View of Immigration Tower in Wan Chai. 12OCT17 SCMP/ Roy Issa

(SeaPRwire) –   Hong Kong tidak lagi memerlukan orang transgender untuk menjalani pembedahan pengubahan jantina penuh untuk menukar tanda jantina mereka dalam kad pengenalan mereka, lebih daripada setahun selepas mahkamah tertinggi China enclave itu memanggil keperluan itu tidak perlembagaan.

Kerajaan mengumumkan perubahan itu pada hari Rabu, “telah mempertimbangkan matang dasar objektif, nasihat undang-undang dan perubatan yang relevan, serta merujuk amalan yang relevan di luar negara.”

Di bawah peraturan baru, penduduk Hong Kong yang tidak menjalani pembedahan pengubahan jantina penuh [SRS] yang ingin menukar tanda jantina mereka di kad pengenalan mereka masih perlu menjalani rawatan pembedahan tertentu untuk mengubah ciri-ciri seksual mereka – penghapusan payudara untuk lelaki transgender, penghapusan zakar dan testis untuk wanita transgender – bersama-sama dengan dokumentasi perubatan. Garis panduan terdahulu memerlukan penghapusan rahim dan ovari atau pembinaan zakar atau “bentuk” untuk transisi jantina wanita ke lelaki, dan penghapusan zakar dan testis serta pembinaan faraj untuk transisi jantina lelaki ke wanita.

“Kami masih bimbang tentang penekanan berat pembedahan pengubahan jantina menjadi keperluan,” kata Wong Hiu-chong, peguam aktivis transgender , kesnya membawa kepada perubahan dasar, kepada TIME. “SRS boleh mengancam nyawa”.

Mereka yang ingin menukar tanda jantina mereka juga perlu mengisytiharkan secara berkanun bahawa mereka mengalami disforia jantina – istilah perubatan untuk kegelisahan psikologi seseorang apabila identiti jantina mereka tidak sepadan dengan jantina yang ditetapkan pada kelahiran mereka – dan telah hidup sebagai jantina sebaliknya selama sekurang-kurangnya dua tahun sebelum permohonan mereka. Mereka juga perlu menunjukkan bukti menerima rawatan hormon sepanjang dua tahun terdahulu, dan akan dikenakan ujian darah rawak untuk memeriksa profil hormon mereka.

“Pelanggan kami telah menunggu sangat lama untuk dasar yang tidak berperlembagaan ini disemak, dan bagi mereka, menunggu telah menyakitkan,” kata Wong dalam kenyataan. Beliau juga mempersoalkan keperluan ujian darah, memanggil keperluan ini, antara lain yang masih wujud untuk perubahan tanda jantina, “berpotensi diskriminasi” kerana ia tidak digunakan untuk pemegang kad pengenalan Hong Kong yang lain.

Wakil kerajaan menjelaskan dalam pengumuman bahawa perubahan tanda jantina hanya akan digunakan untuk Kad Pengenalan Hong Kong dan bahawa “entri jantina pada kad pengenalan Hong Kong tidak mewakili jantina pemegang sebagai suatu undang-undang. Ia tidak mempengaruhi dasar kerajaan yang lain atau pengendalian mana-mana hal ehwal jantina lain di bawah undang-undang di Hong Kong atau prosedur undang-undang yang berkaitan.”

Perubahan dasar itu datang tahun selepas memfailkan kes pada tahun 2017 untuk mempersoalkan keperluan pembedahan pengubahan jantina penuh. Walaupun mahkamah tertinggi bandar itu membuat keputusan yang menganggap keperluan itu tidak berperlembagaan pada bulan Februari 2023, pelaksanaan keputusan itu telah lama ditangguhkan, yang juga . Mahkamah berkata “prosedur pembedahan sedemikian berada pada tahap paling invasif dalam spektrum rawatan” dan bahawa “SRS penuh secara perubatan tidak diperlukan oleh banyak orang transgender yang gangguan jantina mereka telah dirawat dengan berkesan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.