melancarkan ke arah pasukan kami dan arah komuniti pinggiran Gaza,” katanya. “Dan dalam makna ini memperdalam pencapaian terhadap musuh dari ancaman tambahan dan mempersiapkan kawasan untuk peringkat seterusnya perang.”

Jurucakap IDF juga berkata bahawa sempadan utara Israel dengan Lubnan tenang. Hezbollah, kumpulan pengganas Lubnan, sebelum ini telah melancarkan peluru berpandu melalui sempadan ke komuniti Israel.

“Kami akan terus bergerak kuat sepanjang keseluruhan panjang sempadan dan di bandar dan komuniti dengan kesediaan dan kewaspadaan tinggi semasa keseluruhan akhir minggu tentu sahaja,” kata Hagari.

Beliau juga menyebut ancaman udara yang dikesan di Mesir dan Laut Merah.

“Pesawat pejuang dilancarkan ke arah ancaman, dan perkara ini sedang disiasat. Dalam pemahaman kami, kerosakan yang disebabkan di Mesir berasal dari ancaman ini. Israel akan bekerjasama dengan Mesir dan AS dan mengukuhkan pertahanan di rantau terhadap ancaman di kawasan Laut Merah,” kata Hagari.

Israel pertama kalinya mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan pengganas itu melancarkan serangan kejutan pada 7 Oktober.

‘ Yael Rotem-Kuriel menyumbang kepada laporan ini.