Polis percaya Iran mungkin berkaitan dengan cubaan pembunuhan bekas ketua Parti Rakyat Catalonia di Sepanyol.

Alejo Vidal-Quadras telah ditembak di muka semasa berada di kawasan Salamanca di Madrid pada Khamis sekitar pukul 1:30 petang. Beliau kemudian dibawa ke hospital di mana beliau masih pulih.

Sumber polis dengan maklumat dalaman mengenai siasatan memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa Vidal-Quadras berusia 76 tahun, semasa pulih di hospital, membuat teori bahawa penembak mungkin berkaitan dengan Iran.

Kementerian Luar Negeri Iran sebelum ini mengenakan sanksi terhadap Vidal-Quadras kerana hubungannya dengan pembangkang Iran di luar negara, Rakyat Mujahedin Iran.

Polis mengatakan tiada bukti kerajaan Iran terlibat dalam cubaan pembunuhan itu, tetapi mereka sedang menyiasat teori itu sebagai salah satu motif yang mungkin.

Dua lelaki dilihat menaiki motosikal Yamaha dipercayai berkaitan dengan cubaan pembunuhan.

Lelaki yang menembak Vidal-Quadras turun dari motosikal hitam itu dan menarik senjata api semasa mukanya ditutupi topi. Kedua-dua lelaki melarikan diri menaiki kenderaan itu selepas serangan itu.

Tembakan tunggal itu menghasilkan retakan tulang rahang Vidal-Quadras tetapi tidak dianggap membahayakan nyawa.

Tapak kejadian tembakan telah dipagari oleh pihak berkuasa, dan tiada suspek ditahan sehingga kini.

Sisa-sisa motosikal terbakar kemudian dijumpai di luar bandar.

Vidal-Quadras adalah bekas ahli Parti Rakyat kanan. Beliau kemudian meninggalkan Parti Rakyat selepas tiga dekad bersama kumpulan itu kerana perselisihan dengan Perdana Menteri ketika itu Mariano Rajoy, mengasaskan Parti Vox. Beliau meninggalkan Vox pada 2014.

Pihak berkuasa sedang memeriksa rakaman litar tertutup dan meminta keterangan saksi dalam usaha mengenal pasti penembak.