Hybrid solar eclipse in Indonesia

(SeaPRwire) –   Hanya ada satu gerhana matahari yang boleh dilihat pada 8 April: gerhana matahari keseluruhan yang akan menulis laluan merentasi 15 buah negeri di Amerika Syarikat. Walau bagaimanapun, orang di bahagian dunia yang betul akan disajikan dengan apa yang akan bersamaan dengan dua gerhana, apabila matahari dan bulan terlibat dalam tarian langit yang dikenali sebagai gerhana hibrid.

Jenis gerhana ditentukan sebahagian besarnya oleh kedudukan bulan berbanding Bumi. Orbit bulan mengelilingi planet kita tidak tepat bulat, sebaliknya elips, dengan apogee—bermaksud apabila ia paling jauh dari Bumi—kira-kira 405,000 km (252,000 mi.), ke perigee—titik di mana ia paling dekat dengan Bumi—360,000 km (224,000 mi). Semakin dekat ke perigee bulan itu, semakin besar ia kelihatan kepada kita; semakin dekat ke apogee, semakin kecil ia kelihatan.

Gerhana keseluruhan berlaku semasa laluan perigee, apabila saiz kelihatan bulan tepat untuk menghalang cahaya matahari. Apabila bulan lebih jauh, dan oleh itu kelihatan lebih kecil, banyak cahaya matahari boleh bocor keluar di sekelilingnya, menghasilkan fenomena kurang hebat dikenali sebagai gerhana cincin.

Biasanya kita hanya mendapat satu atau yang lain, tetapi gerhana hibrid berbeza, berlaku apabila jarak bulan seimbang pada sesuatu taji pisau antara apogee dan perigee—tidak terlalu dekat dan tidak terlalu jauh. Dalam kes-kes itu, jenis gerhana yang anda lihat ditentukan di mana anda berdiri di Bumi. Berdiri berhampiran khatulistiwa, di garis tengah membengkak Bumi—dan sedikit lebih dekat ke bulan. Berdiri pada latitud lebih tinggi atau lebih rendah, di mana Bumi melengkung kembali, anda berdiri lebih jauh. Dalam kes-kes terakhir ini, bulan kelihatan lebih kecil, dan gerhana yang anda saksikan akan menjadi cincin; dalam kes-kes terdahulu, bulan kelihatan lebih besar dan gerhana kelihatan keseluruhan.

hampir sepenuhnya di atas air, dengan laluan keseluruhan ditandakan di Lautan Pasifik timur dan selatan dan keseluruhan maksimum berlangsung hanya satu minit dan sembilan saat—berbanding sehingga empat setengah minit untuk gerhana April 8, 2024. Keannularan terbesar dalam gerhana 2031 akan berlaku apabila bayangan bulan menyeberangi pita sempit Panama. Gerhana hibrid akan cantik; yang akan datang bulan ini tidak akan kurang hebatnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.