APTOPIX School Shooting Parents Convicted

(SeaPRwire) –   (PONTIAC, Mich.) — Hakim menjatuhkan hukuman kepada ibu bapa seorang penembak sekolah di Michigan untuk tidak mengambil langkah-langkah yang boleh mencegah “kereta yang tergelincir” — .

Jennifer dan James Crumbley . Mereka didapati bersalah atas pembunuhan tidak sengaja selepas pendakwaan membentangkan bukti senjata api yang tidak dijamin di rumah dan ketidakpedulian terhadap kesihatan mental remaja.

Ethan Crumbley melukis gambar gelap senjata api, peluru dan lelaki tercedera pada tugasan matematik, disertai dengan ungkapan putus asa. Staf di Sekolah Tinggi Oxford tidak mendesaknya pulang tetapi terkejut apabila Crumbleys tidak sukarela memberitahu mereka semasa perjumpaan ringkas.

Kemudian pada hari itu, 30 November 2021, remaja berusia 15 tahun mengeluarkan senjata api dari beg punggungnya dan memulakan penembakan. Ethan, kini berusia 17 tahun, .

“Pengadilan ini bukan tentang penjagaan yang buruk,” kata Hakim Cheryl Matthews. “Pengadilan ini mengesahkan tindakan berulang kali, atau ketiadaan tindakan, yang boleh menghalang kereta yang tergelincir.”

“Tentang mengabaikan berulang kali perkara yang akan membuat orang waras merasa bulu belakang lehernya berdiri,” kata hakim itu. “Peluang mengetuk berulang kali — semakin keras — dan diabaikan. Tiada yang menjawab.”

Peguam pembelaan memohon agar Crumbleys dikecualikan daripada hukuman penjara, mengingatkan mereka sudah menghabiskan hampir 2 1/2 tahun di penjara selepas gagal mematuhi ikatan jaminan $500,000 selepas ditangkap.

Crumbleys layak diperoleh kelulusan selepas menghabiskan 10 tahun di bawah jagaan dan akan diberi kredit untuk masa penjara. Sekiranya kelulusan ditolak, mereka tidak boleh ditahan lebih lama daripada 15 tahun.

Sebelum dijatuhkan hukuman, ahli keluarga murid yang terbunuh meminta hakim menjatuhkan hukuman 10 tahun, mengutuk ibu bapa itu sebagai kegagalan yang keegoisan menyebabkan empat kematian dan tragedi masyarakat.

“Darah anak-anak kami juga ada pada tangan anda,” kata Craig Shilling, memakai hoodie dengan imej anaknya Justin Shilling di dada.

Nicole Beausoleil, ibu Madisyn Baldwin, mengenang perkara ringan yang dilakukannya untuk anaknya seperti menjadualkan pemeriksaan minyak untuk keretanya atau membantu memilih kelas tahun akhir.

“Manakala anda membeli senjata api untuk anak anda dan meninggalkannya tidak dijamin, saya membantu dia menyiapkan esei kolej,” kata Beausoleil kepada Crumbleys.

Lima pegawai penjara berjaga di mahkamah mengawasi pasangan itu dan lebih banyak berbaris di dinding.

Pendakwa menyatakan tindakan ringkas oleh kedua ibu bapa boleh menghalang malapetaka.

“Pertimbangkan kesan memusnahkan kelalaian teruk yang boleh diramalkan,” kata pendakwa Karen McDonald kepada hakim.

Beliau kemudian menyitir baris gelap yang ditulis tangan Ethan pada tugasan matematik: “Tolong saya. Darah di mana-mana. Dunia mati.”

“Semuanya ketika senjata api 9 milimeter baru dibeli untuknya dan 50 butir peluru,” kata McDonald.

Pasangan itu mempunyai perbicaraan berasingan di mahkamah daerah Oakland, 40 batu (64 kilometer) utara Detroit. Juri melihat lukisan ganas remaja itu pada tugasannya dan mendengar keterangan tentang jam penting sebelum serangan.

Ethan memberitahu seorang kaunselor beliau sedih – seorang nenek telah meninggal dunia dan sahabat tunggalnya tiba-tiba telah berpindah – tetapi mengatakan lukisan itu hanya mencerminkan minatnya dalam penciptaan permainan video.

Crumbleys menghadiri mesyuarat di sekolah yang berlangsung kurang 15 minit. Mereka tidak menyebut senjata api yang mirip dengan yang dibeli James Crumbley empat hari sebelumnya – Sig Sauer 9 mm yang Ethan gambarkan di media sosial sebagai “kecantikannya”.

Ibu bapanya tidak membawanya pulang, memilih untuk kembali bekerja dan menerima senarai penyedia kesihatan mental. Staf sekolah berkata Ethan boleh kekal di kampus. Seorang kaunselor, Shawn Hopkins, berkata beliau percaya itu akan lebih selamat bagi budak lelaki berbanding mungkin sendirian di rumah.

Tiada seorang pun memeriksa beg punggung Ethan. Beliau mengeluarkan senjata api kemudian hari itu dan – Tate Myre, Hana St. Juliana, Shilling dan Baldwin – dan mencederakan tujuh orang lain.

Sebelum dihukum, James Crumbley, 47, berdiri dan menegaskan beliau tidak mengetahui anaknya sangat tertekan.

“Hatiku benar-benar patah untuk semua orang yang terlibat. … Saya menangis untuk kehilangan anak-anak anda lebih banyak kali daripada saya boleh hitung,” katanya.

Jennifer Crumbley, 46, memulakan ucapannya dengan menyatakan “penyesalan terdalam” tentang penembakan.

Beliau juga berkata komen beliau semasa perbicaraan tentang tidak melakukan apa-apa berbeza “sama sekali salah faham.”

“Anak saya kelihatan begitu normal. Saya tidak ada sebab untuk berbuat apa-apa yang berbeza,” kata Jennifer Crumbley kepada juri. “Dengan manfaat mundur pandang dan maklumat saya kini, jawapan saya akan sangat berbeza.”

Beliau menyalahkan sekolah kerana tidak memberinya “gambaran besar” tentang Ethan: tidur di kelas, menonton video penembakan beramai-ramai, menulis pemikiran negatif tentang keluarganya.

“Pendakwaan telah cuba membentuk kami menjadi jenis ibu bapa yang masyarakat mahu percaya begitu kejam hingga penembak sekolah atau beramai-ramai hanya boleh dibesarkan daripadanya,” kata Jennifer Crumbley. “Kami ibu bapa yang baik. Kami keluarga biasa.”

Semasa perbicaraan, tiada keterangan pakar tentang keadaan fikiran Ethan. Tetapi hakim, atas bantahan pembelaan, membenarkan juri melihat petikan dari diari remaja itu.

“Saya tiada bantuan untuk masalah mental saya dan ia menyebabkan saya menembak sekolah… Saya mahu bantuan tetapi ibu bapa saya tidak mendengar saya jadi saya tidak boleh dapat bantuan,” tulisnya.

Apabila ditanya tentang Ethan melaporkan halusinasi beberapa bulan sebelum penembakan, Jennifer Crumbley memberitahu juri beliau sekadar “bermain-main.”

Pada penutup perbicaraan James Crumbley, pendakwa menunjukkan bagaimana kunci kabel, dijumpai dalam paket di rumah, boleh mengunci senjata api.

“Sepuluh saat,” kata McDonald, “perkara paling mudah dan ringkas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.