single student backpack in front of brick wall

(SeaPRwire) –   (PONTIAC, Mich.) — Sebuah juri Michigan mengutuk ibu seorang penembak sekolah pada Selasa atas kesalahan pembunuhan tidak sengaja dalam menentukan sama ada dia mempunyai tanggungjawab terhadap kematian empat pelajar pada 2021.

Pendakwa mendakwa Jennifer Crumbley telah lalai secara teruk apabila gagal memaklumkan Sekolah Tinggi Oxford bahawa keluarganya mempunyai senjata api, termasuk pistol 9 mm yang digunakan anaknya, Ethan Crumbley, di padang tembak pada hujung minggu sebelum serangan 30 November 2021.

Juri — enam lelaki dan enam wanita termasuk sesetengah pemilik senjata atau orang yang dibesarkan dengan senjata — memulakan perbincangan pada pagi Isnin. Mereka menghantar nota kepada hakim pada petang meminta jika mereka boleh “anggap apa-apa” daripada pendakwa tidak mengemukakan Ethan Crumbley atau orang lain untuk menerangkan secara terperinci bagaimana dia mendapat akses kepada senjata di rumah untuk menembak sekolah tinggi Oxford.

“Jawapannya tidak,” Hakim Cheryl Matthews berkata. “Anda hanya dibenarkan mempertimbangkan keterangan yang diterima dalam kes ini.”

Pendakwa mengatakan Jennifer Crumbley mempunyai tanggungjawab di bawah undang-undang Michigan untuk mencegah anaknya, yang berusia 15 tahun ketika itu, daripada membahayakan orang lain. Dia dituduh gagal menyimpan senjata dan peluru di rumah dan gagal mendapatkan bantuan kesihatan mental anaknya.

Pada pagi 30 November 2021, anggota staf sekolah bimbang dengan lukisan ganas senjata api, peluru dan lelaki cedera, disertai frasa putus asa, pada tugasan matematik Ethan Crumbley. Dia dibenarkan kekal di sekolah berikutan perjumpaan dengan ibu bapanya, yang tidak membawanya pulang.

Beberapa jam kemudian, Ethan Crumbley mengeluarkan pistol tangan 9 mm daripada beg sekolahnya dan menembak 10 pelajar dan seorang guru, membunuh empat rakan sebaya. Tiada seorang pun yang memeriksa beg itu.

Senjata api itu adalah Sig Sauer 9 mm yang bapanya, James Crumbley, beli bersamanya hanya empat hari sebelumnya. Jennifer Crumbley membawa anaknya ke padang tembak pada hujung minggu itu juga.

“Anda orang terakhir mempunyai penguasaan senjata itu,” pembantu pendakwa Marc Keast berkata sambil menyoal siasat Jennifer Crumbley minggu lepas. “Anda lihat anak anda menembak latihan terakhir sebelum penembakan (sekolah) pada 30 Nov. Anda lihat bagaimana dia berdiri. … Dia tahu bagaimana menggunakan senjata itu.”

Ibu remaja itu membalas, “Ya, dia tahu.”

Ethan Crumbley, kini berusia 17 tahun, mengaku bersalah atas pembunuhan dan keganasan dan kini menjalani hukuman penjara seumur hidup. Pendakwa tidak perlu memanggilnya sebagai saksi untuk cuba membuktikan kes mereka terhadap Jennifer Crumbley.

Peguamnya mendakwa minggu lepas bahawa remaja itu sebenarnya mungkin dapat membantu pembelaannya. Ia tidak penting: Hakim mengekalkannya daripada menjadi saksi kerana peguam Ethan Crumbley berkata dia akan merujuk hak untuk mengekalkan kesunyian. Dia masih mungkin merayu hukumannya.

Jennifer dan James Crumbley adalah ibu bapa pertama di AS yang didakwa dalam penembakan besar-besaran sekolah yang dilakukan oleh anak mereka. James Crumbley, 47 tahun, akan menghadapi perbicaraan pada bulan Mac.

Jennifer Crumbley, 45 tahun, memberitahu juri bahawa tanggungjawab suaminya untuk menjejak senjata api itu. Dia juga berkata dia tidak nampak tanda-tanda gangguan mental pada anaknya.

“Kami akan bercakap. Kami melakukan banyak perkara bersama,” katanya memberi keterangan. “Saya mempercayainya, dan saya rasa saya mempunyai pintu terbuka. Dia boleh datang kepada saya tentang apa-apa.”

Dalam diari yang dijumpai polis, Ethan Crumbley menulis bahawa ibu bapanya tidak akan mendengar permintaan bantuan daripadanya.

“Saya tiada bantuan untuk masalah mental saya dan ia menyebabkan saya menembak sekolah …,” katanya menulis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.