(SeaPRwire) –   Sejak 1996, pilihan raya umum India—yang berlaku setiap lima tahun secara berperingkat mengikut kawasan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya India—telah diadakan antara bulan April dan Mei. Tetapi ketika musim pilihan raya tahun ini menghampiri, pegawai-pegawai pilihan raya di seluruh negara sedang bergelut dengan cabaran menjamin keselamatan terhadap haba melampau apabila pengundi menuju ke tempat mengundi nanti bulan ini.

Penyediaan datang selepas Jabatan Meteorologi India, atau IMD, minggu lepas bahawa kebanyakan negara akan mengalami keadaan kering dan panas dari April hingga Jun, dengan kebarangkalian “di atas purata” gelombang haba yang berlarutan 10 hingga 20 hari, berbanding jangka masa biasa empat hingga lapan hari.

Walaupun gelombang haba biasanya semasa bulan-bulan terpanas India, suhu global yang meningkat disebabkan perubahan iklim telah menjadikannya lebih kerap dan teruk berbanding lima tahun lalu, apabila India terakhir kali mengadakan pilihan raya. Dalam abad ke-21, suhu tahunan purata India telah meningkat pada kadar 1.12°F, mengikut dari Bank Dunia. 12 tahun paling panas di India berlaku sejak 2006, dengan 2016 mengalami suhu tertinggi setakat ini.

Pakar alam sekitar sedang membincangkan sama ada acara seperti rali politik dan acara awam harus dibenarkan berlaku. Mereka mendakwa pihak berkuasa India perlu secara proaktif mengambil langkah supaya para politik, penggerak kempen, dan pengundi dapat mengelakkan risiko pendedahan kepada haba sambil juga mengamalkan hak demokratik mereka.

“Di satu pihak, anda mempunyai bilangan besar orang di luar dalam rali awam, terlibat dalam apa yang merupakan hak politik asas sebagai sebahagian daripada proses demokratik,” kata Aditya Valiathan Pillai, seorang Felo di organisasi mampan Sustainable Futures Collaborative di New Delhi. “Pada masa yang sama, ia musim panas yang sangat panas dan ia akan ada beberapa tempat di mana habanya membahayakan.”

Bahagian mana India akan mengalami suhu yang meningkat?

Data IMD telah menunjukkan bahawa negeri-negeri mengundi dalam fasa pertama dan kedua pilihan raya, dengan hari mengundi pada 19 April dan 26 April, akan terjejas oleh suhu setinggi 104°F. Ini bermakna negeri-negeri di utara, barat dan tengah India—termasuk Gujarat, Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka, Odisha, dan Madhya Pradesh—mungkin mengalami dua hingga lapan hari gelombang haba. Di negeri selatan Tamil Nadu, contohnya, suhu sudah mencapai 104°F.

“Jika anda mengambil pelajaran daripada beberapa tahun lepas, ini merupakan fenomena seluruh negara yang menyerang bahagian berbeza negara dan mempengaruhinya dengan cara berbeza,” kata Pillai.

Walaupun kenaikan haba biasanya dikumpulkan di kawasan dataran dan pantai yang lebih terdedah kepada kesannya, pakar menyatakan bahawa negeri-negeri berbukit di selatan juga tidak terkecuali daripada suhu yang lebih tinggi. Di negeri berbukit dan puak Odisha, contohnya, ketua pegawai pilihan raya negeri Nikunja Bihari Dhal bahawa “memastikan ketidakselesaan minimum bagi pengundi dan memastikan kesejahteraan pasukan pengundian membawa cabaran yang besar.”

Jenis langkah pencegahan apa yang akan diambil pihak berkuasa?

Di hampir setiap negeri, parti-parti politik mungkin akan memulakan kempen melalui rali awam besar-besaran dan fungsi bahkan sebelum proses mengundi bermula. Oleh itu, Ronita Bardhan, profesor madya di Universiti Cambridge, berkata bahawa “membuat risiko cuaca melampau jelas kepada orang ramai adalah penting seperti pentingnya hak mengundi.”

Ini bermakna pihak berkuasa perlu mengambil langkah pencegahan dan penyesuaian untuk mengkomunikasikan masa rali dan suhu tinggi kepada orang ramai melalui kempen penyedaran, media, dan saluran awam yang boleh didapati. “Anda perlu memastikan orang mempunyai jenis maklumat itu, yang memerlukan pendekatan proaktif daripada penganjur rali dan pegawai kerajaan di pelbagai peringkat di semua negeri berbeza ini,” kata Pillai.

Minggu lepas, Kementerian Kesihatan India bertemu dengan Pihak Berkuasa Pengurusan Kecemasan Negara untuk menilai sejauh mana negara bersedia menangani gelombang haba. Kedua-dua badan juga mengeluarkan dengan senarai umum “perbuatan” dan “larangan” untuk mencegah kecederaan serius atau kematian akibat haba, termasuk mengelakkan matahari antara tengah hari dan 3 petang, memakai pakaian kapas, dan memastikan hidrasi berterusan. Mereka juga merancang untuk mewujudkan pangkalan data pusat mengenai gelombang haba, termasuk mengumpul data mengenai kes dan kematian akibat haba panas di setiap negeri.

Suruhanjaya Pilihan Raya juga mengarahkan pegawai-pegawai pilihan raya di setiap negeri untuk meningkatkan kesedaran mengenai isu keadaan cuaca melampau dan mengambil langkah pencegahan untuk membantu pengundi menanggung haba terbakar ketika mengantri untuk mengundi, dengan negeri-negeri berbeza mengeluarkan garis panduan individu mereka sendiri.

Pakar-pakar menambah bahawa infrastruktur yang betul penting. “Ini bermakna mempunyai pusat penyejukan dan penyediaan bayang-bayang, dan pergi lebih jauh untuk memastikan susunan sebegini selesa dari segi haba sejauh mungkin,” kata Pillai, selain menyediakan air mudah alih dan mengedarkan hidrasi O.R.S. kepada pengundi di kawasan mengundi.

Secara lebih luas, walau bagaimanapun, usaha ini merupakan sebahagian daripada perbualan lebih besar mengenai perancangan haba di India—pendekatan yang Pillai tekankan harus jangka panjang dan mampan, supaya ketika musim pilihan raya, “ia tidak mengambil peluang kehidupan politik dan mencegah demokrasi.”

Adakah haba akan secara akhirnya mempengaruhi kadar pengundian?

Walaupun suhu yang lebih panas, data daripada pilihan raya terdahulu menunjukkan haba tidak semestinya mengekalkan pengundi jauh. Sebenarnya, purata pengundian kebangsaan secara konsisten meningkat selama tahun-tahun, daripada hanya 45.7% pada 1957 kepada rekod tertinggi 67.4% pada 2019.

Satu oleh ahli ekonomi dari Universiti Kent mengenai perubahan iklim dan penyertaan politik di India, yang melihat pilihan raya Dewan antara 2008 dan 2017, mendapati bahawa walaupun suhu yang lebih tinggi dalam tahun menjelang pilihan raya negeri umumnya melihat penurunan dalam bilangan calon, terdapat peningkatan dalam kadar pengundian.

Pakar hipotesis bahawa kesan iklim ke atas pertanian dan pertanian mungkin bertanggungjawab terhadap kadar pengundian yang lebih tinggi. “Sokongan haba tinggi mengurangkan hasil pertanian, yang menggerakkan warga luar bandar ke tempat mengundi dan mengubah bagaimana mereka mengundi—ia menjadikan isu-isu pertanian lebih menonjol dan membawa mereka memilih calon dengan latar belakang pertanian,” profesor madya Amrit Amirapu, salah seorang penulis bersama, The Indian Express.

Dan pengundian berterusan membuat langkah pencegahan semakin penting.

“Perkara terbaik untuk dilakukan adalah [untuk] mempunyai pagar pelindung yang sangat kukuh yang melindungi kesihatan orang semasa mereka terlibat dalam proses demokratik,” kata Pillai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.