APTOPIX Israel Palestinians

(SeaPRwire) –   Pasukan tentera Israel pada waktu subuh Isnin menyerang hospital terbesar di Jalur Gaza, Shifa, dengan mendakwa militan Hamas telah berkumpul semula di sana dan menembak ke arah mereka dari dalam kompleks tersebut, di mana pegawai Palestin mengatakan puluhan ribu orang telah berlindung.

Agensi Makanan PBB, sementara itu, mengatakan “kelaparan segera” di utara Gaza, di mana lebih 200,000 orang dipercayai mengalami kelaparan yang menggerunkan. Program Makanan Sedunia berkata eskalasi perang yang kini memasuki bulan keenamnya itu boleh mendorong hampir separuh penduduk Gaza ke ambang kelaparan.

Tentera terakhir selepas mendakwa bahawa Hamas mengekalkan pusat perintah rumit di dalam dan di bawah kemudahan itu. Tentera menunjukkan terowong menuju ke beberapa bilik bawah tanah, serta senjata yang didakwa dijumpai di dalam hospital. Tetapi bukti itu kurang memuaskan dakwaan awal, dan pengkritik menuduh tentera bertindak dengan ceroboh dan mengancam nyawa orang awam.

Orang yang berlindung di hospital itu mengatakan pasukan tentera Israel disokong oleh kereta kebal dan artileri telah mengelilingi kompleks perubatan itu dan penembak menembak ke arah orang di dalamnya. Mereka mengatakan tentera menyerbu beberapa bangunan dan menahan puluhan orang.

“Kami terperangkap di dalam,” kata Abdel-Hady Sayed, yang telah berlindung di kemudahan perubatan itu selama lebih tiga bulan. “Mereka menembak apa-apa yang bergerak. … Doktor dan ambulans tidak boleh bergerak.”

Kementerian Kesihatan Gaza mengatakan tentera Israel mengarahkan tembakan senjata dan peluru berpandu ke bangunan yang digunakan untuk pembedahan khusus. Ia mengatakan kebakaran meletus di pintu hospital.

Kementerian itu mengatakan kira-kira 30,000 orang berlindung di hospital itu, termasuk pesakit, kakitangan perubatan dan orang yang melarikan diri dari rumah mereka mencari keselamatan.

Laksamana Madya Daniel Hagari, jurucakap ketenteraan Israel yang utama, berkata tentera melancarkan “operasi berpresisi tinggi” di bahagian kompleks perubatan itu. Beliau berkata pemimpin senior Hamas telah berkumpul semula di sana dan mengarahkan serangan dari kompleks itu.

Tentera melepaskan video udara kabur tentang apa yang dikatakannya sebagai militan menembak ke arah pasukannya dari dalam hospital, serta video roket berpandu menyerang kenderaan berperisai. Ia berkata pasukannya menahan kira-kira 80 orang.

Hagari berkata pesakit dan kakitangan perubatan boleh kekal di kompleks perubatan itu dan laluan selamat tersedia untuk orang awam yang mahu meninggalkan tempat itu.

Hospital tidak beroperasi kerana jumlah kematian meningkat

Israel menuduh Hamas menggunakan hospital dan kemudahan awam yang lain untuk melindungi pejuangnya, dan tentera Israel telah menyerbu beberapa hospital sejak permulaan perang, yang dipicu oleh serangan roket ke selatan Israel.

Kebanyakan kemudahan perubatan Gaza terpaksa ditutup kerana kekurangan bahan api dan bekalan perubatan, walaupun jumlah orang yang terbunuh dan cedera setiap hari dalam serangan Israel semakin meningkat.

Kementerian Kesihatan Gaza mengatakan pada Isnin bahawa sekurang-kurangnya 31,726 orang Palestin terbunuh dalam perang, termasuk 81 dalam tempoh 24 jam terakhir. Kementerian itu tidak membezakan antara awam dan pejuang dalam jumlahnya, tetapi mengatakan awam membentuk dua pertiga daripada yang mati.

Militan Palestin membunuh kira-kira 1,200 orang dalam serangan kejutan dari Gaza yang memicu perang, dan mengambil 250 orang sebagai tebusan. Hamas masih dipercayai menahan kira-kira 100 tebusan, serta sisa-sisa 30 orang lain, selepas kebanyakan yang lain dibebaskan semasa gencatan senjata tahun lalu sebagai pertukaran untuk pembebasan orang Palestin yang dipenjara Israel.

Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir telah menghabiskan minggu cuba mengantarperdamaian dan pembebasan tebusan semula, tetapi jurang di antara kedua-dua pihak masih luas, dengan Hamas menuntut jaminan untuk pengakhiran perang dan Israel bersumpah untuk teruskan serangan sehingga menghancurkan kumpulan militan itu.

Serangan Israel telah mengusir kebanyakan 2.3 juta orang penduduk Gaza dari rumah mereka dan .

Kekerasan dari diplomat EU

Utara Gaza, termasuk Bandar Raya Gaza, merupakan sasaran pertama pencerobohan dan mengalami kemusnahan meluas. Tentera berkata pada tahun lalu bahawa ia telah menghancurkan kebanyakan infrastruktur ketenteraan Hamas di utara dan menarik beribu-ribu pasukannya, tetapi pertempuran sporadik masih berterusan.

Utara merupakan pusat kemanusiaan bencana Gaza, dengan ramai penduduk terpaksa memakan makanan haiwan. , telah mati akibat kekurangan zat makanan dan dehidrasi di utara, kata Kementerian Kesihatan awal bulan ini.

terus, manakala penghantaran melalui telah bermula, tetapi kumpulan bantuan mengatakan sangat penting bagi Israel membuka lebih laluan darat dan melonggarkan sekatan untuk memenuhi keperluan kemanusiaan yang meningkat.

“Kami berada dalam keadaan kelaparan, melibatkan ribuan orang,” kata Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell dalam konferensi bantuan antarabangsa di Brussels. “Kelaparan digunakan sebagai senjata perang.”

Beliau kemudian mengutuk kekurangan kecekapan di dua penyeberangan sempadan beroperasi dan bagi Israel membuka yang tambahan.

“Pihak berkuasa Israel tidak sahaja gagal memudahkan usaha bantuan antarabangsa tetapi secara aktif menghalangnya,” kata pengarah wilayah Timur Tengah Oxfam Sally Abi Khalil.

___

Magdy melaporkan dari Kaherah dan Goldenberg dari Tel Aviv, Israel. Kumpulan Berita Associated Press Lorne Cook di Brussels menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.