(SeaPRwire) –   Protes berhadapan di Universiti Concordia di Montreal minggu lepas menyebabkan kecederaan berbilang dan satu tangkapan selepas seorang pelajar menyerang seorang pengawal keselamatan ketika berlakunya pergaduhan ganas.

Kumpulan pelajar Jews on Campus memberitahu CBC bahawa ia cuba untuk mengadakan demonstrasi aman menyokong tebusan yang diambil oleh Hamas, tetapi kemudian sekumpulan “menjerit slogan pro-Palestin” mengelilingi demonstrasi itu. Usaha “produktif” itu “mula berubah,” menurut saksi.

Kumpulan pro-Palestin didakwa memanggil pelajar Yahudi “pembunuh” dan pergaduhan meletus, walaupun tidak jelas siapa yang melemparkan pukulan pertama. Saksi itu menggambarkan situasi sebagai “sangat menakutkan sebagai orang Yahudi di kampus.”

Pelajar pro-Palestin mendakwa bahawa mereka menyerahkan bukti kepada polis bahawa penunjuk perasa pro-Israel “menyerang” mereka semasa menjual keffiyeh – atau kain kepala – sebagai derma untuk rakyat Palestin di Gaza.

Insiden itu mendorong bekas pelajar Lawrence Muscat, naib presiden kanan Yayasan Pertahanan Demokrasi, untuk menuntut universiti menghapuskan namanya dari senarai mereka, mengecam sekolah kerana “gagal melindungi pelajar Yahudi.”

“Tidak, saya tidak mahu bertemu dengan Presiden dan pengutip dana anda di Washington, D.C.,” katanya, menekankan bahawa sekolah “tidak akan mendapat sen dari saya.”

“Pada masa yang sama, saya lebih daripada gembira untuk menyokong mana-mana pertubuhan amal Kanada yang memegang Concordia bertanggungjawab dan bekerja untuk melindungi pelajar Yahudi,” beliau teruskan. “Hubungi saya, saya bersedia.”

Polis Montreal dikerahkan ke sekolah sekitar pukul 1:30 petang Rabu minggu lepas, membawa kepada penangkapan seorang pelajar berusia 22 tahun yang didakwa menyerang seorang pengawal keselamatan berusia 54 tahun semasa pergaduhan ganas antara protes berlawanan, lapor CBC.

Polis melepaskan pelajar itu atas syarat mereka berjanji untuk hadir di mahkamah. Pegawai kekal di tapak sehingga pukul 4:15 petang.

Seorang lagi pengawal keselamatan dan pelajar cedera akibat serangan semasa keganasan itu, tetapi tiada pengawal atau pelajar mengalami kecederaan yang membahayakan nyawa.

“Saya yakin bahawa majoriti besar masyarakat kami berkongsi kebencian mutlak saya terhadap insiden-insiden ini dan terkejut dengan mereka,” Presiden dan Naib Canselor Concordia Graham Carr menulis dalam e-mel kepada badan pelajar dan komuniti universiti yang lebih luas.

“Universiti, termasuk universiti kami, adalah tempat di mana kebebasan akademik, dan pertukaran pemikiran dan idea yang hormat dan sivil dihargai di atas segala-galanya,” tulis Carr. “Satu sumber kebanggaan untuk masyarakat Concordia adalah kepelbagaian budaya kami dan keinginan dan kesediaan kami untuk belajar daripada orang lain yang pengalaman dan pengetahuan berbeza daripada kami sendiri.”

“Tetapi dalam tiada situasi kami, sebagai masyarakat, boleh mentoleransi tindakan kebencian dan keganasan yang menjijikkan yang berlaku hari ini,” tambahnya.

Carr menekankan bahawa badan universiti mesti “bertanggungjawab atas tindakan dan perkataan kami sama ada di kelas, dalam mesyuarat atau di ruang universiti yang lain.”

“Saya sangat sedih dan jijik bahawa tindakan beberapa individu kini telah membawa kita ke titik yang kita tiba hari ini,” beliau meratapi. “Majoriti besar Concordians, tanpa mengira pandangan politik dan ideologi mereka, telah bekerja dengan gigih untuk mengekalkan keadaan tenang dan mengekalkan integriti kehidupan universiti walaupun pada masa di mana peristiwa di tempat lain mencipta tahap ketegangan dan ketegangan yang sangat tinggi.”

Walau bagaimanapun, pergaduhan itu hanyalah salah satu daripada tiga insiden berasingan yang dilaporkan di universiti pada hari Rabu di mana “keganasan atau perangsang keganasan” berlaku, akui Carr, termasuk satu pos media sosial yang “boleh dianggap secara munasabah sebagai merangsang keganasan” dan penemuan swastika di bangunan universiti.

Universiti telah semakin tegang kerana pelajar kekal terbahagi mengenai peperangan semasa di Gaza, di mana Pasukan Pertahanan Israel (IDF) terus maju ke Hospital Al-Shifa di Gaza – hospital terbesar di jalur itu. IDF dan pegawai Israel berulang kali mendakwa bahawa hospital itu berada di atas pusat komando pengganas Hamas. Pasukan Israel telah mendedahkan beberapa senjata dan bekalan yang dikerahkan di sekolah-sekolah atau disimpan di bawah hospital ketika mengepung Hospital Al-Shifa.

Generasi yang lebih muda, terutamanya Generasi Z, telah menunjukkan sokongan yang jauh lebih besar untuk Palestin yang menimbulkan masalah kepada kepimpinan universiti di mana-mana kampus kerana mereka mendapati diri mereka di bawah tekanan untuk menangani antisemitisme di kampus, terutamanya oleh dermawan kaya yang telah mengancam untuk menarik pembiayaan atau sudah mengisytiharkan mereka tidak akan memberi apa-apa wang ke depan.

Universiti Columbia di Bandar Raya New York mengumumkan minggu lepas bahawa ia akan menggantung – Pelajar bagi Keadilan di Palestin dan Suara Yahudi bagi Keamanan – dari kampus sehingga akhir semester untuk dakwaan pelanggaran polisi sekolah berikutan balasan hebat daripada beberapa ahli fakulti dan dermawan terhadap pengendalian protes di kampus.

Presiden Universiti Harvard Claudine Gay mengeluarkan kenyataan Khamis mengecam antisemitisme dan memanggil slogan pro-Palestin “dari sungai ke laut” melintasi garis.

“Masyarakat kami mesti memahami bahawa frasa seperti ‘dari sungai ke laut’ membawa makna sejarah khusus yang kepada banyak orang membayangkan penghapusan Yahudi dari Israel dan menimbulkan kesakitan dan ketakutan eksistensial dalam masyarakat Yahudi kami. Saya mengutuk frasa ini dan sebarang frasa yang sama menyakitkan,” tulis Gay.

Masyarakat antarabangsa telah sangat berpecah mengenai operasi Israel di jalur itu, yang Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas mendakwa telah menyebabkan kematian lebih daripada 11,000 orang. Pentadbiran Biden berulang kali meragui ketepatan atau kesahihan angka-angka itu, dengan pengkritik mencatat bahawa kementerian itu tidak membezakan antara kematian awam dan pejuang dalam penghitungannya.

Joseph A. Wulfsohn dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )