Seorang pegawai pertahanan senior Amerika Syarikat mengesahkan pada hari Rabu bahawa Houthi yang disokong Iran telah menembak jatuh sebuah pesawat UAV MQ-9 Reaper Amerika Syarikat berhampiran pantai Yemen.

“Kami boleh mengesahkan bahawa sebuah kenderaan udara tidak berpemandu tentera Amerika Syarikat MQ-9 telah ditembak jatuh di luar pantai Yemen oleh pasukan Houthi,” kata pegawai senior itu kepada kami.

Pegawai pertahanan senior Amerika Syarikat menambah bahawa kenderaan udara itu ditembak jatuh ketika berada di ruang udara antarabangsa di atas perairan antarabangsa di luar pantai Yemen, dan bahawa pegawai Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat kini sedang menilai insiden itu.

MQ-9 dilaporkan sedang melakukan pengawasan di Yemen apabila militia Houthi yang disokong oleh Iran, menembak dan menjatuhkan pesawat berharga $30 juta itu pada hari Rabu.

Video serangan itu dikeluarkan oleh Houthi, menunjukkan pegawai pertahanan Amerika Syarikat mengatakan ia mungkin diturunkan dengan peluru berpandu permukaan-ke-udara SA-6.

Kali terakhir jenis pesawat ini ditembak jatuh oleh pejuang Houthi adalah pada 6 Jun 2019. Pentadbiran Biden mengeluarkan Houthi dari senarai kumpulan pengganas Amerika Syarikat pada tahun 2021.

Pesawat UAV MQ-9 Reaper biasanya digunakan untuk mengumpul maklumat perisikan, tetapi mempunyai keupayaan untuk dipersenjatai dengan lapan peluru berpandu laser berpanduan hellfire, menurut Tentera Udara Amerika Syarikat.

Pesawat ini dilengkapi dengan kamera, sensor dan radar canggih berkuasa tinggi untuk mengumpul maklumat perisikan. Kamera itu sendiri mempunyai keupayaan untuk mengesan haba dan beroperasi dengan sedikit atau tiada cahaya.

Pesawat ini boleh menjalankan pengawasan selama beberapa jam pada ketinggian melebihi 25,000 kaki; melaksanakan serangan, koordinasi dan peninjauan terhadap sasaran bernilai tinggi, sementara dan sensitif masa; dan beroperasi secara jarak jauh dengan dua anggota krew – seorang juruterbang untuk mengawal pesawat dan anggota krew untuk mengendalikan sensor dan membimbing senjata.

Mereka juga mempunyai keupayaan untuk kekal di udara selama lebih daripada 27 jam.

Dengan rentangan sayap 66 kaki, panjang 36 kaki, ketinggian 12.5 kaki, dan berat kosong 4,900 paun, pesawat UAV MQ-9 Reaper boleh mencapai kelajuan maksimum 276 batu sejam dengan jarak 1,150 batu.