Ribut Taufan Beryl menuju Kepulauan Windward di Caribbean

(SeaPRwire) –   Ribut Taufan Beryl, ribut kategori 4, sedang menuju ke bahagian Tenggara Caribbean pada petang Isnin. Ribut taufan itu melanda Pulau Carriacou di Grenada pada pagi Isnin dengan membawa angin berkelajuan 150 batu sejam.

Ribut itu, yang diramalkan akan membawa “angin dan ombak ribut yang mengancam nyawa,” telah menyebabkan gangguan bekalan elektrik dan banjir di pulau-pulau Caribbean yang lain, seperti Barbados, St. Vincent dan Grenadine, Tobago, dan Grenada pada Isnin juga.

Ribut taufan itu kemudian dijangka terus bergerak ke barat dalam tempoh empat hingga lima hari akan datang, di mana ia kemungkinan akan melalui Jamaica pada hari Rabu sebelum sampai ke Semenanjung Yucatan di Mexico pada hari Jumaat, menurut Pusat Ribut Taufan Kebangsaan. Puerto Rico, Republik Dominika, dan Haiti juga dijangka akan terjejas oleh ribut itu, walaupun mereka akan berada lebih jauh dari pusat ribut berbanding pulau-pulau lain. 

Pusat Ribut Taufan Kebangsaan telah memberi amaran bahawa ribut itu “amat berbahaya.”

Ribut Taufan Beryl adalah satu-satunya ribut kategori 4 yang direkodkan pada bulan Jun, menyebabkan permulaan musim ribut taufan Atlantik yang luar biasa agresif tahun ini, yang biasanya mencapai puncaknya antara bulan Ogos dan Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

TOPSHOT-ENVIRONMENT-CARIBBEAN-WEATHER-HURRICANE-BERYL