The Girlboss-ification of Personal Finance

(SeaPRwire) –   Jika anda telah menghabiskan masa di TikTok dalam lapan bulan yang lalu, anda mungkin pernah menemui konsep “girl math”. Pada dasarnya, ia adalah idea bahawa mengurangkan perbelanjaan, atau membeli sesuatu yang dijual pada harga diskon, sebenarnya menjimatkan wang, dan menggunakan wang tunai bermakna pembelian itu percuma. Ia adalah satu lelucon, tetapi bukan semua orang menganggapnya lucu.

“Saya benci girl math,” kata Haley Sacks, yang lebih dikenali kepada pengikut media sosialnya sebagai Mrs. Dow Jones. “Pada saat saya melihatnya, saya berkata, sama sekali tidak. Kerana ia membuat wanita kelihatan seolah-olah mereka tidak cukup bijak untuk menguruskan wang atau bahawa kita perlu menipu diri kita sendiri dan menipu diri kita supaya kita boleh berfoya-foya.”

Sacks, 32, adalah antara beberapa wanita yang menjalankan syarikat yang bertujuan memberikan nasihat kewangan yang jujur kepada wanita tanpa merendah-rendahkan mereka. Pengaruh kewangan ini – sering disebut sebagai finfluencers – menyatakan keperluan sebenar untuk membantu wanita menjadi lebih selesa dan mahir dalam menguruskan wang mereka, tetapi mereka juga menyaksikan penyebaran nasihat kewangan peribadi secara dalam talian dalam tahun-tahun kebelakangan ini dan bimbang tentang apa maksudnya bagi wanita yang mencari kestabilan kewangan.

Sacks, yang kini mencapai 1.4 juta pengikut merentasi platform sosial dan menawarkan nasihat kewangan peribadi bersama-sama meme wang serta kursus pengurusan kewangan dan pelaburan, melancarkan akaun Instagram utamanya pada 2018 selepas mencari nasihat untuk dirinya sendiri dan kecewa dengan kebijaksanaan pakar-pakar yang dipanggil. “Mereka semua begitu membosankan, hanya lelaki putih dengan papan putih di belakang mereka, menjelaskan,” katanya. “Kemudian kandungan yang dipacu wanita lebih banyak tentang potongan harga dan menjimatkan, yang terasa menyedihkan bagi saya dan ia terasa seperti iklan tampon.”

Ia adalah kebimbangan tentang memperkukuhkan jenis nasihat dua peringkat ini yang mengekalkan Sallie Krawcheck daripada memulakan perniagaan tertumpu wanita lebih awal. Krawcheck, yang tamat belajar dari Sekolah Perniagaan Columbia pada awal ’90-an, menghabiskan dekad bekerja dalam kewangan korporat dan menyatakan bahawa beberapa orang mendesaknya untuk memulakan syarikat pelaburan untuk wanita. Pada masa itu, bagaimanapun, beliau berfikir syarikat pengurusan kekayaan yang ditumpukan kepada wanita adalah “junior varsity”, dan beliau terganggu dengan perasaan “rah-rah, kamu hebat” bagi tawaran kewangan untuk pelanggan wanita

Kemudian beliau mempertimbangkan betapa besarnya jurang kekayaan jantina dan sejauh mana wang boleh mengubah kehidupan seseorang. “Saya menepikan anggapan saya dan berkata, ‘Saya mempunyai pengalaman. Saya tidak tahu sama ada saya boleh menyelesaikan masalah ini, tetapi saya mempunyai peluang yang sama baik seperti mana-mana orang,'” kata Krawcheck, 59. Pada tahun 2014, beliau menubuhkan Ellevest, syarikat perkhidmatan kewangan dengan tujuan membantu wanita membina kekayaan. Pada 13 Mac, ia mengumumkan bahawa ia mempunyai aset pelanggan sebanyak $2 bilion di bawah pengurusan.

Lelaki masih melebihi pendapatan wanita dalam kebanyakan perkahwinan heteroseksual, tetapi bahagian wanita yang memperoleh sama dengan atau jauh lebih tinggi berbanding suami mereka telah meningkat, hampir menggandakan tiga kali ganda dalam tempoh 50 tahun yang lalu, mengikut . Dan masih, wanita di Amerika Syarikat hidup kira-kira enam tahun lebih lama.

“Nasihat kewangan yang baik adalah nasihat kewangan yang baik, dan saya tidak pasti sama ada perlu ada pemisahan jantina,” kata Kelly Shue, profesor kewangan di Sekolah Pengurusan Yale. Walau bagaimanapun, beliau berkata, lelaki dan wanita cenderung untuk pelaburan yang berbeza. Shue menunjuk kepada kajian yang menunjukkan bahawa wanita mempunyai kecenderungan risiko yang lebih tinggi dan mungkin lebih cenderung untuk mengelakkan pelaburan berasaskan saham, yang mungkin mengurangkan pengumpulan kekayaan purata mereka. Beliau juga menyatakan bahawa wanita purata menerima pendapatan yang lebih rendah berbanding lelaki – wanita yang bekerja penuh masa sepanjang tahun, puratanya menerima 84 sen untuk setiap dolar yang diterima oleh lelaki, dengan wanita hitam dan hispanik menerima lagi kurang – dan lebih cenderung mempunyai laluan kerjaya yang terganggu kerana peristiwa kehidupan seperti ibu bapa yang mempengaruhi gaji. “Jika wanita puratanya mempunyai set kisah yang berbeza daripada lelaki, mungkin baik jika mereka mempunyai akses ke maklumat tertumpu,” katanya.

Chelsea Fagan, pengasas The Financial Diet, menambah bahawa pendekatan juga penting. Apabila beliau melancarkan syarikatnya sepuluh tahun lalu, beliau menyedari bahawa pemain terbesar dalam pasaran nasihat kewangan cenderung bercorak lelaki, kerana “pengamalan permainan” kewangan peribadi. Mereka adalah orang yang menggembar-gemburkan idea bahawa jika seseorang hanya membuat semua langkah yang betul, mereka akan menang. Dan mereka adalah pekerja keras yang cuba hidup sesedikit mungkin untuk memaksimumkan nilai bersih dan bersara awal. Wanita, katanya, kurang cenderung untuk mengamalkan wang atau memberi keutamaan kepada ia ke atas perkara lain seperti kesihatan mereka atau kehidupan sosial; mereka sebaliknya cenderung mengambil pandangan yang lebih menyeluruh, memikirkan wang bukan sebagai konsep abstrak yang berasingan daripada hari mereka – di mana mereka “pergi ke komputer mereka dan melihat carta” – tetapi sebagai sesuatu yang lebih terpadu ke dalam kehidupan mereka.

Tetapi fakta bahawa wanita mungkin memikirkan wang dengan cara yang berbeza tidak bermakna mereka lebih buruk dalam hal itu. Sebenarnya, Fagan, 35, menetapkan matlamat untuk menghancurkan idea bahawa kewangan peribadi adalah konsep yang rumit, dan hari ini, The Financial Diet menggunakan pelbagai bentuk media, daripada buku seperti Beyond Getting By yang akan datang ke video penjelasan dan pengakuan di YouTube, untuk menjelaskan wang. “Konsep keseluruhan bahawa wang adalah rumit dan sukar dimengerti adalah sebahagian daripada masalah, kerana ia tidak,” katanya. “Ia tidak memerlukan pengetahuan atau pemahaman khas. Sesiapa sahaja boleh menguruskan wang.”

Krawcheck berkata Ellevest mempelajari untuk menghapuskan istilah kewangan awal. “Ia bukan bahawa wanita tidak memahami istilah dan lelaki ya,” beliau menerangkan. “Apa yang sebenarnya kami dapati dalam kajian ialah kedua-duanya tidak memahaminya, tetapi seorang lelaki akan terus terlibat dan seolah-olah menyusun apa ia adalah, manakala wanita akan menutup diri.” Penutupan itu mungkin salah satu sebab mengapa banyak institusi kewangan berfikir wanita memerlukan nasihat yang dibungkus dalam potongan kecil yang dibodohkan.

Bukan begitu, kata Krawcheck, Fagan dan Sacks, yang semuanya menekankan bahawa kuncinya adalah mempunyai anggapan asas bahawa wanita pintar. “Kami menganggapnya dengan serius, suara jenama yang kami miliki,” kata Krawcheck. “Ia tidak bermakna anda perlu sangat serius setiap masa, walaupun ada masa anda perlu sangat serius … Saya sentiasa memikirkannya sebagai kakak sulung anda yang pergi bekerja di Wall Street, kedua-dua anda duduk di meja makan Hari Syukur – selepas anda membantu bapa dan ibu membersihkan dan meletakkannya piring – dan anda hanya beberapa teguk jauh daripada menjadi terlalu longgar dan kemudian anda mulai bercakap tentang wang dan ia adalah cara yang sangat boleh dikaitkan.”

Tentu saja ada banyak perkara dalam talian yang terasa boleh dikaitkan tetapi tidak membantu pada yang terbaik dan membahayakan pada yang terburuk. Pengaruh kewangan dan penasihat sering berkongsi kisah peribadi untuk melibatkan penonton mereka, kata James Choi, profesor kewangan dan rakan sejawatan Shue di Sekolah Pengurusan Yale. Beliau menyebut mendengar iklan untuk syarikat yang dengan bangganya mengiklankan fakta bahawa ia senaraikan kisah peribadi untuk penasihat kewangannya di laman web syarikat itu. “Ia sama sekali tidak penting,” katanya. “Tetapi pelanggan merasa seolah-olah ia relevan.” Beliau berkata beliau boleh melihat situasi, misalnya, di mana seorang wanita merasa nasihat dari wanita lain lebih relevan untuknya. “Saya rasa itu mungkin perasaan sebenar,” katanya. “Dan saya juga rasa seperti, untuk kebanyakan bahagian, itu akan menjadi ilusi daripada sesuatu yang benar-benar berbeza tentang kesesuaian nasihat.” Tetapi mengingat hanya kira-kira 23% penasihat kewangan berdaftar adalah wanita, mungkin terdapat peluang untuk pengaruh kewangan, sama ada mereka mempunyai kelayakan atau tidak.

Selain itu, berkat keviralan TikTok dan tekanan untuk mempromosikan diri sendiri secara dalam talian, terdapat letupan orang yang meletakkan diri mereka sebagai pakar walaupun mereka tidak mempunyai latar belakang untuk memberikan panduan kewangan. Choi berkata terdapat “permintaan tak terhingga” untuk kandungan pengaruh kewangan kerana “kewangan peribadi adalah sesuatu yang mempengaruhi kita semua dan tiada satu pun daripada kita mempunyai semua jawapan,” tetapi dalam pasaran di mana orang bersaing untuk klik, orang boleh digalakkan untuk membuat tuntutan melampau yang ternyata merupakan nasihat buruk.

Wanita muda menghadapi tekanan yang sangat besar untuk menghabiskan, menghabiskan, menghabiskan – sama ada menghadiri perkahwinan kawan atau membeli

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.