(SeaPRwire) –   Naratif bahawa komuniti perniagaan sedang menimbang kemungkinan dan bahawa CEO “menghangatkan” kepada Trump sedang meningkat dan semakin menjadi ruang ekko tanpa asas yang didukung.

Beberapa pengulas terlalu banyak mengambil kesimpulan daripada kenyataan CEO JPMorgan bahawa “Trump benar tentang beberapa isu.” Ucapan ringkas sebegini mungkin dikongsi oleh Presiden Biden mengenai cabaran Timur Tengah dan sempadan Mexico. Perkataan ini tidak menunjukkan bahawa atau bahawa ia sudah fokus untuk berbaik semula dengan Trump. Beberapa orang telah menyimpulkan bahawa Dimon telah menukar arah dan bahawa beliau bercakap bagi semua CEO. Kedua-dua bahagian andaian itu tidak tepat.

Sebenarnya, Dimon mengelak daripada sikap sebegini, lebih suka memandu penyelesaian yang menguntungkan kedua-dua belah di belakang tabir. Beliau tidak pernah menyokong Trump, mahupun pernah secara terbuka mengutuknya – bahkan selepas majlis penasihat perniagaan Trump pada Ogos 2017, dipicu oleh , Bob Iger dari Disney, dan Paul Polman dari Unilever, antara yang lain yang dahsyat terkejut dengan ucapan mesra Trump kepada . Dua puluh CEO meninggalkan jawatan mereka pada masa itu – tetapi Dimon tidak pernah bercakap atau bertindak. Walaupun ketika orang menyimpulkan lima tahun lalu bahawa beliau mengkritik Trump, Dimon untuk sesiapa menarik kesimpulan itu.

Anggapan bahawa CEO bersemangat untuk kembalinya Trump tidak berasaskan sebarang sokongan terus daripada CEO. Saya telah bekerja rapat dengan 1000 CEO teratas negara selama lebih 40 tahun. Sokongan Trump semakin berkurangan di kalangan CEO besar dan mereka kebanyakannya tidak mahu berurusan dengannya sekarang. Pada masa yang sama, tiada insentif bagi mereka untuk mengutuknya tanpa sebarang penyalahgunaan kuasa semasa, tetapi mereka tidak ragu untuk berbuat demikian sebelum ini dan, saya yakin, tidak akan ragu untuk bersuara semula sekiranya beliau bertindak ganas.

Saya mengenali Trump secara peribadi selama 20 tahun dan antara yang paling dalam media mengenai rancangan TV popularnya The Apprentice dan antara yang , untuk mengambil kempen presiden beliau . Beliau tidak rapat dengan kebanyakan pemimpin perniagaan besar, dan sedikit yang melihatnya sebagai rakan sejati – kerana beliau tidak pernah menguruskan syarikat awam global besar. Selain itu, mereka mendapati tingkah laku beliau begitu menjijikkan sehingga apabila saya membawanya ke program CEO besar di Waldorf Astoria New York pada tahun 2006, banyak nama terkemuka dalam senarai tetamu keluar membantah.

Seperti pepatah zaman, hanya “ikuti wang” untuk melihat betapa tidak bersemangatnya CEO terhadap Trump. Kebanyakan CEO masih berhaluan Republikan – di antara 60 hingga 70 peratus – dan memang tidak hairanlah bahawa CEO Syarikat-Syarikat Terkemuka Fortune 100 telah secara tradisinya menyokong Republikan dalam sumbangan politik mereka, terutamanya dalam pilihan raya presiden. Untuk memecahkannya: menyumbang kepada George W. Bush pada 2004, kepada John McCain pada 2008, kepada Mitt Romney pada 2012. Tetapi tiada satu pun yang menyumbang kepada Trump sehingga kini dalam kitaran pilihan raya 2024, sama seperti tiada satu sen pun disumbangkan kepada Trump pada 2016. Pada 2020, hanya menyumbang kepada Trump, prestasi yang sangat lemah bagi Presiden AS yang bertugas.

Laluan wang, atau kekurangannya, berkata tentang hubungan renggang antara Trump dan dunia perniagaan. Apa-apa ikatan peribadi yang tinggal antara Trump dan komuniti perniagaan walaupun kekacauan penggal pertama beliau semakin terputus pada hari-hari selepas pilihan raya 2020, apabila CEO secara kolektif muncul untuk menentang penafian pilihan raya Trump.

Sebaik sahaja Trump mendakwa penipuan pilihan raya dari podium Rumah Putih dua hari selepas undian, telefon saya mula berbunyi dengan mesej daripada CEO terkemuka yang tidak dapat percaya apa yang mereka lihat. Dengan pertubuhan rasmi seperti Pusingan Perniagaan tidak dapat bertindak dengan cepat, saya diminta menganjurkan mesyuarat 100 CEO teratas melalui Zoom pada pukul 7 pagi keesokan harinya, yang menghasilkan kenyataan berprofil tinggi daripada CEO ini hanya beberapa jam kemudian, mengesahkan kemenangan Biden dan pentingnya pemindahan kuasa yang aman.

Latihan yang sama berulang pada hari-hari berikutnya selepas serangan dan rusuhan ke atas Capitol, dengan CEO menjanjikan moratorium terhadap pembangkang pilihan raya di Kongres, moratorium yang mereka , dengan pembangkang pilihan raya terkemuka kini sepenuhnya bergantung kepada sumbangan individu, bukan korporat.

Kekurangan semangat yang ketara daripada CEO terhadap Trump juga kerana komuniti perniagaan sudah belajar daripada pengalaman 2017, apabila sokongan awal CEO yang cepat menyertai panel penasihat Trump dan menyelaraskan diri dengan Pentadbiran baharu selepas pilihan raya beliau cepat merosot berikutan realisasi bahaya terlalu rapat dengan Trump. Ini dipacu oleh pertikaian polisi substantif mengenai perdagangan, tarif, dan imigresen, bersama isu kepimpinan moral daripada Charlottesville hingga keadilan perkauman.

Wakil syarikat-syarikat penerbangan utama, pembuat kereta, syarikat farmaseutikal dan lain-lain membantah kepada saya sepanjang penggal Trump mengenai kelakuan tidak berfungsinya cuba saling menyerang dalam gaya WWE; General Motors lawan Ford, Lockheed Martin lawan Boeing, Pfizer lawan Merck, dan sebagainya.

CEO tidak berpihak politik dan perlu membina hubungan konstruktif dengan pemimpin merentasi parti. Saya sangka tiada yang akan menyokong Trump secara abstrak, mahupun mengutuknya sebelum menunggu pengundian awam. Walau bagaimanapun, atas dasar kesetiaan, nilai moral, dan kepentingan diri yang terang, mereka mungkin bertindak jika melihat penyalahgunaan kuasa otokratik dan serangan terhadap jiwa negara, sekiranya Trump mencipta lagi satu momen katastrofik yang merobek ikatan masyarakat Amerika.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.