JERUSALEM — Pada hari Jumaat, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengeluarkan kenyataan bersama Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Luar Negeri negara itu di mana mereka memberi amaran kepada warga Israel untuk mengambil langkah berjaga-jaga jika mereka bepergian ke luar negara atau mempertimbangkan untuk menangguhkan perjalanan jika mungkin.

Amaran perjalanan tanpa sebelumnya ini datang di tengah peningkatan serangan antisemitik terhadap orang Yahudi di seluruh dunia berikutan serangan maut Hamas ke selatan Israel pada 7 Oktober dan tindak balas ketenteraan semasa Israel di Jalur Gaza.

Dari London ke Paris, Berlin, Vienna dan Stockholm serta Rusia, Caucasus dan terutamanya Timur Tengah, warga Israel – dan Yahudi – diberi amaran untuk berjaga-jaga, mengelakkan daripada secara terang-terangan mempamerkan simbol Israel atau Yahudi, dan mengelakkan daripada menghadiri protes menyokong Palestin.

“Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Luar Negeri telah mengenal pasti peningkatan yang signifikan dalam antisemitisme dan penghasutan anti-Israel, bersama-sama dengan serangan ganas yang membahayakan nyawa terhadap warga Israel dan Yahudi di seluruh dunia,” kenyataan kerajaan Israel membaca.

“Insiden sedemikian berlaku di banyak negara di seluruh dunia, termasuk mereka yang tidak dikeluarkan amaran berkaitan keganasan,” ia teruskan, menekankan laporan keganasan terhadap komuniti Yahudi, institusi agama dan komuniti, seperti kesinagoga, pusat Chabad, restoran kosher; perniagaan Israel, delegasi Israel dan bahkan lapangan terbang dengan penerbangan ke dan dari Israel “sasaran utama bagi protes dan serangan kumpulan antisemitik.”

“Memandangkan besarnya ini, NSC mengesyorkan menilai semula keperluan perjalanan luar negara,” kenyataan itu berkata.

Serangan terhadap komuniti Yahudi telah meluas di seluruh Eropah, di mana gabungan faktor kelihatan telah meninggalkan pihak berkuasa tidak berdaya di hadapan mereka yang ingin membalas dendam terhadap Israel atas tindakan ketenteraannya di Jalur Gaza ke atas minoriti Yahudi.

Pada hari Ahad, di Malmö, Sweden, Kongres Yahudi Eropah mengutuk protes pro-Palestin yang melibatkan pembakaran bendera Israel di hadapan sebuah kesinagoga, tindakan yang mereka katakan bertujuan untuk “menakut-nakutkan komuniti Yahudi dan menyalahkan mereka atas peristiwa di Timur Tengah.”

Di Lyon, Perancis, pada hari Sabtu, dilaporkan seorang wanita Yahudi telah ditikam di rumahnya dan swastika telah dilukis pada pintunya. Polis berkata wanita itu, dipercayai berusia 30-an, menjawab loceng pintu dan ditikam di perut oleh penyerang, menurut Reuters.

Pada Rabu lepas, kawasan Yahudi di tanah perkuburan pusat Vienna telah dibakar, menyebabkan kerosakan yang besar kepada dewan upacara dan gerbang, laporan menyatakan. Ia hanyalah salah satu daripada kira-kira 165 serangan antisemitik yang berlaku di Austria sejak Hamas melancarkan serangan keganasannya pada 7 Oktober.

“Kami melihat peningkatan yang tidak terkawal dan tanpa belas kasihan dalam antisemitisme di bahagian besar Eropah,” kata Sacha Roytman, Ketua Pegawai Eksekutif Gerakan Membasmi Antisemitisme, kepada Digital. “Bahkan sekarang, selepas kejahatan terbesar yang dilakukan terhadap Yahudi sejak Holocaust, Yahudi sedang ditargetkan dan semua mitos dan konspirasi zaman pertengahan terhadap Yahudi sedang berkembang, menyebabkan pertumpahan darah.”

Roytman berkata ia terletak kepada pihak berkuasa untuk menindak keganasan dan penghasutan itu “bukan sahaja di jalanan tetapi juga dalam talian.”

“Ini adalah musim terbuka bagi Yahudi di seluruh dunia, dan semua kerajaan harus berusaha sedaya upaya untuk melindungi komuniti Yahudi mereka,” katanya.

Rabbi Abraham Cooper, timbalan dekan dan pengarah tindakan sosial global di Pusat Simon Wiesenthal, memberitahu Fox bahawa masa lalu antisemitik Eropah kini datang untuk menghantui benua itu.

“Terdapat jutaan orang di Eropah yang secara dasarnya percaya bahawa apa yang dilakukan Nazi kepada Yahudi pada tahun 1930-an dan 1940-an sama seperti apa yang dilakukan Israel hari ini kepada Palestin,” katanya, menambahkan, “ia adalah sebahagian daripada rasa bersalah Shoah yang masih tersisa di benua itu.”

“Ia begitu supaya mereka boleh berkata kepada Yahudi, ‘Anda tidak berbeza dengan kami’,” kata Cooper.

Rabbi itu juga berkata: “Bahkan sebelum 7 Oktober, statistik yang keluar dari negara Eropah seperti Jerman sangat tinggi, dan pihak berkuasa di sana belum datang dengan pendekatan serius bagaimana untuk menangani antisemitisme.”

Selain bentuk antisemitisme kuno ini, Cooper berkata bahawa kedatangan di Eropah beratus-ratus ribu pelarian dari dunia Muslim selama dua dekad kebelakangan ini telah memperburuk sentimen sedemikian terhadap Yahudi.

“Mereka [imigran Muslim] datang dengan membawa barang bawaan antisemitik, dan apabila anda tanya kepada pemimpin Eropah apa yang mereka lakukan tentangnya, mereka tidak mempunyai jawapan,” katanya.

Cooper memberikan contoh UK, di mana pemimpin politik telah membuat ucapan kuat menyokong Israel dan komuniti Yahudi tetapi telah melakukan sedikit untuk menangani puluhan ribu penunjuk perasaan yang berkumpul mingguan dan memanggil untuk “jihad global” atau insiden antisemitisme yang berterusan di lokasi yang sama setiap minggu.

Dengan beberapa demonstrasi anti-Israel terbesar berlaku setiap minggu di United Kingdom sejak bermulanya pertempuran di Jalur Gaza sebulan yang lalu, Trust Keselamatan Komuniti (CST), amal yang melindungi Yahudi British, berkata sehingga hari Jumaat mereka telah merekodkan sekurang-kurangnya 1,019 serangan antisemitik sejak 7 Oktober – jumlah tertinggi pernah dilaporkan kepada CST dalam tempoh 28 hari.

Di antara insiden itu adalah laporan serangan berganda, kerosakan atau penodaan harta Yahudi, ancaman lisan dan tingkah laku yang merosakkan secara dalam talian dan secara peribadi, CST melaporkan.

Imej puluhan ribu penunjuk perasaan pro-Palestin menjerit slogan anti-Israel semasa berarak melalui pusat London, memaksa kesinagoga untuk ditutup dan mencetuskan serangan yang kelihatannya tidak berkaitan terhadap rantaian makanan segera seperti McDonald, yang beberapa orang percaya menyokong Israel, telah mengirim sejuk ke tulang belakang komuniti Yahudi di UK.

“Lonjakan antisemitisme ini telah mengirim gelombang kejutan melalui komuniti Yahudi di seluruh dunia,” kata Mark Gardner, Ketua Pegawai Eksekutif CST, kepada Digital. “Media sosial telah menjadi kunci untuk kempen, berkongsi maklumat dan, bagi banyak orang, cara untuk berhubung. Sayangnya, ia juga cara bagi maklumat salah bergerak dengan cepat dan menyebabkan lebih takut dan kebimbangan.”

Gardner berkata lonjakan jenayah kebencian itu “berlaku kerana penghasut Yahudi telah digalakkan oleh pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh Hamas dan kerana mereka sentiasa bertindak balas dengan cara ini apabila Israel berperang.”

“Mereka tidak mahu keamanan antara Israel dan Palestin,” katanya. “Mereka mahu Israel dimusnahkan, dan mereka melihat semua Yahudi sebagai mangsa yang sah kerana itulah cara kebencian dan rasisme berfungsi dalam otak mereka yang terpesong.”

Roytman berkata antisemitisme “telah dibenarkan untuk merebak terlalu lama, terutamanya di kampus universiti, dalam institusi keagamaan dan bahkan dalam masyarakat sopan.”

“Kebohongan yang dipercayai tentang Yahudi telah diterima terlalu lama dan Yahudi zaman dahulu kini telah berubah menjadi negara Yahudi,” tambahnya. “Setiap serangan antisemitik atau acara hanya memberitahu kita mengapa kami memerlukan negara kami sendiri di tanah air asli dan leluhur kami.”

Reuters menyumbang kepada laporan ini.