Hong Kong dijangka menjadi tuan rumah Asia pertama ‘Gay Games’, walaupun ada beberapa bantahan

Permainan akan bermula pada hari Jumaat, dan atlet berharap acara sembilan hari itu akan menggalakkan sertakan LGBTQ+ yang lebih meluas di pusat kewangan serantau itu, menurut Associated Press. Hong Kong menjadi tuan rumah bersama bandar Guadalajara, Mexico.

Atlet akan bersaing dalam pelbagai permainan, termasuk tenis, renang dan badminton, serta aktiviti budaya kaya seperti lumba perahu naga dan mahjong. Skuasy, larian laluan, bola sepak, seni mempertahankan diri dan dodgeball juga akan dipamerkan.

Penganjur menyatakan acara itu bertujuan untuk mempromosikan inklusiviti dan kepelbagaian di rantau ini.

Lisa Lam, pengerusi bersama Gay Games, berkata penerimaan LGBTQ+ di Asia masih lebih rendah berbanding baki dunia dan penting untuk membuat minoriti seksual kelihatan di komuniti.

“Prasangka datang daripada salah faham atau stereotaip,” kata Lam kepada AP. “Membawa orang yang berbeza bersama, anda dapat menghapuskan stereotaip.”

Hong Kong, sebuah bandar yang diperintah China, tidak mempunyai undang-undang terhadap diskriminasi berdasarkan orientasi seksual dan tidak mengiktiraf perkahwinan sesama jenis, tetapi komuniti LGBTQ-nya telah mencatat beberapa kemenangan undang-undang tahun ini, menurut Reuters.

Pada September, keputusan oleh mahkamah tertingginya menetapkan tempoh dua tahun untuk kerajaan menubuhkan rangka kerja undang-undang untuk mengiktiraf persatuan sesama jenis.

Selain itu, mahkamah mengekalkan keputusan bulan lepas yang menyokong pemberian hak warisan yang sama kepada pasangan sesama jenis.

Walaupun kemenangan itu, beberapa ahli undang-undang Hong Kong telah menyuarakan bantahan awam terhadap Gay Games dengan mengatakan ia membahayakan keselamatan negara, menyalahi nilai keluarga tradisional Cina dan mengikuti “ideologi Barat”, menurut Reuters.

Lima aktivis hak asasi manusia Hong Kong juga telah menyeru agar permainan itu dibatalkan, dengan mengatakan penganjur “bersekutu dengan tokoh pro-otoritarian yang bertanggungjawab atas penindasan meluas” di Hong Kong.

Walaupun begitu, penganjur dan peserta berharap permainan dapat menunjukkan sokongan kuat kerajaan terhadap hak setara untuk pasangan sesama jenis.

Gay Games pertama kali dicetuskan oleh Dr. Tom Waddell, atlet Olimpik dalam acara sepuluh ganda, dan acara pertamanya diadakan di San Francisco pada tahun 1982. Gay Games juga pernah diadakan di Vancouver (1990), New York (1994), Amsterdam (1998), Sydney (2002), Chicago (2006) dan Cologne (2010).