TOPSHOT-ISRAEL-GERMANY-PALESTINIAN-CONFLICT-DIPLOMACY

(SeaPRwire) –   (JERUSALEM) — Iran melancarkan beberapa drone ke arah Israel pada petang Sabtu, tentera Israel mengumumkan, dan media rasmi Iran melaporkan bahawa berpuluh-puluh telah dilancarkan.

Jurucakap tentera laut Israel, Laksamana Muda Daniel Hagari, berkata ia akan mengambil beberapa jam untuk kapal terbang itu tiba dan negara itu bersedia. Iran telah mengancam akan menyerang Israel sejak serangan udara minggu lalu yang membunuh dua jeneral Iran di Syria. Israel tidak mengulas mengenai serangan itu, tetapi Iran menuduhnya berada di sebaliknya.

Pihak berkuasa penerbangan Israel berkata mereka menutup ruang udara negara itu kepada semua penerbangan bermula pada pukul 12.30 pagi waktu tempatan (5.30 petang EDT).

Serangan drone pada petang Sabtu menandakan kali pertama Iran pernah melancarkan serangan tentera penuh skala ke atas Israel, walaupun berdekad-dekad permusuhan bermula sejak Revolusi Islam negara itu pada 1979.

Dalam kenyataan yang disiarkan oleh agensi berita rasmi Iran, IRNA, pasukan paramiliter Pengawal Revolusi Iran mengakui melancarkan “berpuluh-puluh drone dan peluru berpandu ke arah wilayah diduduki dan kedudukan rejim Zionis.” Kenyataan itu tidak memberikan butiran lanjut.

Putera White House berkata ia akan memberikan sokongan tidak dinyatakan untuk pertahanan Israel terhadap ancaman serangan semasa dari Iran. “Amerika Syarikat akan berdiri bersama rakyat Israel dan menyokong pertahanan mereka terhadap ancaman-ancaman ini dari Iran,” kenyataan jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson.

Presiden Joe Biden telah memanggil mesyuarat prinsipal Majlis Keselamatan Negara untuk membincangkan serangan yang sedang berlangsung, kata Putera White House. Biden telah memotong lawatan akhir minggu ke rumah pantai di Delaware untuk kembali ke Rumah Putih dan memantau situasi.

Sebelum ini Sabtu, tentera Israel berkata mereka membatalkan sekolah dan menghadkan perhimpunan awam kepada tidak lebih 1,000 orang sebagai langkah berjaga-jaga.

Hagari berkata Israel “bersedia dan berdaya” dengan tindakan pertahanan dan serangan. Beliau juga berkata terdapat “kerjasama ketat” dengan Amerika Syarikat dan rakan-rakan serantau yang lain.

Ketua Pemerintah Pusat Amerika Syarikat, Jeneral Erik Kurilla, telah berada di Israel beberapa hari lalu untuk berkoordinasi dengan Israel mengenai ancaman Iran.

Israel mempunyai beberapa lapisan pertahanan udara mampu menangkis segala-galanya daripada peluru berpandu jangka jauh hingga UAV dan roket jarak dekat. Hagari berkata Israel mempunyai “sistem pertahanan udara cemerlang” tetapi menekankan ia tidak 100% berkesan dan menyeru awam mendengar pengumuman keselamatan.

Selama beberapa hari, pegawai Iran termasuk Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei telah mengancam untuk “menampar” Israel atas serangan Syria.

Iran secara umumnya mengelak daripada menyerang Israel secara terus, walaupun membunuh saintis nuklear dan kempen sabotaj tapak nuklearnya. Iran menargetkan tapak berkaitan Israel atau Yahudi melalui pasukan perantara.

keganasan Israel di Jalur Gaza telah memanaskan ketegangan berdekad lama di Timur Tengah, dan sebarang serangan baru mengancam akan meletus ke dalam perang serantau lebih besar.

Data pelacakan penerbangan menunjukkan ruang udara Jordan kosong, manakala beberapa penerbangan terus dalam laluan utara-selatan mereka di atas Iraq. Penerbangan tunggal Middle East Airlines dari Dubai ke Beirut kekal di udara di atas Syria.

Agensi Berita Kebangsaan Lebanon melaporkan serangan udara berat dan bedilan Israel di beberapa lokasi selatan Lebanon berikutan pelancaran drone dari Iran. Kumpulan militan Lebanon yang disokong Iran, Hezbollah, telah bertempur dengan pasukan Israel di kawasan sempadan selama lebih enam bulan.

Sebelum ini Sabtu, komando dari unit khas Pengawal Revolusi Iran terjun dari helikopter ke atas kapal kontena berkaitan Israel berhampiran Selat Hormuz dan merampas kapal tersebut.

IRNA rasmi Iran berkata unit pasukan khas bahagian tentera laut Pengawal menjalankan serangan itu ke atas kapal MSC Aries berbendera Portugal, sebuah kapal kontena berkaitan Zodiac Maritime London.

Zodiac Maritime adalah sebahagian daripada kumpulan Zodiac Syarikat Eyal Ofer, jutawan Israel. Zodiac menolak untuk memberi komen dan merujuk soalan kepada MSC. MSC yang berpangkalan di Geneva mengakui rampasan itu dan berkata terdapat 25 anak kapal di atas kapal.

“Kami bekerja rapat dengan pihak berkuasa berkaitan untuk memastikan kebajikan mereka, dan pulangan selamat kapal,” kata MSC.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Putera White House Adrienne Watson berkata anak kapal terdiri daripada warganegara India, Filipina, Pakistan, Russia dan Estonia dan menyeru Iran melepaskan mereka dan kapal.

IRNA berkata Pengawal akan membawa kapal ke perairan wilayah Iran.

Pegawai pertahanan Timur Tengah, yang bertutur secara sulit mengenai hal ehwal perisikan, memberikan video serangan itu kepada Associated Press di mana komando Iran dilihat terjun ke atas timbunan kontena di dek kapal.

Video itu sepadan dengan butiran diketahui kapal MSC Aries. Komando itu terjun dari apa yang kelihatan sebagai helikopter Mil Mi-17 zaman Soviet, yang kedua-dua Pengawal dan Houthi Yemen yang disokong Iran telah gunakan sebelum ini untuk menyerang kapal.

Menteri Luar Israel Israel Katz menyeru negara-negara menyenaraikan Pengawal sebagai pertubuhan pengganas. Iran “adalah rejim jenayah yang menyokong jenayah Hamas dan kini menjalankan operasi lanun bertentangan undang-undang antarabangsa,” kata Katz.

Amerika Syarikat, penyokong utama Israel, berdiri bersama negara itu mengenai perang Israel di Gaza yang membunuh lebih 1,200 orang dan mencederakan lebih 76,200 lagi. Perang Israel bermula selepas serangan Hamas pada 7 Oktober yang membunuh 250 orang diambil tebusan.

Pentagon berkata Sabtu bahawa Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin bercakap dengan rakan sejawatannya “untuk membincangkan ancaman serantau mendesak … dan menyatakan jelas bahawa Israel boleh mengira sokongan penuh Amerika Syarikat untuk mempertahankan Israel daripada sebarang serangan oleh Iran dan wakil serantau mereka.” Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan juga bercakap dengan rakan sejawatannya untuk menguatkan komitmen besi Amerika Syarikat terhadap keselamatan Israel.”

___

Associated Press menyumbang kepada laporan ini melalui Jon Gambrell di Dubai, Emirat Arab Bersatu, Nasser Karimi di Tehran, Iran, Michael Balsamo di New York, Krutika Pathi di New Delhi, Stephen Graham di Berlin, Thomas Adamson di Paris, dan Zeke Miller di Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.