(SeaPRwire) –   Satu bahagian tekaan ekonomi jatuh ke tempatnya apabila anggaran imigresen baharu muncul dari Pejabat Anggaran Kongres.

“Angka sebenarnya lebih tinggi, dan itu sebenarnya menjelaskan persoalan yang kami tanyakan,” Pengerusi Simpanan Persekutuan Jerome Powell berkata pada Rabu, “yang mana, ‘Bagaimana ekonomi boleh berkembang lebih 3 peratus setahun di mana hampir semua ekonom luar meramalkan kemelesetan?’”

Ekonomi AS telah membuat kebangkitan yang sangat kuat dari wabak. Ketakutan kemelesetan berundur apabila petunjuk ekonomi melampaui jangkaan sekali lagi dan sekali lagi. Sebenarnya, beberapa petunjuk telah datang kelihatan terlalu kuat. Pertumbuhan pekerjaan telah sangat panas, secara nyata terlalu cepat untuk inflasi yang rendah dan stabil. Perbelanjaan pengguna telah membingungkan tinggi. Petunjuk ini telah mencetuskan kegelisahan daripada ekonom, termasuk mereka di Simpanan Persekutuan yang sedang bekerja untuk memperlahankan inflasi.

Peningkatan anggaran imigresen oleh CBO membantu menjelaskan pemulihan ekonomi yang luar biasa ini dan bermakna pasaran buruh mungkin tidak perlu memperlahankan banyak untuk menurunkan inflasi.

Pada 2019, CBO meramalkan bahawa imigresen bersih pada 2023 akan menjumlah 1.0 juta orang. Kini, agensi itu menganggarkan bahawa imigresen bersih tahun lalu ialah 3.3 juta. Bermakna populasi dan buruh telah berkembang lebih cepat daripada agensi statistik dan ekonom seperti kami percaya.

Dengan lebih ramai orang memasuki tenaga buruh, pertumbuhan pekerjaan boleh berkembang lebih cepat daripada yang kami fikir. Apabila pertumbuhan pekerjaan berkembang lebih cepat daripada pasaran buruh boleh menampung, ia boleh mendorong kenaikan gaji dan harga, membakar inflasi. Kami melihat ini apabila permintaan pengguna pulih keluar dari wabak: Apabila perniagaan berjuang untuk mengambil pekerja dan memenuhi permintaan pengguna, banyak menaikkan gaji dan harga.

Di bawah anggapan terdahulu tentang pasaran buruh, pertumbuhan pekerjaan boleh berkembang 60,000 hingga 130,000 setiap bulan tahun lalu tanpa menekan inflasi. Pertumbuhan pekerjaan pada 2023 ternyata dua hingga empat kali kadar itu—purata kira-kira 255,000 setiap bulan—.

Tetapi, apabila kita mengambil kira angka imigresen yang lebih tinggi, pada tahun lalu pertumbuhan pekerjaan bulanan yang mampan ditetapkan semula ke 160,000 hingga 230,000—masih kurang daripada pertumbuhan pekerjaan sebenar, tetapi jauh kurang daripada yang difikirkan sebelumnya.

Kini apabila kita tahu bahawa tenaga buruh jauh lebih besar kerana peningkatan imigresen, kami tidak lagi begitu bimbang tentang pertumbuhan pekerjaan berjalan terlalu panas dan menaikkan harga. Bagi mereka yang mengawasi laporan pekerjaan bulanan, kami mengira bahawa jika imigresen kuat berterusan tahun ini, pertumbuhan pekerjaan hampir 200,000 pekerja setiap bulan konsisten dengan pasaran buruh yang sihat. Nombor itu hampir dua kali ganda apa yang mampan tanpa peningkatan imigresen.

Angka imigresen baharu membantu menjelaskan aspek lain pemulihan juga. Populasi yang lebih besar bermakna terdapat lebih ramai orang untuk membuat dan mengeluarkan wang. Sebenarnya, kami secara terus menyumbangkan perbelanjaan pengguna sebenar tahun lalu (dalam dolar 2017 tanpa inflasi untuk konsisten dengan statistik daripada Pejabat Ekonomi) kepada peningkatan imigresen baru-baru ini.

Aktiviti ekonomi secara terus dijana oleh peningkatan imigresen meningkatkan pertumbuhan KDNK sebenar 0.1 peratus pada 2022 dan 2023. Tahun ini, kami menjangka bahawa imigresen kuat yang berterusan akan meningkatkan pertumbuhan perbelanjaan pengguna sebenar sebanyak 0.2 peratus dan pertumbuhan KDNK sebenar 0.1 peratus.

Mungkin permintaan pengguna yang lebih tinggi menaikkan harga dan gaji dalam sektor tertentu. Secara keseluruhan, walaupun kami melihat tekanan inflasi agregat yang sedikit kerana peningkatan imigresen juga menjana pengeluaran lebih besar. Dengan kata lain, peningkatan kapasiti produktif membantu menentang tekanan inflasi yang akan timbul daripada lebih ramai orang yang tinggal di AS.

Anggaran imigresen baharu adalah satu lega—bagi kami dan, kami membayangkan, bagi Simpanan Persekutuan juga. Kapasiti ekonomi tambahan membantu memahami petunjuk ekonomi terlalu kuat itu. Khususnya, Simpanan Persekutuan tidak perlu memperlahankan pasaran buruh sebanyak untuk mengekalkan kawalan inflasi.

Ekonomi AS akan memerlukan imigresen dalam jangka panjang juga jika ia mahu terus berkembang. Penduduk kita yang semakin menua dan kadar kelahiran yang menurun bermakna tenaga buruh yang mengecil. Lagi pun, dengan lebih sedikit pekerja muda dan lebih ramai penerima Keselamatan Sosial dan Medicaid, belanjawan persekutuan datang di bawah tekanan.

Imigresen membantu menangani cabaran fiskal jangka panjang kita. Satu melihat imigran yang tiba antara 2006 dan 2013 dan meramalkan dalam tempoh 75 tahun, setiap akan menyumbang purata $330,000 lebih cukai daripada yang diterima mereka dan keturunan mereka dalam manfaat. Imigresen membawa manfaat ekonomi jangka panjang lain juga, termasuk inovasi dan peningkatan produktiviti pekerja tempatan.

Walaupun manfaat ini, kami mengakui bahawa aliran imigran yang besar telah menekan belanjawan semasa beberapa negeri dan tempatan. untuk memindahkan sebahagian keuntungan persekutuan daripada imigresen kepada masyarakat yang menanggung kos sementara, yang akan membantu meringankan tekanan sumber.

Memang, kita akan memerlukan dasar berfikiran untuk mengekalkan manfaat ekonomi imigresen. Kebanyakan laluan imigresen biasa dan berdasarkan keluarga dibatasi pada tahap yang ditetapkan pada 1990, apabila ekonomi AS separuh saiznya sekarang. Dan bagi mereka tanpa pendidikan tinggi atau sanak saudara rapat di AS, biasanya tiada laluan untuk masuk sah selain memohon suaka di sempadan AS.

Ekonomi AS yang kuat bersama-sama dengan kekacauan di banyak bahagian dunia telah mencetuskan dorongan bagi jutaan untuk melakukan hanya itu.

Untuk pasti, kapasiti di sempadan tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan situasi semasa. Tetapi, pembuat dasar boleh membahayakan keuntungan ekonomi baru-baru ini dengan sekatan berlebihan aliran sempadan, terutamanya jika tidak disandarkan dengan peluang imigresen biasa yang diperluaskan.

kajian telah menunjukkan nilai dalam meningkatkan imigresen secara signifikan. Untuk memaksimakan manfaat ekonomi, Kongres perlu mencipta lebih laluan untuk imigresen sah, mereka bentuk semula sistem penguatkuasaan, dan menyokong masyarakat yang menyambut bilangan imigran yang besar.

Sudah tiba masanya bagi Kongres bertindak tentang imigresen. Terdapat sebab kemanusiaan untuk menyambut migran dari negara dalam krisis, dan beberapa tahun kebelakangan ini telah membuktikan bahawa terdapat juga sebab ekonomi. Pada tahun-tahun akan datang, kehidupan populasi dan ekonomi AS akan bergantung kepada keputusan dasar imigresen yang dibuat kini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.