Taiwan Earthquake

(SeaPRwire) –   TAIPEI, Taiwan — Taiwan dilanda pada Rabu oleh gempa bumi . Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh dan ratusan cedera, bangunan dan lebuh raya rosak dan puluhan pekerja di kuari terperangkap.

Taiwan tidak asing dengan gempa bumi kuat tetapi kesan mereka kepada penduduk pulau teknologi tinggi sebanyak 23 juta orang telah agak terkawal berkat kesediaan gempa bumi yang cemerlang, menurut pakar.

Berikut adalah gambaran lebih dekat sejarah gempa bumi Taiwan:

Mengapa terdapat begitu banyak gempa?

Taiwan terletak di sepanjang “Lingkaran Api Pasifik”, garis kesalahan seismik yang mengelilingi Lautan Pasifik di mana kebanyakan gempa bumi berlaku.

Kawasan ini khusus rentan kepada gempa bumi disebabkan ketegangan yang terkumpul daripada interaksi dua plat tektonik, Plat Laut Filipina dan Plat Eurasia, yang boleh menyebabkan pelepasan tiba-tiba dalam bentuk gempa bumi.

Landskap bergunung-ganangnya boleh memperbesar getaran tanah, menyebabkan tanah runtuh. Beberapa tanah runtuh sedemikian berlaku di pantai timur Taiwan berhampiran pusat gempa bumi Rabu berhampiran Daerah Hualien Timur, apabila jatuhnya serpihan mengenai terowong dan lebuh raya, menghancurkan kenderaan dan menyebabkan beberapa kematian.

Berapa baik Taiwan bersedia menangani gempa bumi?

Gempa bumi Rabu diukur 7.2, menurut agensi pemantauan gempa bumi Taiwan, manakala US Geological Survey meletakkannya pada 7.4. Ia merosakkan beberapa bangunan di Hualien tetapi menyebabkan kerugian hanya kecil di ibu negara Taipei walaupun dirasakan dengan kuat di sana.

Gempa bumi melanda di tengah-tengah waktu sibuk pagi tetapi hanya sedikit menyimpangkan perjalanan biasa. Hanya beberapa minit kemudian, ibu bapa kembali mengiringi anak-anak ke sekolah dan pekerja memandu ke pejabat.

“Kesiapsiagaan gempa bumi Taiwan tergolong dalam yang paling maju di dunia,” kata Stephen Gao, seismologis dan profesor di Missouri University of Science and Technology. “Pulau itu telah melaksanakan kod bangunan ketat, rangkaian seismologi kelas dunia, dan kempen pendidikan awam meluas tentang keselamatan gempa bumi.”

Kerajaan sentiasa mengkaji semula tahap ketahanan gempa bumi yang diperlukan daripada bangunan baru dan sedia ada – yang mungkin meningkatkan kos pembinaan – dan menawarkan subsidi kepada penduduk bersedia memeriksa ketahanan gempa bumi bangunan mereka.

Berikutan gempa bumi 2016 di Tainan, di pantai barat daya pulau itu, lima orang yang terlibat dalam pembinaan bangunan apartmen tinggi 17 tingkat yang hanya merupakan satu-satunya struktur utama yang runtuh, membunuh puluhan orang, didapati bersalah atas kelalaian dan diberikan hukuman penjara.

Taiwan juga menekankan latihan gempa bumi di sekolah dan tempat kerja sementara media awam dan telefon bimbit secara kerap membawa notis tentang gempa bumi dan keselamatan.

“Langkah-langkah ini secara signifikan meningkatkan ketahanan Taiwan terhadap gempa bumi, membantu mengurangkan potensi kerosakan dan kehilangan nyawa yang membinasakan,” kata Gao.

Gempa bumi 1999 merupakan pengingat?

Taiwan dan perairan sekitarnya telah mencatat kira-kira 2,000 gempa bumi dengan magnitud 4.0 atau lebih tinggi sejak 1980, dan lebih 100 gempa bumi dengan magnitud di atas 5.5, menurut USGS.

Gempa bumi terburuk Taiwan dalam tahun-tahun kebelakangan ini berlaku pada 21 September 1999, dengan magnitud 7.7. Ia menyebabkan 2,400 kematian, mengalami kecederaan sekitar 100,000 orang dan memusnahkan ribuan bangunan.

Ia juga merupakan pengingat utama yang membawa kepada reformasi pentadbiran utama untuk meningkatkan tindak balas kecemasan dan pengurangan bencana, menurut Daniel Aldrich, profesor sains politik dan dasar awam di Northeastern University.

“Pemerhati mengkritik dengan ketara tindak balas Taiwan kepada gempa bumi 21 September 1999, mendakwa ia mengambil masa beberapa jam untuk pasukan perubatan kecemasan tiba, bahawa penyelamat kurang latihan, dan operasi antara agensi kerajaan tidak berkoordinasi dengan baik,” katanya dalam e-mel. Akibatnya, kerajaan meluluskan Akta Pencegahan dan Perlindungan Bencana dan menubuhkan dua pusat kebangsaan untuk menangani koordinasi dan latihan gempa bumi.

“Saya fikir kita melihat keputusannya dalam goncangan terbaru ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.