Web Summit Qatar 2024 - Day Two

(SeaPRwire) –   JERUSALEM — Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada Isnin lalu mengancam untuk menutup operasi Al Jazeera di Israel, memanggilnya “saluran keganasan” yang menyebarkan provokasi, selepas parlimen meluluskan undang-undang yang memudahkan penutupannya.

Janji Netanyahu meningkatkan pertikaian lama Israel terhadap Al Jazeera. Ia juga mengancam untuk meningkatkan ketegangan dengan Qatar, yang memiliki saluran itu, ketika kerajaan Doha memainkan peranan kunci dalam usaha perantaraan untuk menghentikan perang di Gaza.

Penyiar itu mengutuk tuduhan provokasi Netanyahu sebagai “kebohongan berbahaya yang ludikrus.” Al Jazeera berkata pada malam Isnin bahawa ia akan bertanggungjawab ke atas keselamatan kakitangannya dan pejabatnya, bahawa ia akan terus memberikan liputan berani dan profesionalnya, dan bahawa “ia berhak mengambil langkah undang-undang.”

Israel telah lama mempunyai hubungan bermasalah dengan Al Jazeera, menuduhnya memihak terhadap Israel. Hubungan menurun mendadak hampir dua tahun lalu apabila wartawan Al Jazeera Shireen Abu Akleh terbunuh semasa serbuan tentera Israel di Tebing Barat yang diduduki.

Juruhebah Palestin-Amerika itu dikenali di seluruh dunia Arab kerana liputan kritisnya terhadap Israel, dan saluran itu menuduh Israel sengaja membunuhnya. Israel menafikan tuduhan itu, mengatakan beliau kemungkinan dibunuh oleh tembakan Israel dalam kejadian tidak sengaja.

Hubungan itu semakin merosot berikutan meletusnya perang Israel terhadap Hamas pada 7 Oktober, apabila kumpulan militan itu melancarkan serangan lintas sempadan di selatan Israel yang mengorbankan 1,200 orang dan mengambil 250 orang sebagai tebusan.

Pada Disember, serangan Israel membunuh jurukamera Al Jazeera ketika melaporkan perang di selatan Gaza. Ketua bahagian Al Jazeera di Gaza, Wael Dahdouh, cedera dalam serangan yang sama.

Saluran itu juga menuduh Israel membunuh anak lelaki Dahdouh dalam serangan pada Januari. Hamza Dahdouh sedang bekerja untuk Al Jazeera apabila serangan mengenai kereta yang ditumpanginya, dilaporkannya. Tentera kemudian berkata bahawa Hamza Dahdouh adalah ahli Jihad Islam, kumpulan militan yang menyertai serangan Oktober 7 bersama Hamas.

Isteri Wael Dahdouh, anak perempuannya dan anak lelaki yang lain terbunuh bersama cucunya dalam serangan Israel lain pada Oktober lalu. Saluran itu menyiarkan gambar Dahdouh memasuki hospital dan memberikan kesakitan apabila melihat badan anak lelakinya yang mati. Israel tidak mengatakan siapa sasaran serangan itu.

Al Jazeera adalah antara beberapa media antarabangsa yang kekal di Gaza sepanjang perang, menyiarkan gambar adegan serangan udara dan hospital yang sesak dan menuduh Israel melakukan pembunuhan beramai-ramai. Israel menuduh Al Jazeera bekerjasama dengan Hamas.

“Al Jazeera menjejaskan keselamatan Israel, secara aktif menyertai pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober dan menghasut tentera Israel. Sudah tiba masanya untuk menyingkirkan alat penguat suara Hamas dari negara kita,” kata Netanyahu di X, bekas Twitter.

Beliau berkata beliau merancang bertindak segera di bawah kuasa undang-undang baru itu. “Saluran keganasan Al Jazeera tidak akan menyiarkan lagi dari Israel,” katanya.

Al Jazeera pernah ditutup atau diblokir oleh kerajaan-kerajaan Timur Tengah yang lain, termasuk Arab Saudi, Jordan, Emiriah Arab Bersatu dan Bahrain.

Mesir telah mengharamkan Al Jazeera sejak 2013. Ia melancarkan serbuan itu selepas rampasan kuasa tentera 2013 terhadap kerajaan yang dipilih tetapi berpecah-belah yang dikuasai kumpulan Ikhwanul Muslimin. Mesir menganggap Ikhwanul Muslimin sebagai kumpulan pengganas dan menuduh Qatar dan Al Jazeera menyokongnya.

Di Washington, jurucakap Kementerian Luar Negeri Matthew Miller berkata Amerika Syarikat tidak selalu bersetuju dengan liputan Al Jazeera, tetapi menghormati kerjanya.

“Kami menyokong media bebas yang bebas di mana-mana di dunia,” katanya. “Dan kebanyakan apa yang kami ketahui tentang apa yang berlaku di Gaza adalah kerana wartawan yang berada di sana melakukan kerja mereka, termasuk wartawan dari Al Jazeera.”

Israel sebelum ini pernah mengugut untuk menutup Al Jazeera tetapi tidak pernah berbuat demikian. Undang-undang Isnin tidak segera menutup stesen itu tetapi memberi kuasa kepada pegawai untuk berbuat demikian selepas perbincangan dan kelulusan daripada pegawai undang-undang dan keselamatan. Apa-apa perintah hanya akan sah sehingga 31 Julai atau akhir perang di Gaza.

Menteri Komunikasi Israel, Shlomo Karhi, berkata beliau bercadang untuk terus maju dengan penutupan itu. Beliau berkata Al Jazeera telah bertindak sebagai “lengan propaganda Hamas” dengan “menggalakkan perjuangan bersenjata terhadap Israel.”

“Ia mustahil untuk bertoleransi terhadap stesen media, dengan kreden kewartawanan daripada Pejabat Pers Kerajaan dan pejabat di Israel, akan bertindak dari dalam menentang kami, tentunya semasa peperangan,” katanya.

Pejabatnya berkata perintah itu akan cuba untuk menghalang siaran saluran itu di Israel dan menghalangnya beroperasi di negara itu. Perintah itu tidak akan digunakan pada Tebing Barat atau Gaza.

Ketua bahagian tempatan Al Jazeera, Walid Al-Omari, berkata pada malam Isnin bahawa stesen itu tidak menerima berita daripada pihak berkuasa Israel. “Tetapi jelas ia soal masa dan mereka akan mengambil keputusan dalam beberapa hari,” katanya kepada Associated Press.

Tetapi menghukum saluran itu boleh menjadi berisiko. Qatar telah bertindak sebagai perantara utama antara Israel dan Hamas. Ia membantu mengatur dan menaja gencatan senjata seminggu pada November, dan menjadi tuan rumah rundingan berminggu-minggu bertujuan mengatur gencatan senjata lain.

Dengan menyasarkan Al Jazeera, Israel mungkin cuba menekan Qatar untuk menambah tekanan ke atas Hamas untuk membuat pengorbanan. Netanyahu sebelum ini menuduh Qatar tidak berbuat cukup. Tetapi ia juga berisiko menjauhkan Qatar, sebuah negara kaya tenaga yang mempunyai pengaruh ke atas Hamas.

Israel telah dikritik hebat oleh kumpulan kebebasan akhbar semasa perang. Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan mengatakan 90 wartawan Palestin terbunuh dalam perang, selain dua wartawan Israel. Israel juga melarang wartawan antarabangsa memasuki Gaza secara bebas untuk melaporkan perang. Tentera hanya membenarkan kumpulan kecil wartawan memasuki Gaza dalam lawatan yang sangat terkawal di bawah pengawal tentera.

Hagar Shechter, peguam Persatuan Hak Awam Israel, berkata undang-undang itu melanggar “hak kebebasan bersuara, kebebasan akhbar, kebebasan pekerjaan, dan menggugat pemisahan kuasa.” Beliau menambah kumpulannya merancang mengemukakan petisyen ke Mahkamah Agung Israel terhadap undang-undang itu.

Oren Persico, penulis staf laman web Seventh Eye, sebuah laman web pengawasan media bebas di Israel, berkata undang-undang itu adalah versi yang dilenggahkan daripada undang-undang yang dicari oleh menteri keselamatan negara sayap kanan negara itu, Itamar Ben-Gvir, kerana bantahan pakar undang-undang.

Penutupan itu memerlukan pendapat pakar daripada pegawai keselamatan tertinggi yang menganggap saluran itu “menjejaskan keselamatan Israel.” Perintah itu kemudian memerlukan kelulusan Kabinet atau parlimen, dan kelulusan lanjut daripada mahkamah.

Persico berkata yang paling membimbangkan ialah media lain, termasuk media Israel, juga boleh menjadi sasaran.

“Apa yang penting di sini bukan Al Jazeera, tetapi kuasa kerajaan untuk menutup media, ia merupakan laluan licin,” katanya.

– Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Melanie Lidman dan Jack Jeffery menyumbang laporan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.