India-Billionaire-Inequality

(SeaPRwire) –   Satu laporan baru dari World Inequality Lab mendapati bahawa ketidaksamaan pendapatan di India kini lebih teruk daripada zaman pemerintahan British, dengan jurang antara kaya dan miskin di India kini lebih lebar daripada di Amerika Syarikat, Brazil, dan Afrika Selatan. Kumpulan ahli ekonomi yang menulis kajian itu, termasuk ahli ekonomi Perancis terkenal Thomas Piketty, mendapati pengagihan pendapatan di India ketika di bawah pemerintahan jajahan British lebih adil daripada sekarang.

Jumlah jutawan di India kini mencecah 271 orang, dengan 94 orang baru ditambah pada tahun 2023 sahaja, menurut laporan Hurun Research Institute diterbitkan Selasa. Ini lebih ramai jutawan baru daripada mana-mana negara lain selain Amerika Syarikat, dengan kekayaan kolektif mereka bernilai hampir AS$1 trilion, atau 7% daripada jumlah kekayaan dunia. Beberapa orang konglomerat India seperti Mukesh Ambani, Gautam Adani, dan Sajjan Jindal kini bergaul dalam lingkungan yang sama dengan Jeff Bezos dan Elon Musk, antara orang terkaya di dunia.

“Raj Jutawan yang diketuai oleh borjuis moden India kini lebih tidak adil daripada Raj British yang diketuai oleh kuasa kolonial,” menurut penulis laporan itu.

Pemerhatian ini lebih ketara apabila mengambil kira bahawa India kini dianggap sebagai ekonomi berkadar pertumbuhan KDNK 8% menurut Barclays Research, dengan ramalan bahawa India akan mengatasi Jepun dan Jerman untuk menjadi ekonomi ketiga terbesar di dunia menjelang 2027.

Tetapi penulis kajian World Inequality Lab tiba kepada kesimpulan ini dengan menjejak berapa banyak daripada jumlah pendapatan kebangsaan India, serta kekayaan, yang dipegang oleh 1% penduduk teratas negara itu. Walaupun pendapatan merujuk kepada jumlah pendapatan, faedah simpanan, pelaburan dan sumber lain, kekayaan (atau nilai bersih) pula merupakan jumlah aset yang dimiliki oleh individu atau kumpulan.

Berkenaan pendapatan, para ekonom itu melihat penyata cukai tahunan yang dikeluarkan kerajaan British dan India sejak 1922. Mereka mendapati bahawa walaupun ketika tempoh ketidaksamaan pendapatan yang dicatatkan tertinggi di India berlaku semasa tempoh antara perang jajahan dari 1930-an sehingga kemerdekaan India pada 1947, 1% teratas negara itu memegang kira-kira 20 hingga 21% daripada jumlah pendapatan kebangsaan. Pada hari ini, 1% memegang 22.6% daripada pendapatan negara.

Demikian juga, para ekonom itu turut menjejak dinamik ketidaksamaan kekayaan, bermula pada 1961 apabila kerajaan India mula menjalankan kaji selidik skala besar mengenai kekayaan, hutang dan aset isi rumah. Dengan menggabungkan penyelidikan ini bersama maklumat daripada , penulis mendapati 1% teratas India mempunyai capaian kepada 40.1% daripada kekayaan kebangsaan.

Memandangkan bilangan jutawan India meningkat daripada satu orang pada 1991 kepada 162 pada 2022, jumlah kekayaan bersih individu-individu ini sepanjang tempoh ini sebagai bahagian daripada pendapatan kebangsaan bersih India “meledak daripada kurang 1% pada 1991 kepada 25% yang menakjubkan pada 2022,” menurut penulis.

Laporan itu juga mendapati peningkatan ketidaksamaan itu lebih ketara sejak Parti Bharatiya Janata pertama kali berkuasa pada 2014. Sepanjang dasawarsa kebelakangan ini, reformasi politik dan ekonomi utama telah membawa kepada “kerajaan autoritarian dengan pusatkan kuasa membuat keputusan, disertai hubungan semakin erat antara perniagaan besar dengan kerajaan,” menurut laporan itu. Ini kemungkinan akan “memudahkan pengaruh berlebihan” terhadap masyarakat dan kerajaan.

Mereka menambah bahawa rakyat biasa India, dan bukan hanya golongan elit, masih boleh mendapat manfaat daripada globalisasi jika kerajaan membuat lebih pelaburan awam dalam kesihatan, pendidikan, dan pemakanan. Lebih-lebih lagi, “cukai lebihan” 2% terhadap kekayaan bersih 167 keluarga India yang paling kaya pada 2022-23 akan menghasilkan 0.5% daripada pendapatan kebangsaan dalam hasil, dan “mencipta ruang fiskal berharga untuk memudahkan pelaburan sedemikian,” menurut penulis.

Sehingga kerajaan membuat pelaburan sedemikian, bagaimanapun, penulis memberi amaran terhadap kemungkinan India tergelincir ke arah plutokrasi. Negara itu pernah menjadi contoh antara negara-negara pasca-jajahan dalam memelihara integriti pelbagai institusi utama, menurut penulis, dan mereka menunjukkan bahawa standard data ekonomi di India untuk mengkaji ketidaksamaan telah menurun baru-baru ini.

“Jika hanya kerana sebab ini, ketidaksamaan pendapatan dan kekayaan di India perlu diteliti dan dicabar dengan rapat,” kata penulis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.