Hezbollah mendakwa pada Khamis telah menyerang pos tentera Israel dengan dua drone bunuh diri dalam apa yang akan menjadi serangan pertama jenisnya semasa perang Israel-Hamas, laporan mengatakan.

Kumpulan militan Lubnan itu berkata dalam kenyataan bahawa drone yang dimuatkan dengan bahan letupan “tepat” mengenai sasaran mereka di kawasan Ladang Chebaa di wilayah Golan yang dipertikaikan, menurut Associated Press.

Dakwaan itu datang sebelum pemimpin Hezbollah Hassan Nasrallah membuat kenyataan awam pertama Jumaat sejak serangan Hamas pada 7 Oktober.

Kemudian, kumpulan militan Palestin Hamas berkata ia menembak 12 roket dari Lubnan ke bandar utara Israel Kiryat Shmona.

Briged Qassam berkata dalam kenyataan bahawa serangan roket Khamis datang sebagai membalas “pembunuhan besar-besaran penduduhan terhadap rakyat kami di Gaza,” lapor AP.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Jurucakap Pertahanan Israel (IDF) Daniel Hagari memaparkan bahawa “Dalam jam terakhir, beberapa pelancaran dari wilayah Lubnan ke wilayah Israel telah dikesan.

“Tentera Darat IDF kini menyerang siri sasaran organisasi pengganas Hezbollah di wilayah Lubnan,” tambahnya.

Peningkatan ketara dari Hezbollah datang kira-kira 24 jam sebelum ucapan Jumaat yang dirancang oleh pemimpinnya, Sayyed Hassan Nasrallah.

KELUARGA MASACHUSETTS DI KALANGAN 400 YANG DIBERI KELULUSAN MENINGGALKAN GAZA, PEGUAM BERKATA

Nasrallah akan membuat komen awam pertamanya sejak permulaan perang Israel-Hamas, menurut Reuters.

Setakat Khamis, sebanyak 9,900 orang telah terbunuh dalam perang di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 35 orang Amerika.

Kementerian kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza mendakwa 8,525 orang Palestin terbunuh di Gaza dan 111 di Tebing Barat.

Dan sekurang-kurangnya 10 orang Amerika dipercayai antara 242 orang yang ditahan oleh Hamas.

’ Chris Pandolfo dan