(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen di Dewan Rakyat UK menolak pindaan yang menuntut kerajaan mereka meminta gencatan senjata dalam peperangan Israel-Hamas.

Pindaan itu ditambah ke agenda perundangan kerajaan untuk 2024 pada hari Rabu, tetapi tidak diluluskan oleh Ahli Parlimen.

Menurut Reuters, Parti Kebangsaan Scotland memperkenalkan pindaan yang berbunyi, “(Kami) menyeru kerajaan untuk bergabung dengan komuniti antarabangsa dalam mendesak segera semua pihak bersetuju kepada gencatan senjata serta merta.”

Dua ratus sembilan puluh Ahli Parlimen menolak pindaan itu, dengan 183 menyokong panggilan untuk gencatan senjata.

Lima puluh enam ahli Parti Buruh menyokong pindaan itu, yang dianggap sebagai tamparan besar kepada ketuanya Keir Starmer, yang mahu menunjukkan parti itu bersatu di hadapan pilihan raya negara tahun depan.

“Saya menyesal beberapa rakan tidak dapat menyokong kedudukan malam ini. Tetapi saya mahu jelas tentang di mana saya berdiri, dan di mana saya akan berdiri,” kata Starmer dalam kenyataan selepas undian.

Sama seperti Perdana Menteri Rishi Sunak, Starmer telah menyeru “jeda kemanusiaan” supaya bantuan boleh sampai.

Lapan ahli pasukan menteri “bayangan” diketuai Starmer meletak jawatan selepas undian.

“Pada kesempatan ini saya perlu mengundi dengan pengundi, kepala dan hati saya,” tulis Ahli Parlimen Jess Phillips dalam surat kepada Starmer.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )